ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Το κυνήγι της ψήφου - Τι ψάχνουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Εκλογές 2023: Το κυνήγι της ψήφου - Τι ψάχνουν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Εκλογές 2023: Τα κόμματα αλλάζουν στρατηγικές των ενόψει της νέα εκλογικής αναμέτρησης στις 25 Ιουνίου – Ποια είναι τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων που προβληματίζουν τα επιτελεία ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ;

Το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από την διεξοδική μελέτη των δημοσκοπήσεων που γίνονται μετά την εκλογική αναμέτρηση της 21η Μαΐου δεν είναι τόσο τα ποσοτικά δεδομένα, όσο τα ποιοτικά.

Τα κομματικά επιτελεία δηλαδή καταστρώνουν νέες στρατηγικές προκειμένου να προσελκύσουν δυσαρεστημένους αλλά και αναποφάσιστους ψηφοφόρους και διορθώνουν λάθη και αστοχίες που στοίχισαν στις προηγούμενες κάλπες.

Στον ΣΥΡΙΖΑ για παράδειγμα προχώρησαν σε αλλαγή της εκλογικής ομάδας και δείχνουν να εγκατέλειψαν την στρατηγική της συνθηματολογίας και της τοξικότητας στοχεύοντας περισσότερο σε ζητήματα της οικονομίας.

Στο ΠΑΣΟΚ από την άλλη επέλεξαν ως βασικό τους αντίπαλο τη ΝΔ προκειμένου να εμφανιστούν από τώρα ως «αξιωματική αντιπολίτευση» στην θέση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ένα από τα σημαντικά ευρήματα που προβληματίζει όλα τα κόμματα και πιθανότατα να τους οδηγήσει σε αναθεώρηση στρατηγικής, είναι ότι στη δημοσκόπηση της GPO φαίνεται πως σχεδόν 1 στους 4 ψηφοφόρους σκέφτεται να ψηφίσει άλλο κόμμα από αυτό στις εκλογές τις 21ης Μαΐου.

Ειδικότερα, στο ερώτημα αν σκέφτεστε να αλλάξετε την ψήφο σας, να ψηφίσετε δηλαδή διαφορετικό κόμμα στις δεύτερες εκλογές από αυτό που ψηφίσατε την πρώτη φορά, το 23,2% απαντά ναι ή μάλλον ναι.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει τι απαντούν οι ψηφοφόροι της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με το πώς θα κινηθούν στις δεύτερες κάλπες.

Μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ, το 78,3% λέει πως δεν πρόκειται να ψηφίσει άλλο κόμμα, το ποσοστό για τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που θα παραμείνει σταθερό στην επιλογή του φτάνει το 65,4% ενώ το αντίστοιχο για τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ φτάνει στο 47,5%. Στη ΝΔ παραμένει σχετικά υψηλή η συσπείρωση, αλλά φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα στην εκλογική δεξαμενή του ΠΑΣΟΚ και βεβαίως κανείς δεν ξέρει από τώρα που θα κατευθυνθεί αυτή η ψήφος.

Ναι ή μάλλον ναι στην προοπτική αλλαγής κόμματος, λέει το 11,7% των ψηφοφόρων της ΝΔ, το αντίστοιχο ποσοστό στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ φτάνει το 23,6% και σε αυτό του ΠΑΣΟΚ το 25%.

Κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι η διαφορά των δύο πρώτων κομμάτων δείχνει να μπετονάρει… Για παράδειγμα στην Metron Analysis η παγίωση της διαφοράς ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ είναι κοντά στις 20 μονάδες ενώ και αυτή δείχνει ότι θα έχουμε επτακομματική Βουλή.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία παίρνει ποσοστό 35,8% με τον ΣΥΡΙΖΑ να σημειώνει νέα βουτιά στο 16,7% και τη διαφορά μεταξύ τους να βρίσκεται στις 19,1 μονάδες.

Το ΠΑΣΟΚ είναι στο 10,2% χωρίς δυναμική να φτάσει ή να ξεπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ στο 6,7% και η Ελληνική Λύση η οποία υποχωρεί στο 3,8% πιεζόμενη από τα δεξιά.

Εκεί βλέπουμε την άνοδο και είσοδο στη Βουλή της Πλεύσης Ελευθερίας που φτάνει στην πρόθεση ψήφου στο 4,2% και του κόμματος Νίκη με 3,3%. Στο 2,2% υποχωρεί το ΜέΡΑ25 και τα λοιπά κόμματα καταλαμβάνουν ποσοστό 4,4%.

Στην τελευταία δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας (Marc για το Πρώτο Θέμα) στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 39,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 19,4%, το ΠΑΣΟΚ 10,6%, το ΚΚΕ 6,8%, η Πλεύση Ελευθερίας 4,4%, η Ελληνική Λύση 3,8% και η Νίκη 3,5%.

Το ΜέΡΑ25 υπολογίζεται στο 2,2% και μένει εκτός Βουλής.

Εάν είχαμε σήμερα εκλογές και επαληθευόντουσαν αυτά τα στοιχεία, τότε η Νέα Δημοκρατία με ένα ποσοστό που θα κυμαινόταν από 39,4% έως 43%, θα πετύχαινε τον στόχο της αυτοδυναμίας, αφού θα είχε 160 βουλευτές έναντι 146 που διέθετε στις προηγούμενες εκλογές.

Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό που θα κινείται από 19,2% έως 22%, θα διαθέτει 55 έδρες στη νέα Βουλή, από 71 στην πρώτη κάλπη.

Απώλειες στις βουλευτικές έδρες θα έχουν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αφού με ποσοστό 10,4%-13% θα εκλέξει 31 βουλευτές (από 41), το ΚΚΕ με ποσοστό από 6,4%-8,2% θα διαθέτει 19 έδρες (από 26), η Ελληνική λύση με ποσοστό 3,5%-4,9% θα διαθέτει 11 (από 16). Ακόμη, η Πλεύση Ελευθερίας με ποσοστό 4,2%-5,8% θα εκλέξει 13 βουλευτές και η Νίκη με ποσοστό 3,3%-4,7% θα εκλέξει 11 βουλευτές.

Τρεις περίπου εβδομάδες πριν από τις κάλπες το πολιτικό τοπίο διαμορφώνεται ως εξής:

  • Η ΝΔ κινείται στις ράγες της πολιτικής κυριαρχίας επιδιώκοντας την ισχυρή αυτοδυναμία με ισχυρή παράσταση νίκης. Το πολιτικό αφήγημά της περιχαρακώνεται γύρω από την προσωπικότητα του αρχηγού της Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος θεωρείται δημοφιλέστερος και ικανότερος των πολιτικών του αντιπάλων.
  • Στο ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να υπάρχει στρατηγική εξουσίας. Υπάρχει στρατηγική διατήρησης κεκτημένων, αφού από τις δημόσιες τοποθετήσεις τους διαγκωνίζονται μόνο για την δεύτερη θέση.

Σχετικές ειδήσεις

Εκλογές 2023: Η άγρια πολιτική κόντρα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και ο ρόλος των μουσουλμάνων υποψηφίων στη Θράκη

Εκλογές 2023 - Αλλαγή εποχής δείχνουν οι δημοσκοπήσεις: Ήρθε ο τρικομματισμός

Εκλογές 2023: «Παγιώνεται» στο άνω του 40% η ΝΔ - Ενισχύονται τα μικρά κόμματα