ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: «Ξέρουμε και Μπορούμε» - Το δίπτυχο του Τσίπρα στο δρόμο προς τις κάλπες

Αλέξης Τσίπρας
Eurokinissi

Για τις επόμενες εβδομάδες μέχρι τις εκλογές, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιστρατεύει το δίπτυχο «Ξέρουμε και Μπορούμε»

Τα επιτεύγματα των κυβερνήσεων του, εν μέσω μνημονίων, επικαλείται ο Αλέξης Τσίπρας, επιδιώκοντας να πείσει τους πολίτες ότι αν κατάφερε ο ίδιος και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσουν μεγάλες μάχες υπό την πίεση της τρόικας, τι θα μπορέσουν να πετύχουν εφαρμόζοντας το πρόγραμμά τους.

Έτσι, για τις επόμενες εβδομάδες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιστρατεύει το δίπτυχο «Ξέρουμε και Μπορούμε», επιχειρώντας να δείξει στους ψηφοφόρους ότι υπάρχει εναλλακτική πρόταση εξουσίας, η οποία και έχει στο επίκεντρο τους ανθρώπους του μόχθου και της μεσαίας τάξης και όχι τα μεγάλα συμφέροντα.

Εδώ και κάποιες ημέρες, ο Αλέξης Τσίπρας ζητάει από τους πολίτες να του δώσουν την ευκαιρία να κυβερνήσει χωρίς να κρέμεται πάνω από το κεφάλι του, η «δαμόκλειος σπάθη» των δανειστών. Ότι, δηλαδή, συνέβη στην πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς.

«Όταν κάποιοι μας λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει μια δεύτερη ευκαιρία, εγώ τους λέω: Κάνετε λάθος, δεν θέλουμε μια δεύτερη ευκαιρία, θέλουμε την πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσουμε με βάση το πρόγραμμά μας. Να κυβερνήσουμε με βάση το σχέδιό μας και όχι με τους καταναγκασμούς της τρόικας και των μνημονίων. Κι αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την κοινωνία και την Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στην Κω.

Ειδικά στο μεγάλο ζήτημα της ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους, που αποτελεί τη «ναυαρχίδα» των προεκλογικών προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει ότι το σχέδιο αυτό είναι απολύτως ρεαλιστικό, υπογραμμίζοντας ότι θα γίνει ακριβώς όπως έγινε με τις 120 δόσεις και τη διαγραφή μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους, όπως κάναμε για τα χρέη στα Ασφαλιστικά Ταμεία των ελεύθερων επαγγελματιών του 2018.

Παράλληλα, επισημαίνει διαρκώς ότι η δική του κυβέρνηση όχι μόνο έσωσε τη χώρα από τη χρεοκοπία, αλλά παρέδωσε στα δημόσια ταμεία 37 δισεκατομμύρια ευρώ, ρύθμισε το δυσβάσταχτο χρέος και την έβγαλε από τα μνημόνια.

Παράλληλα, όμως, συμπληρώνει ότι για να μπορέσει να εφαρμοστεί αυτό το πρόγραμμα, χρειάζεται απαραίτητα η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι ώστε να μπορέσει να σχηματιστεί προοδευτική κυβέρνηση, από την Κυριακή της απλής αναλογικής.