ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: «Βαρομετρικό χαμηλό» στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ

Εκλογές 2023: «Βαρομετρικό χαμηλό» στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ

Στον «πάγο» φαίνεται ότι έχουν μπει οι σχέσεις ανάμεσα στην Κουμουνδούρου και τη Χαριλάου Τρικούπη, με αφορμή την υπόθεση Γεωργούλη, αλλά και το «πόκερ» που παίζεται για την προοδευτική διακυβέρνηση και την αμφίσημη στάση του Νίκου Ανδρουλάκη, έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η καταγγελία του μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Ελένης Χρονοπούλου, εναντίον του Αλέξη Γεωργούλη, τον οποίο κατηγορεί για βιασμό και ξυλοδαρμό, προκάλεσε πολιτική αναταραχή. Κυρίως ανάμεσα στο κόμμα της καταγγέλλουσας και την αξιωματική αντιπολίτευση. Όχι για την ουσία της υπόθεσης, που είναι καθαρά ποινική, αλλά για τα γύρω, γύρω.

Η διαρροή των στοιχείων…

Η Χαριλάου Τρικούπη κατηγόρησε ανοιχτά την Κουμουνδούρου ότι αυτή διέρρευσε πρώτη τα στοιχεία της Ελένης Χρονοπούλου, που ως την ώρα του αιτήματος της άρσης της ασυλίας του ανεξάρτητου, πλέον, ευρωβουλευτή, δεν είχαν δοθεί στη δημοσιότητα. Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι η σκληρή ρητορική του ΠΑΣΟΚ και η επιλογή του να επιτεθεί με σφοδρότητα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, δεν συνοδεύθηκε από αποδεικτικό υλικό επί των κατηγοριών που εξαπέλυσε.

Και από τη στιγμή που αποδείξουν δεν υπάρχουν, εύλογα μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι αυτή η κίνηση είχε ξεκάθαρη πολιτική στόχευση. Η επιλογή του ΠΑΣΟΚ, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, με ορισμένα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως ο Νίκος Φίλης, να κάνουν λόγο για «χυδαιότητα» και να επιστρέφουν την κατηγορία.

Η «προοδευτική πίεση»

Στο αμιγώς πολιτικό πεδίο, η πίεση που ασκεί ο Αλέξης Τσίπρας προς τον Νίκο Ανδρουλάκη, μέσα από τις προτάσεις για σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας, από την Κυριακή της απλής αναλογικής, δυσκολεύει τον δεύτερο, που αναζητά διέξοδο στα «κλειστά χαρτιά» αναφορικά με τις προθέσεις του και την «πατέντα» της συμμετοχής του σε κυβέρνηση, χωρίς να είναι πρωθυπουργός κάποιος εκ των κυριών Μητσοτάκη ή Τσίπρα.

Το «δίπορτο» Ανδρουλάκη…

Παράλληλα, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ είναι ενοχλημένος με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, για το γεγονός ότι αρνείται να αποκλείσει την πιθανότητα συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δηλαδή με αυτόν που η Κουμουνδούρου αποκαλεί «ηθικό αυτουργό» της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ και την απόπειρα παγίδευσης του κινητού του μέσω του Predator.

Παράλληλα, από τον ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύουν την αντίφαση του «σοσιαλδημοκρατικού προγράμματος διακυβέρνησης» για το οποίο μιλάει ο Νίκος Ανδρουλάκης και της ανοιχτής πόρτας που διατηρεί προς το Μαξίμου, το οποίο και η Κουμουνδούρου χαρακτηρίζει ως «νεοφιλελεύθερο Ορμπανισμό».

…και το «unfair» Σολτς

Τέλος, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Χαριλάου Τρικούπη δεν είδε με καθόλου καλό μάτι τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα, με τον γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Για την ακρίβεια, φαίνεται πως υπάρχει μεγάλη ενόχληση από το γεγονός ότι ο επικεφαλής της ισχυρότερης χώρας της Ευρώπης και αρχηγός του «κόμματος-ατμομηχανής» της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, έκλεισε προεκλογικά το μάτι στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.