ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Σε κόκκινο συναγερμό τα στρατηγεία των κομμάτων το Σαββατοκύριακο

Εκλογές 2023: Σε κόκκινο συναγερμό τα στρατηγεία των κομμάτων το Σαββατοκύριακο
Eurokinissi / φωτογραφία αρχείου

Εκλογές 2023: Επί ποδός πολέμου οι πολιτικοί αρχηγοί και οι συνεργάτες τους – Οι ώρες αγωνίας μέχρι το απόγευμα της Κυριακής

Θεωρητικά η σημερινή ημέρα θα είναι μια μικρή ανάπαυλα για τους πολιτικούς αρχηγούς που ολοκλήρωσαν τις περιοδείες τους. Πρακτικά και η σημερινή και η αυριανή θα είναι οι πιο δύσκολες ημέρες για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Αλέξη Τσίπρα, το Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά και τους υπολοίπους αρχηγούς της αντιπολίτευσης.

Έτσι κι αλλιώς οι επιτελείς των πολιτικών αρχηγών θα βρίσκονται συνεχώς σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού, όχι μόνο για να παρακολουθούν την προσέλευση των πολιτών στις κάλπες, αλλά και να μελετήσουν τα εκλογικά αποτελέσματα όταν αρχίσει η ροή των ποσοστών.

Οι εκλογολόγοι των κομμάτων έχουν στα χέρια τους τις τελευταίες χθεσινές δημοσκοπήσεις. Και τις δημοσιευμένες, αλλά και τις αποκαλούμενες «κρυφές» που πηγαίνουν στα γραφεία των κομμάτων και συνεπώς έχουν μια πιο καθαρή εικόνα για τα αναμενόμενα ποσοστά που θα πιάσουν την Κυριακή 21 Μαΐου.

Οι κομματικοί μηχανισμοί έχουν πάρει φωτιά και τα στελέχη της περιφέρειας (εκλογικοί αντιπρόσωποι κλπ) δίνουν τις τελευταίες οδηγίες πόρτα – πόρτα ώστε να υπάρξει μαζική συμμετοχή στις εκλογές.

Το επιτελείο της ΝΔ

Στο Μέγαρο Μαξίμου θα είναι και σήμερα από νωρίς το πρωί όλο το επιτελείο του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη, για μία τελευταία σύσκεψη πριν τις αυριανές κάλπες. Θα είναι όλοι εκεί!

Οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θοδωρής Λιβάνιος, ο Γραμματέας Παύλος Μαρινάκης, ο υφυπουργός Άμυνας Γιώργος Χαρδαλιάς, ο σύμβουλος του Σταύρος Παπασταύρου, ο παλαιότερος και στενότερος συνεργάτης του Θαν. Νέζης, η υπεύθυνη επικοινωνίας και «σκιά» του σε κάθε έξοδο από το Μαξίμου, Κύρα Κάπη, ο επικοινωνιολόγος Ερικ Παρκς, ο Χρήστος Ζωγράφος, ο Γιάννης Βλαστάρης και ο Δημήτρης Τσιόδρας. Αμέσως μετά, στις 12.00, ο κ Μητσοτάκης θα έχει την καθιερωμένη συνάντηση για καφέ και χαλαρή κουβέντα με τους πολιτικούς συντάκτες, σε μία ταράτσα με όμορφη θέα στο κέντρο της Αθήνας και μετά θα έχει λίγες ώρες ανάπαυσης.

Στις 10.30 αύριο το πρωί, προγραμματίζεται να πάει να ψηφίσει – το εκλογικό κέντρο που θα μεταβεί, θα ανακοινωθεί σήμερα – ενώ, όπως μαθαίνουμε, το μεσημέρι θα πάει κάπου στην Αθήνα για φαγητό με την οικογένειά του. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο πρωθυπουργός θα παρακολουθήσει το κλείσιμο της κάλπης και τα πρώτα exit polls από το σπίτι του και στη συνέχεια θα μεταβεί στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην Πειραιώς, όπου θα είναι συγκεντρωμένοι όλοι του οι συνεργάτες.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα κάνει μία θεσμική, όπως τη χαρακτηρίζει το επιτελείο του δήλωση, όταν θα υπάρχει ασφαλής εικόνα για τον νικητή της βραδιάς και είναι πολύ πιθανό να βγει στον εξωτερικό χώρο των γραφείων της ΝΔ να χαιρετίσει τους οπαδούς και φίλους της ΝΔ που αναμένεται να κατακλύσουν την Πειραιώς.

Στο Μικρολίμανο για τσίπουρα ο Τσίπρας

Σε ταβέρνα στο Μικρολίμανο θα γίνει το καθιερωμένο γεύμα που θα παραθέσει ο Αλέξης Τσίπρας στους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τα μηνύματα που τους απέστειλε η Πόπη Τσαπανίδου.

Συγκεκριμένα το μήνυμα - πρόσκληση αναφέρει: «Όσο τρέξαμε... τρέξατε. Και το εκτιμούμε. Φτάνουμε ομως στο finish και πρέπει να το γιορτάσουμε. Γιατί και η διαδρομή, έχει την ίδια αξία με τον προορισμό. Αύριο λοιπόν, Σάββατο 20 Μαΐου, στις 13:00 σε περιμένουμε στο Mira Restaurant στη Λεωφ. Αλ. Παπαναστασίου 70, στο Μικρολίμανο. Να τσιμπήσουμε μεζεδάκια, να τσουγκρίσουμε στην υγειά μας, να ευχηθούμε "με την Νίκη" στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, να απολαύσουμε την θέα της θάλασσας και να μιλήσουμε με τον Αλέξη Τσίπρα».

Αργά το απόγευμα της Κυριακής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα μεταβεί στην Κουμουνδούρου όπου εκεί θα βρίσκονται οι στενοί συνεργάτες του που αποτελούν την κλειστή ομάδα με την οποία καθημερινά επικοινωνεί ο κ. Τσίπρας.

Η Πόπη Τσαπανίδου, ο Νίκος Ανδριόπουλος, ο Μπάμπης Παπαδάκης που χειρίζονται τα ζητήματα της επικοινωνίας καθώς επίσης και ο διευθυντής του γραφείου του και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, η Ράνια Σβίγκου (γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής), ο Γιώργος Βασιλειάδης (αναπληρωτής γραμματέας Π.Ε.) που έτσι κι αλλιώς βρίσκονται στην βασική εκλογική ομάδα της Κουμουνδούρου, αλλά και ο Βαγγέλης Καλπαδάκης, η Όλγα Γεροβασίλη που αποτελούν σταθερούς συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα.

Σε εκλογικό συναγερμό βρίσκονται και οι εκλογολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κώστας Πουλάκης αλλά και η κυρία Δανάη Κολτσίδα, Διευθύντρια του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς»

Στην Κρήτη μέχρι την Κυριακή ο Ανδρουλάκης

Συγκρατημένη αισιοδοξία υπάρχει και στο στρατόπεδο της Χαριλάου Τρικούπη όπου οι στενοί συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη επιμένουν ότι το κόμμα θα πιάσει το πολυπόθητο διψήφιο ποσοστό.

Τις τελευταίες μέρες έχει αλλάξει ριζικά το κλίμα στους κόλπους του κόμματος καθώς θεωρούν ότι παρά τις επίμονες προπαγανδιστικές προσπάθειες από τους πολιτικούς τους αντιπάλους, έχουν αποκρυσταλλωθεί οι θέσεις του κόμματος τόσο για τις συνεργασίες όσο και για τις προθέσεις τους για την επόμενη μέρα.

Η μάχη είναι σκληρή και μέχρι το τελευταίο λεπτό οι υποψήφιοι θα είναι πόρτα-πόρτα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην Κρήτη και θα μείνει μέχρι το πρωί της Κυριακής όπου και θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Μετά θα επιστρέψει στην Αθήνα. Θα επισκεφτεί τα βασικά εκλογικά κέντρα και όταν θα κλείσουν οι κάλπες θα δει τα exit poll από το γραφείο του στον 6 όροφο της στη Χαρ. Τρικούπη.

Μαζί του θα είναι το επιτελείο των στενών συνεργατών του. Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας Παναγιώτης Δουδωνής, ο Γραμματέας της Κ.Ε. Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο εκπρόσωπος Τύπου Δημήτρης Μάντζος, η διευθύντρια Επικοινωνίας Στέφη Μουρελάτου, ο επικοινωνιολόγος Βαγγέλης Τσόγκας, ο Χρήστος Πρωτόπαπας και ο Κώστας Λαλιώτης.

Μόλις υπάρξει καθαρή εικόνα επί των αποτελεσμάτων, τότε ο Νίκος Ανδρουλάκης ως είθισται θα κάνει δηλώσεις και θα ανοίξει τα χαρτιά του για τις επόμενες κινήσεις του στην εβδομάδα που ξεπροβάλει. Αναμένεται βέβαια να είναι πολύ προσεκτικός προκειμένου να μην παρερμηνευθεί το μήνυμά του επί των διαδικασιών γύρω από ενδεχόμενες συνεργασίες.