Άρθρο της Δόμνας Μιχαηλίδου στο newsbomb: «Σπάμε τον φόβο με ένα δίχτυ προστασίας για κάθε παιδί»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δόμνα Μιχαηλίδου: Σπάμε το φόβο με ένα δίχτυ προστασίας για κάθε παιδί

Δόμνα Μιχαηλίδου: Σπάμε το φόβο με ένα δίχτυ προστασίας για κάθε παιδί
Η υπουργός επί τω έργω, σε κάποια δομή παιδικής προστασίας

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, με άρθρο της στο newsbomb.gr με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατα της παιδικής κακοποίησης, αναφέρεται στο έργο του υπουργείου σχετικά με τις δομές προστασίας των παιδιών.

Ακολουθεί το άρθρο της Δόμνας Μιχαηλίδου:

«Η κακοποίηση παιδιών είναι ένα έγκλημα το οποίο δυστυχώς σε μεγάλο ποσοστό παραμένει αδήλωτο. Βλέπουμε όμως κι εμείς ολοένα και περισσότερο, καταστάσεις που κάποτε έμεναν κρυφές να βγαίνουν πλέον στο φως. Και έτσι πρέπει να γίνει. Γι’ αυτό και είναι επιτακτική η ανάγκη για κανόνες και προδιαγραφές στις δομές παιδικής προστασίας, κανένας δεν μπορεί πλέον να διαφωνήσει με αυτό.

Εδώ και δεκαετίες οι ειδικοί της παιδικής προστασίας σε όλο τον κόσμο τονίζουν ότι όλες οι δομές παιδικής προστασίας είναι από τη φύση τους κακοποιητικές, ακόμα κι όταν δεν υπάρχουν ενδείξεις σωματικής ή σεξουαλικής βίας. Έχει φτάσει ο καιρός αυτό να το αντιληφθούμε και στη χώρα μας.

Σκοπός μας από την πρώτη ημέρα στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ήταν και είναι η αποϊδρυματοποίηση. Το φυσικό περιβάλλον του παιδιού πρέπει να είναι η οικογένεια και όχι κάποια δομή ακόμα κι αν αυτή είναι η καλύτερη δυνατή. Αυτή είναι η στόχευση. Μέχρι την πλήρη εφαρμογή της όμως, κοιτάζουμε στο σήμερα. Μέσα σε δύο χρόνια διπλασιάσαμε τον αριθμό των αναδόχων, κάτι που μεταφράζεται σε αύξηση 194%. Είναι αρκετό αυτό; Όχι, έως ότου καταφέρουμε να έχουμε όσες ανάδοχες οικογένειες απαιτούνται μέχρι να πετύχουμε την πλήρη αποιδρυματοποίηση κοιτάζουμε στο σήμερα, το οριοθετούμε και το βελτιώνουμε.

Τι έχουμε κάνει μέχρι σήμερα; Το Μαίο του 2022, θεσπίσαμε, επιτέλους, κανόνες και προδιαγραφές για τους Φορείς Παιδικής Προστασίας, κάτι που μέχρι τότε έλειπε απ’ την ελληνική πολιτεία. Για πρώτη φορά οι Μονάδες Παιδικής Προστασίας απέκτησαν αυστηρό πλαίσιο με κανόνες και προδιαγραφές, όπως όλες οι υπόλοιπες δομές. Κανόνες και προδιαγραφές σημαίνουν έλεγχος, στελέχωση και κτηριακές υποδομές που διασφαλίζουν τα δικαιώματα και την ποιότητα ζωής των παιδιών. Ενισχύσαμε τον ελεγκτικό μηχανισμό, δίνοντας ουσιαστικές αρμοδιότητες στους Κοινωνικούς Συμβούλους των Περιφερειών, διασφαλίζοντας τον πλήρη και διεξοδικό έλεγχο των συνθηκών διαβίωσης των παιδιών.

Ορίσαμε με σαφήνεια τι είναι παιδική κακοποίηση και θεσμοθετήσαμε πλαίσιο πρόληψης και προστασίας έναντι της κακοποίησης των παιδιών στις δομές παιδικής προστασίας. Πλέον όλοι όσοι εργάζονται πρέπει να έχουν λευκό ποινικό μητρώο και να μην τους έχει ασκηθεί ούτε δίωξη, όχι απλά να μην έχουν εκτελέσει ποινή. Έχουμε Υπεύθυνο Παιδικής Προστασίας μέσα σε κάθε δομή για να μην ξεφεύγει καμία πληροφορία και να μην φοβούνται να κάνουν την καταγγελία. Δημιουργείται Εθνικό Σύστημα Καταγραφής και Παρακολούθησης Αναφορών, υπό το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α), μέσω του οποίου θα γίνεται η καταγραφή των περιστατικών κακοποίησης ανηλίκων. Επιπλέον, ενισχύθηκε και η Γραμμή Παιδικής Προστασίας 1107, οποία πλέον λειτουργεί 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα και που κάθε πολίτης μπορεί να καλέσει και να αναφέρει περιστατικά για παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο ώστε η πληροφορία να μεταβιβαστεί άμεσα στις αρμόδιες αρχές.

Ως Πολιτεία αναγνωρίζουμε το χρέος που έχουμε απέναντι στα παιδιά μας και αναλαμβάνουμε το πολύ μεγάλο μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί σε ότι αφορά στην προστασία τους. Έχουν γίνει βήματα; Θεωρώ πως ναι. Μπορούν να γίνουν περισσότερα? Σίγουρα. «Επιτυχία» της πολιτείας θα είναι μόνο όταν θα φτάσουμε στο σημείο εκείνο που θα έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό δίχτυ προστασίας που θα προλαμβάνει, θα αποτρέπει και θα προστατεύει κάθε παιδί από τέτοια περιστατικά».