ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023 - Αλλαγή εποχής δείχνουν οι δημοσκοπήσεις: Ήρθε ο τρικομματισμός

Εκλογές 2023 - Αλλαγή εποχής δείχνουν οι δημοσκοπήσεις: Ήρθε ο τρικομματισμός

Εκλογές 2023: Οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά την κάλπη της 21ης Μαΐου δείχνουν την διαμόρφωση μιας νέας πολιτικής σκακιέρας

Τα βασικά μηνύματα που προκύπτουν τόσο από την Metron Analysis, όσο και από την GPO:

  • Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί την υπεροχή του κατά περίπου 20 μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ
  • Φαίνεται ότι πάμε στο τέλος του δικομματισμού – τουλάχιστον προσώρας – και για όσο η κεντροαριστερά εμφανίζεται πολυδιασπασμένη

Ο παραδοσιακός διπολισμός δεξιά – αριστερά δίνει την στη θέση του στον τριτοκομματισμό, με ταυτόχρονη κυριαρχία της κεντροδεξιάς έναντι της κεντροαριστεράς, αλλά και του Κ. Μητσοτάκη έναντι όλων των πολιτικών του αντιπάλων.

Οι δύο πρώτες δημοσκοπήσεις που είδαν την Πέμπτη το φως της δημοσιότητας εν όψει των επερχόμενων εκλογών της 25ης Ιουνίου επιβεβαιώνουν ότι οι κάλπες της απλής αναλογικής σήμαναν τη βούληση της κοινωνίας για πέρασμα στην εποχή της κανονικότητας, με σύγχρονους όρους, μακριά από ιδεολογικά τείχη και ξεπερασμένα τσιτάτα.

Δύο εβδομάδες μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, η υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας ανάμεσα στους ψηφοφόρους που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι αποδεικνύεται στέρεα και όχι παροδική. Αυτό που προκύπτει από τις εκλογές και το αποτέλεσμα της κάλπης, είναι ότι τα όρια της γαλάζιας παράταξης έχουν διευρυνθεί και αγκαλιάζουν πλέον έναν ευρύτερο κοινωνικό χώρο. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ, στην πρώτη μετεκλογική έσπευσε να μιλήσει για «νέα, Νέα Δημοκρατία».

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την ανάλυση των ποιοτικών δεικτών των ερευνών, το ιστορικά υψηλό ποσοστό που πήρε η ΝΔ μετά την πρώτη διακυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη, δείχνει όχι απλώς τάσεις παγίωσης, αλλά περαιτέρω ενίσχυσης, με δυναμική που μπορεί να φτάσει έως και το 43,8%.

Το πιο εντυπωσιακό, ωστόσο, είναι η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ που ουσιαστικά διαμορφώνει συνθήκες απόλυτης έλλειψης δικομματισμού, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες. Και στις δύο έρευνες, το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ έχει χαμηλό όριο το 16,9% και το υψηλό του το 21,3%, με αποτέλεσμα, η διαφορά του από τη ΝΔ να παραμένει τεράστια.

Ούτε το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, δείχνει να πετυχαίνει τον στόχο της ανόδου σε ποσοστά που θα το καταστήσουν συν τω χρόνω κυρίαρχο στην κεντροαριστερά, αφού μέχρι στιγμής, εμφανίζεται μεν να έχει παγιώσει το 11% που πήρε στις τελευταίες εκλογές, αλλά να μην διαθέτει δυναμική για εντυπωσιακή αύξησή του στις επικείμενες κάλπες.

Ένα ακόμα εντυπωσιακό στοιχείο, είναι το γεγονός ότι την ώρα που δείχνει να απουσιάζει το κόμμα που θα καλύψει τον χώρο μιας ισχυρής αντιπολίτευσης, όπως συνέβαινε μέχρι τις εκλογές του 2019, οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν δυναμική κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης για δύο ακόμα μικρά κόμματα, με αποτέλεσμα να θεωρείται εξαιρετικά πιθανή η ανάδειξη επτακομματικής ή ακόμα και οκτακομματικής βουλής.

Και αυτό, γιατί, σύμφωνα με τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων, η Πλεύση και η ΝΙΚΗ περνούν το όριο του 3%, ενώ το ΜέΡΑ25 είναι στο 2,5%.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ο πήχης της αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα ανεβαίνει, όλα δείχνουν ότι δεν κινδυνεύει η ΝΔ με οριακή πλειοψηφία. Μάλιστα, σύμφωνα με την εκτίμηση της Metron, το κόμμα του Κυρ. Μητσοτάκη θα συγκεντρώσει ισχυρότατη πλειοψηφία 162 εδρών στη νέα Βουλή.

Στην ίδια έρευνα, στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει 35,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ 16,7%, μια διαφορά της τάξης των 19,1 μονάδων. Το ΠΑΣΟΚ κινείται στο 10,2%, το ΚΚΕ στο 6,7% και η Ελληνική Λύση στο 3,8%. Το όριο του 3% περνούν η ΝΙΚΗ με 3,3% και η Πλεύση Ελευθερίας με 4,2%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος βρίσκεται στο 8,5%. Στη δε εκτίμηση ψήφου η ΝΔ αυξάνει τα ποσοστά της, φτάνοντας στο 41%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στο 19,1%, με τη διαφορά να εκτινάσσεται στις 21,9 μονάδες. Το ΠΑΣΟΚ κινείται στο 11,7%, το ΚΚΕ στο 7,6%, η Πλεύση στο 4,8%, η ΝΙΚΗ στο 3,8% και το ΜέΡΑ25 στο 2,5%.

Στη δημοσκόπηση της GPO για λογαριασμό των Παραπολιτικών, η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κινείται στις 20,4 μονάδες. Ειδικότερα, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 41,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 20,7% και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 11,4%. Στο 6,4% υπολογίζει το ποσοστό του ΚΚΕ η συγκεκριμένη δημοσκόπηση, η οποία «βλέπει» επτακομματική Βουλή. Η Ελληνική Λύση συγκεντρώνει 3,6%, η Νίκη 3,1% και η Πλεύση Ελευθερίας ανεβαίνει σημαντικά, στο 4,3%. Εκτός Κοινοβουλίου φαίνεται να μένει ξανά το ΜέΡΑ25, που συγκεντρώνει ποσοστό μόλις 1,6%.

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, σήμερα αναμένεται να δει το φως της δημοσιότητας και τρίτη έρευνα, η οποία επιβεβαιώνει πλήρως τις παραπάνω εκτιμήσεις, οι οποίες, σύμφωνα με την Πειραιώς, αποκτούν τάσεις παγίωσης εν όψει των επικείμενων εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Σχετικές ειδήσεις

Εκλογές 2023: «Παγιώνεται» στο άνω του 40% η ΝΔ - Ενισχύονται τα μικρά κόμματα

Εκλογές 2023 - Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στο 19,1% το προβάδισμα της ΝΔ - Ανατροπές και εκπλήξεις

Οι δημοσκοπήσεις διατηρούν χαμόγελα στη ΝΔ, «επαναφόρτισε» ο Μητσοτάκης για τις 25 Ιουνίου