ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Στο 31,52% η συμμετοχή – Λειτουργούν όλα τα τάμπλετ λέει το ΥΠΕΣ

Εκλογές 2023: Στο 31,52% η συμμετοχή – Λειτουργούν όλα τα τάμπλετ λέει το ΥΠΕΣ
InTime

Εκλογές 2023: Πρώτη επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Εσωτερικών για συμμετοχή σε ποσοστό 31,52% μέχρι τις 13:00 το μεσημέρι. Διαψεύδεται ότι χιλιάδες τάμπλετ δικαστικών αντιπροσώπων είναι εκτός λειτουργίας.

Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης προχώρησε στην πρώτη επίσημη ενημέρωση για την πορεία των Εκλογών 2023. Ο κ. Σταυριανουδάκης ανέφερε πως από το σύνολο των 21.467 εκλογικών τμημάτων, προβλήματα παρουσιάστηκαν συνολικά σε λιγότερα από 1015 τμήματα. Επιπλέον, εξήγησε το γιατί δεν υπήρξε η πρώτη ενημέρωση στις 11:00, όπως είχε ανακοινωθεί.

«Επιχειρήσαμε να δώσουμε αποτέλεσμα στις 11:00 γιατί το εύρος του χρόνου που δώσαμε στους δικαστικούς αντιπροσώπους ήταν το 10:00 με 10:30. Το δείγμα ήταν μικρό για να αποτελέσει ανακοίνωση προς τα ποια κατεύθυνση είναι η συμμετοχή», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε, στην ενημέρωση που έγινε λίγο μετά τις 14:00, υπάρχουν δεδομένα από το 80% των εκλογικών τμημάτων. Η συμμετοχή σε 16.520 εκλογικά τμήματα, μέχρι τις 13:00 το μεσημέρι έφτανε στο 31,52%.

Σε ερώτηση για τις αναφορές ότι περισσότερα από 1.000 τάμπλετ δικαστικών αντιπροσώπων δεν λειτούργησαν, ο κ. Σταυριανουδάκης απάντησε ότι: «Μιλώντας με την εταιρία, το σύστημα δεν έχει αλλάξει ως προς τη λειτουργία του σε κάτι. Έχουν επιβεβαιώσει το σύνολο των δικαστικών αντιπροσώπων την παραλαβή και την έναρξη λειτουργίας της συσκευής. Δεν αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει θέμα μη λειτουργίας. Έρχονται μηνύματα ότι αμφισβητείται το ποσοστό των τάμπλετ που λειτουργεί, η εταιρεία διαβεβαιώνει ότι λειτουργούν όλα. Δεν τίθεται θέμα ως προς τον χρόνο αποτελεσμάτων. Στις 21:00 θα έχουμε αποτέλεσμα σε μεγάλο ποσοστό. Να μην δημιουργούνται λάθος εντυπώσεις. Διεξάγεται ομαλά η διαδικασία στα εκλογικά τμήματα και δεν υπάρχει ανησυχία για τη μεταφορά των αποτελεσμάτων όταν κλείσει η κάλπη».

Σχετικά με προβλήματα που παρουσιάστηκαν, ανέφερε ότι: «Σε ένα τμήμα στην Α’ Πειραιά δεν άνοιξε για μία ώρα στην αρχή, γιατί δεν είχε εφορευτική επιτροπή. Δεν μας αναφέρθηκαν πολλά προβλήματα, όπου υπήρξαν κάποια ζητήματα οι έμπειροι δικαστικοί λειτούργησαν με τους βοηθούς και τους αναπληρωτές».