ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο γρίφος του δείπνου Σαμαρά – Καραμανλή

Ο γρίφος του δείπνου Σαμαρά – Καραμανλή
INTIME

Πώς διαβάζουν τα επιτελεία των κομμάτων τα ραντεβού Σαμαρά και Καραμανλή και τι εκτιμούν για την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στις 7 Δεκεμβρίου.

Τελικά η πολιτική είναι κάτι περισσότερο από σασπένς. Άλλως δεν μπορεί να εξηγηθούν οι διαστάσεις που έχει λάβει το δεύτερο γεύμα στο οποίο παραβρέθηκαν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο κ. Αντώνης Σαμαράς και ο κ. Κώστας Καραμανλής. Το νέο δείπνο ανάμεσα στους δύο πρώην πρωθυπουργούς στην ταβέρνα του Βασίλη πυροδότησε αρκετές συζητήσεις μεταξύ των «γαλάζιων» στελεχών, αλλά και μεταξύ των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι μεν πρώτοι το διαβάζουν ως ένα ηχηρό μήνυμα ενότητας που θέλουν να στείλουν οι δύο άντρες, συνολικά στην Κεντροδεξιά παράταξη. Οι δε αντιπολιτευόμενοι το διαβάζουν από εντελώς διαφορετική οπτική, εκτιμώντας ότι οι δύο πολιτικοί διαχωρίζουν την θέση τους από τη σημερινή κυβέρνηση, ενώ αρκετοί πάνε… τη βαλίτσα ακόμα παραπέρα ζώντας με τον διακαή πόθο ότι Σαμαράς και Καραμανλής περίπου θα αποκαθηλώσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Για όσους γνωρίζουν την δεξιά παράταξη εκ των έσω, αυτό το τελευταίο ξεπερνάει ακόμα και τα όρια της επιστημονικής φαντασίας.

Η κίνηση του Αντώνη Σαμαρά να κάνει το τραπέζι στον Κώστα Καραμανλή ανταποδίδοντας με αυτό τον τρόπο το δείπνο που του είχε παραθέσει ο πρώην πρωθυπουργός μετά τη ΔΕΘ, δείχνει πρωτίστως ότι οι δυο άνδρες έχουν μια καλή επικοινωνία. Ο Αντώνης Σαμαράς επέλεξε ένα γνώριμο στέκι στα βόρεια προάστια – την Ταβέρνα του Βασίλη - στο οποίο έχουν συναντηθεί αρκετές φορές στο παρελθόν οι δύο άντρες με διαφορετικές όμως παρέες. Επισήμως καμία πλευρά δεν θέλησε να διαρρεύσει το παραμικρό για τα όσα ειπώθηκαν στην μεταξύ τους συνομιλία, αλλά οι εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας αποτυπώνουν το πολύ καλό κλίμα που υπήρξε με την συνάντηση να διαρκεί περισσότερο από δύο ώρες.

Δύο σημαντικές επισημάνσεις:

1. Αν ήθελαν να διαρρεύσουν κάτι, θα μπορούσαν να το κάνουν άνετα και άμεσα…

2. Αν πάλι ήθελαν να «μαγειρέψουν» κάτι συγκεκριμένο δεν θα το έκαναν σε δημόσια θέα.

Άλλωστε ο Κώστας Καραμανλής όπως και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όπως είναι ήδη γνωστό, θα δώσουν το παρών στην εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει ο Αντώνης Σαμαράς στις 7 Δεκεμβρίου με αφορμή τα εγκαίνια του ιδρύματος που θα φέρει το όνομα του πρώην πρωθυπουργού. «Η κυβέρνηση δεν σχολιάζει κοινωνικές συναντήσεις. Ο πρωθυπουργός θα παραστεί στην ομιλία του κ. Σαμαρά» τόνισε ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Κοινός παρονομαστής των δύο πρώην πρωθυπουργών λένε οι γνωρίζοντες πρόσωπα και καταστάσεις είναι η στήριξη του Κυριάκου Μητσοτάκη προκειμένου η ΝΔ να είναι αυτοδύναμη στις δεύτερες εκλογές. Άλλωστε και οι δυο έχουν πολλάκις δηλώσει ότι παραμένουν εγγυητές της ενότητας. Σε αυτό αναμένεται να δώσει ιδιαίτερη έμφαση ο Αντώνης Σαμαράς κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ενώ θα βάλει σε πρώτο πλάνο την ενότητα της γαλάζιας παράταξης.

Οι τόνοι έχουν χαμηλώσει και από την πλευρά του Κώστα Καραμανλή μετά τη διαφοροποίηση που υπήρξε με την τοποθέτηση του στα Ανώγεια και δεν είναι τυχαίο ότι ο πρώην πρωθυπουργός απέφυγε να δώσει κάποια συνέχεια στην παρουσίαση του βιβλίου του Μανώλη Κοττάκη στην Λάρισα.

Σε ότι αφορά τα καυτά εθνικά ζητήματα, αλλά και το θέμα των υποκλοπών, ο Αντώνης Σαμαράς είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα πει αυτά που πρέπει να πει και δεν θα ξεφύγει από τις προσωπικές αξίες και τα ιδανικά τα οποία πρεσβεύει. Ότι έχει να πει το λέει πάντα χωρίς να μασάει τα λόγια του. Αυτό όμως δεν μπορεί να ερμηνευθεί ως προσπάθεια του πρώην πρωθυπουργού να δημιουργήσει διαλυτικές τάσεις στο εσωτερικό της ΝΔ σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο.

Αν υπήρχε υπόνοια ότι πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο δεν θα έσπευδε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αεροπορικώς από την Αλβανία που θα βρίσκεται για περιοδεία να έρθει το απόγευμα της Τετάρτης 7 Δεκεμβρίου στην Αθήνα για να παρακολουθήσει από το θέατρο Παλλάς την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά.

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube

Σχετικές ειδήσεις