ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευ. Βενιζέλος: Είναι επικίνδυνο το φλερτ με το παρελθόν

Ευ. Βενιζέλος: Είναι επικίνδυνο το φλερτ με το παρελθόν

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Ιπποκράτους για τον αθλητισμό, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε ότι «είμαστε καθισμένοι κάτω από τη μπάρα και πρέπει να κάνουμε υπεράνθρωπη προσπάθεια για να σηκώσουμε το εθνικό βάρος.

Παραλλήλισε με αυτόν τον τρόπο την εθνική προσπάθεια για ξεπέρασμα της κρίσης με την υπερπροσπάθεια που καταβάλει ο αθλητής.

Στο ίδιο ύφος, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι ο αγώνας για να κρατηθεί η χώρα όρθια είναι δύσκολος, καθώς «είναι και άρση βαρών και σκάκι και ταυτόχρονα παίζεις σε πολλά γήπεδα, στο εσωτερικό, το ευρωπαϊκό, το διεθνές, το "σκοτεινό" γήπεδο της σύγκρουσης με τα διεθνή κερδοσκοπικά συμφέροντα».

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι θύμα αυτής της εποχής όπου σαρώνονται τα πάντα, είναι και ο αθλητισμός και πρόσθεσε ότι τις μεγάλες δόξες του 2004 τις απαξιώσαμε μόνοι μας. «Ίσως να έχουν ταυτίσει πολλοί τις επιτυχίες στην εποχή της ακμής του αθλητισμού με το ΠΑΣΟΚ και θεωρούν ότι η απαξίωση του αθλητισμού είναι τρόπος έμμεσης υποβάθμισης της ιστορίας και του έργου του ΠΑΣΟΚ», συμπλήρωσε.

Κάτι τέτοιο, είπε, έζησε και ως υπουργός Οικονομικών, όταν στις διαπραγματεύσεις είχε απέναντί του μια δεξιά συντηρητική Ευρώπη και ένα εσωτερικό μέτωπο «υπονομευμένο», «γιατί η χώρα ήταν σε μακρά προεκλογική εκστρατεία λόγω της πίεσης της ΝΔ και γιατί κάποιοι άλλοι αρέσκονται στην εύκολη, κοινωνική αντιπολίτευση, ασκούν τη δική τους τυφλή πίεση χωρίς να αναλογίζονται τι ζημιά κάνουν στη χώρα».

Επανέλαβε δε ότι βλέπει να οδηγείται η χώρα σε αδιέξοδο και στις εκλογές της 17ης Ιουνίου και πως γι' αυτό πρέπει να σπάσει ο «τεχνητός διπολισμός», μέσα από την ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ σε ισχυρό πόλο, «γιατί μόνο αυτό μπορεί να εξασφαλίσει τη διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης».

«Πρέπει να ξαναβρούμε το κομμένο νήμα που μας πήγε στο 2004 και μετά η χώρα πέρασε σε μια φάση χαμηλής πτήσης και αμεριμνησίας για να συνειδητοποιήσουμε μετά ότι ζούσαμε σε μια φούσκα που σκάζοντας συμπαρασύρει δικαιώματα και προοπτικές και απαξιώνει τη χώρα», τόνισε.

Απέναντι σε αυτό, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «μπορούμε να αντιδράσουμε όχι με κραυγές και σοφίσματα αλλά με υπεύθυνη εθνική στρατηγική», αφήνοντας αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να τον κατονομάσει, ότι παραπλανά τους πολίτες με «σοφίσματα».

Αναφερθείς στην παράταξη, η οποία «πρέπει να αναστηθεί», σημείωσε ότι ζει τη χειρότερη στιγμή της, γιατί συγκρούστηκε με τα προβλήματα, διέρρηξε τις σχέσεις της με κοινωνικές ομάδες, τις πίκρανε γιατί έπρεπε να δώσει λύσεις σε ζωτικά προβλήματα.

Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια συντηρητική ανασυσπείρωση και αυτοί που εμφανίζονται ριζοσπάστες προοδευτικοί δεν εκπροσωπούν τίποτε άλλο παρά το λόγο του παρελθόντος, την Ελλάδα των κακών όψεων της δεκαετίας '70, '80 και '90». Συνεχίζοντας, είπε ότι «δεν μπορεί το όραμά μας να είναι ο κρατισμός και ότι δεν πρόκειται για επανάληψη του μεγάλου εγχειρήματος που έκανε ο Ανδρέας με το ΠΑΣΟΚ το 1974. Όσοι νομίζουν ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται, δεν ξέρουν ότι επαναλαμβάνεται ως φάρσα σε βάρος του λαού και του έθνους», σημείωσε.

Με αφορμή την επίθεση του εκπροσώπου Τύπου της Χρυσής Αυγής, ο κ. Βενιζέλος κάλεσε τον αθλητικό κόσμο να αντιδράσει στο φαινόμενο του εκφασισμού της κοινωνίας, λέγοντας ότι προσλαμβάνει απειλητικές διαστάσεις και κάνοντας λόγο για «απαράδεκτες συμπεριφορές που δείχνουν ότι αυτό που λέγεται ανυπακοή και ανομία δεν είναι μια αγωνιστική συμπεριφορά, αλλά φασίζουσα, που απειλεί τους δημοκρατικούς θεσμούς και την κοινωνική συνοχή».

Πύρρος Δήμας: Να σηκώσουμε ξανά την Ελλάδα ψηλά

Πριν λάβει το λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προηγήθηκε σύντομη τοποθέτηση του επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και χρυσού Ολυμπιονίκη, Πύρρου Δήμα.

«Όλη μου τη ζωή σήκωνα βάρη, το ίδιο κάνω και τώρα», είπε, εξηγώντας γιατί αποδέχτηκε την «τιμητική» πρόταση του κ. Βενιζέλου. «Ο πρόεδρος ξέροντας καλύτερα τι ασήκωτα βάρη σηκώνει η χώρα κάλεσε κι εμένα, γιατί μπορούμε να τα καταφέρουμε», τόνισε και πρόσθεσε ότι πρέπει να σηκώσουμε την Ελλάδα ξανά ψηλά, κάνοντας λόγο για προσπάθεια τεράστιας εθνικής σημασίας, αφού «η Ελλάδα παλεύει με έναν πολύ δυνατό αντίπαλο, το χρέος της».Σημείωσε ακόμη ότι και στη Β. Ήπειρο σηκώνουν βάρη πολλά χρόνια, ότι την έχουν ξεχάσει πολλά κόμματα και πως, ωστόσο, «το πλήρωμα του χρόνου αποκατέστησε μια αδικία».

«Η μοναδική παρηγοριά μας, στους απαρηγόρητους καιρούς μας είναι και πάλι ο αθλητισμός», είπε ο Πύρρος Δήμας και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην παρουσία, στην εκδήλωση, της χήρας και του γιου του επτά φορές βαλκανιονίκη Γρηγόρη Λαμπράκη.

Στην εκδήλωση, συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ολυμπιονίκες, αθλητές και αθλήτριες διαφόρων αθλημάτων, πρόεδροι και στελέχη των ελληνικών αθλητικών επιτροπών και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, καθώς και εργαζόμενοι σε αθλητικούς χώρους.