ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετωπική σύγκρουση με τον Μητσοτάκη επιδιώκει ο Τσίπρας

Μετωπική σύγκρουση με τον Μητσοτάκη επιδιώκει ο Τσίπρας

Αποφασισμένος να συγκρουστεί ανοιχτά και σε όλα τα επίπεδα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι ο Αλέξης Τσίπρας, που επιχειρεί να παρουσιάσει τον πρωθυπουργό ως μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης.

Στην Κουμουνδούρου πιστεύουν ακράδαντα ότι ο αρχηγός τους αποτελεί το δυνατό «χαρτί» του κόμματος στον δρόμο προς τις κάλπες και αυτό το πλεονέκτημα θέλουν να το εκμεταλλευτούν στο έπακρο.

Πριν από μερικούς μήνες, όταν ακόμα η ατμόσφαιρα δεν ήταν σε καμία περίπτωση προεκλογική, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το διακύβευμα των επόμενων εκλογών. «Μητσοτάκης ή χάος» ήταν επί της ουσίας το δίλλημα προς τους πολίτες, διανθισμένο με τις απαραίτητες αναφορές στη «σταθερότητα», η οποία μπορεί να επιτευχθεί μόνο με αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σήκωσε άμεσα το «γάντι» που του πέταξε ο πρωθυπουργός. Το δίλλημα που με τη σειρά του έθεσε, ήταν «Τσίπρας ή χάος με Μητσοτάκη». Και έκτοτε πορεύεται πάνω σε αυτό το μοτίβο. Δεν υπάρχει ούτε μία δημόσια τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην οποία να μην επιτίθεται προσωπικά εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη – πάντα εντός πολιτικών ορίων.

Όλη η ευθύνη του Μητσοτάκη

Με λίγα λόγια, προσπαθεί να τοποθετήσει τον πρωθυπουργό στο κάδρο των ευθυνών για την κατάσταση ανασφάλειας που θεωρεί ότι επικρατεί σε όλα τα επίπεδα στη χώρα. Προσαρμόζει, μάλιστα, την όλη επιχειρηματολογία του πάνω σε αυτή τη λογική.

Και πάνω από όλα επιχειρεί να αποδομήσει πλήρως ολόκληρη την κυβερνητική ρητορική. Η πανδημία ήταν παγκόσμιο φαινόμενο, όμως η χώρα μας κατέγραψε τους περισσότερους νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκους. Σε ολόκληρη την Ευρώπη υπάρχει κρίση ενέργειας, όμως στην Ελλάδα οι λογαριασμοί του ρεύματος καταγράφουν τη μεγαλύτερη αύξηση, όπως και στη βενζίνη. Πληθωρισμός υπάρχει παντού, όμως εδώ είναι πολύ μεγαλύτερος από ότι σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ευθύνη για όλα τα παραπάνω, έχει ονοματεπώνυμο: Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την Κουμουνδούρου. «Δεν μπορεί να μην φταίει ποτέ για τίποτα, να τα έχει κάνει όλα καλά και όμως να αποτυγχάνει σε όλες τις κρίσεις», έχει δηλώσει κατά το πρόσφατο παρελθόν ο Αλέξης Τσίπρας.

Αντιπαράθεση σε όλα τα επίπεδα

Και έτσι φαίνεται ότι θα πορευτεί και το επόμενο διάστημα, όσο δηλαδή πλησιάζουμε προς τις εκλογές. Μάλιστα, θεωρείται δεδομένο ότι θα επιχειρήσει και την προσωπική αντιπαράθεση και πάνω σε θέματα όχι αμιγώς πολιτικά.

«Τα 35.000€ που συνοδεύουν το Βραβείο Ειρήνης το οποίο μοιραστήκαμε με τον Ζ.Ζάεφ, δεν είναι ιδιωτικό έπαθλο. Δεν είναι δα και αγροτική αποζημίωση. Είναι εθνικό το βραβείο, γι’ αυτό αποδίδεται σε 5 πανεπιστημιακά τμήματα ώστε να βραβεύεται η καλύτερη διπλωματική εργασία φοιτητών», έγραψε χθες στα κοινωνικά δίκτυα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε μία κίνηση που προφανώς είχε σαν στόχο την αντιπαραβολή της στάσης των δύο αρχηγών στη διαχείριση χρημάτων που δεν έχουν ανάγκη.
Debate με κάθε κόστος

Με δεδομένο ότι ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύει ότι μπορεί να επικρατήσει του Κυριάκου Μητσοτάκη σε μία προσωπική αντιπαράθεση, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα ζητήσει τη διεξαγωγή τηλεμαχίας μαζί του, όταν φυσικά προκηρυχθούν οι εκλογές.
Θα επιμείνει όσο μπορεί -καθώς δεν μπορεί να το επιβάλλει- σκοπεύοντας με αυτό τον τρόπο να εκθέσει τον πρωθυπουργό σε περίπτωση που αρνηθεί να προσέλθει στα τηλεοπτικά πλατό, όπως είχε συμβεί το 2019.