ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής για Ράμμο: Κανένας δεν έρχεται αυτόκλητος στο Κοινοβούλιο

Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής για Ράμμο: Κανένας δεν έρχεται αυτόκλητος στο Κοινοβούλιο
Intime news

Πλήρη κάλυψη στον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα για τον τρόπο που χειρίστηκε τις επιστολές του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου προς το Κοινοβούλιο για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, παρέχει το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής.

Στη 10σέλιδη γνωμοδότηση του μετά από σχετικό ερώτημα του κ. Τασούλα η οποία φέρει την υπογραφή του προέδρου του, καθηγητή Κώστα Μαυριά, επισημαίνεται ότι τα εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα δεν μπορούν να αυτοπροσκαλούνται στη Βουλή. «Τα εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα, πλην των Υπουργών και των Υφυπουργών που δεν διαθέτουν τη βουλευτική ιδιότητα (άρθρο 66 παράγραφος 2 του Συντάγματος, [...] δεν δύναται, εν γένει, να εμφανίζονται ενώπιον της Βουλής αυτοκλήτως...», αναφέρεται.

Σε άλλο σημείο υπογραμμίζεται πως «δεν προβλέπεται από τον Κανονισμό της Βουλής, δια των ως άνω αναφορών, ούτε η υπόδειξη περί συγκλήσεως της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ούτε η υπόδειξη περί του τρόπου (δημόσια ή μυστική συνεδρίαση) κατά τον οποίο αυτή συνεδριάζει, ούτε η υπόδειξη περί κοινοποιήσεως εγγράφου στα μέλη της (αλλά και στα μέλη οποιασδήποτε Επιτροπής της Βουλής).

Σημειώνεται δε, ότι η όποια επικοινωνία του προέδρου της ΑΔΑΕ με τη Βουλή γίνεται μέσω του Προέδρου της Βουλής. «Ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ έχει το καθήκον να θέτει, όσον αφορά τη Βουλή, υπόψιν, απευθείας, του Προέδρου της Βουλής τη σχετική ενημέρωση. Επομένως, χωρίς τη μεσολάβηση κανενός άλλου οργάνου της Βουλής, ούτε, βεβαίως, της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Άλλωστε, σε κάθε περίπτωση κατά την οποία ο Κανονισμός της Βουλής εξειδικεύει το περιεχόμενο του άρθρου 69 του Συντάγματος, η επικοινωνία με τη Βουλή γίνεται, αποκλειστικώς, διά του Προέδρου της Βουλής, κατ' εφαρμογήν της παραγράφου 7 του άρθρου 11 του Κανονισμού της Βουλής».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος είχε αποστείλει επιστολή στον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Θανάση Μπούρα ζητώντας να ενημερώσει σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση τα μέλη της για τα αποτελέσματα της έρευνας της Αρχής στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας. Μετά το «θόρυβο» που προκλήθηκε ο κ. Ράμμος με δεύτερη επιστολή προς τον κ. Μπούρα και κοινοποίηση στον Πρόεδρο της Βουλής υποστήριξε πως το αρχικό του αίτημα για ενημέρωση της Βουλής σε καμία περίπτωση δεν δεσμεύει τα μέλη του Κοινοβουλίου.