ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φουντώνει η κόντρα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις Λινού

Φουντώνει η κόντρα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις Λινού

Εκλογές 2023: Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ όσον τις δηλώσεις της Αθηνάς Λινού

Νέα πολιτική διαμάχη μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πυροδοτήσει οι δηλώσεις που είχε κάνει στο παρελθόν η Αθηνά Λινού για τους καρκινοπαθείς. Η ίδια, μάλιστα, η Αθηνά Λινού είχε πρωτοστατήσει στις αντιδράσεις κατά του Σπύρου Πνευματικού αναφορικά με τις δηλώσεις του για τους καρκινοπαθείς.

Ανταπαντώντας στη ΝΔ, η οποία έκανε λόγο για μνημείο υποκρισίας, ο ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζει χυδαίες διαστρεβλώσεις και fake news, με τα οποία «προσπαθεί να ξεχαστεί η κρυφή ατζέντα της στην Υγεία».

Επισυνάπτοντας ολόκληρη τη δήλωση της Αθηνάς Λίνού, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει πως η κα Λινού δεν ζήτησε μείωση αλλά αύξηση δαπανών και ενίσχυση του ΕΣΥ για ασθενείς τελικού σταδίου.

Στην ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου επισημαίνει πως «έπειτα από τρεις θανάτους συμπολιτών λόγω ελλείψεων στο ΕΚΑΒ και την ανατριχιαστική δήλωση του κ. Πνευματικού που αποκάλυψε την κρυφή ατζέντα της ΝΔ στην Υγεία για συρρίκνωση του ΕΣΥ και μείωση του κόστους με διαλογή ασθενών, η ΝΔ πασχίζει με χυδαίες διαστρεβλώσεις να πείσει πως είμαστε όλοι ίδιοι».

Παράλληλα, τονίζει πως «ο κ. Πνευματικός, που δεν αποδοκιμάστηκε καν, ζήτησε ιδιωτικοποίηση νοσοκομείων και μείωση δαπανών με διαλογή ασθενών στο ΕΣΥ, ανάλογα εάν είναι σε τελικό στάδιο» και πρόσθεσε: «Η κα Λινού ουδέποτε συσχέτισε την περίθαλψη ασθενών ανάλογα με το κόστος θεραπείας. Είπε το ακριβώς αντίθετο: Ότι το ΕΣΥ και το κράτος οφείλει να παρέχει παρηγορητική θεραπεία και στήριξη ακόμα και στο σπίτι σε ασθενείς τελικού σταδίου και τους συγγενείς τους. Ζήτησε δηλαδή αύξηση δαπανών και ποιοτικότερο ΕΣΥ».

Καταληκτικά, ο ΣΥΡΙΖΑ επικρίνει τη ΝΔ ότι «όσα fake news και αν κατασκευάσει, η αλήθεια είναι πως ο κ. Μητσοτάκης έχει ως κρυφή ατζέντα τη μείωση δαπανών για το ΕΣΥ και την προώθηση ασθενών στον ιδιωτικό τομέα – εάν έχουν να πληρώσουν, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ την αύξησή τους και την καθολική πρόσβαση όλων σε δημόσια δωρεάν ποιοτική περίθαλψη».

Ακολουθεί η δήλωση της κας Λινού, την οποία επισυνάπτει ο ΣΥΡΙΖΑ:

«Νομίζω ότι χρειάζεται μία αναθεώρηση των όλων πραγμάτων. Στο τελικό στάδιο θα έπρεπε να είχαμε ήδη hospicies και παροχή υπηρεσιών ανακούφισης και ενίσχυσης των ανθρώπων αυτών και των συγγενών τους. Εννοώ ότι ένας άνθρωπος που πλησιάζει στο τέλος του, με υψηλές δόσεις ακριβών αντικαρκινικών πιθανόν να μην μπορεί να σωθεί. Η ποιότητα όμως της ζωής του στα τελευταία της στάδια και η ποιότητα της ζωής των συγγενών του στα τελευταία στάδια του θνήσκοντος ασθενούς είναι πάρα πολύ σημαντικά και αυτό δεν το παρέχουμε σαν χώρα. Αν δείτε, στις οικογένειες των γιατρών -και των μεγαλύτερων γιατρών, θα έλεγα, των σοφών γιατρών- δεν τείνουμε να παρατείνουμε τη ζωή των αγαπημένων μας και δεν επιλέγουμε οι ίδιοι να παραταθεί η ζωή μας, όταν είναι δεδομένο ότι δεν υπάρχει πλήρης θεραπεία, δεν υπάρχει δυνατότητα θεραπείας».

ΝΔ: Η ανθρώπινη ζωή αποτελεί απόλυτη αξία

Νωρίτερα, η ΝΔ είχε σημειώνει σε ανακοίνωσή της πως «θέματα τόσο υψηλής ευαισθησίας, όπως οι θεραπείες των καρκινοπαθών, ειδικά τελικού σταδίου, θα έπρεπε να μείνουν έξω από την πολιτική αντιπαράθεση» και πως η ανθρώπινη ζωή αποτελεί απόλυτη αξία και θα έπρεπε όλα τα κόμματα να απέχουν από διαγκωνισμούς που παραπέμπουν σε πολιτική εκμετάλλευση τόσο κρίσιμων ζητημάτων.

Και επισημαίνει: «Γι' αυτό και δεν βγάλαμε καμία απολύτως ανακοίνωση για τις δηλώσεις της κας Λινού. Ήρθε όμως ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωσή του, όχι μόνο να υποστηρίξει την κα Λινού, που λέει περίπου τα ίδια με αυτά που έλεγε ο κ. Πνευματικός, οι απαράδεκτες δηλώσεις του οποίου αντιμετωπίστηκαν όχι μόνο με αποδοκιμασία αλλά και με απόσυρσή του από την προεκλογική μάχη, αλλά να επιτεθεί και στη ΝΔ υποστηρίζοντας πλήρως τις απόψεις της υποψήφιας βουλευτού του.

Κι αποτελεί μνημείο υποκρισίας, η κα Λινού, που μιλάει για ακριβά φάρμακα, να είναι η πρώτη που ξεσπάθωσε κατά του κ. Πνευματικού όταν η ίδια έχει πει τα ίδια. 'Αραγε ο κ. Τσίπρας που έκανε "σημαία" τις δηλώσεις του κ. Πνευματικού, χρεώνοντάς τες συνολικά στη ΝΔ, θα τηρήσει την ίδια στάση με την κα Λινού και θα την θέσει εκτός εκλογικού αγώνα ή θα τηρήσει, όπως το συνηθίζει, δύο μέτρα και δύο σταθμά;

Για εμάς, η καθολική πρόσβαση του κάθε πολίτη, ανεξαρτήτως του σταδίου που βρίσκεται το νόσημά του, στην καλύτερη θεραπεία που μπορεί να του προσφέρει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, είναι αδιαπραγμάτευτη. Κι αν κάτι θέλουμε να αναδείξουμε με την ανακοίνωση αυτή είναι η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ και η μικροκομματική εκμετάλλευση ενός τόσο ευαίσθητου ζητήματος», καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΝΔ».

Λινού για καρκινοπαθείς: Δεν παρατείνουμε τη ζωή αγαπημένων μας όταν δεν υπάρχει δυνατότητα θεραπείας

Η Αθηνά Λινού σε συνέντευξη που είχε δώσει πριν από επτά χρόνια σχετικά με την παροχή υπηρεσιών ανακούφισης σε ασθενείς με ανίατη νόσο, είχε πει ότι «στο τελικό στάδιο θα έπρεπε να είχαμε παροχή υπηρεσιών ανακούφισης και ενίσχυσης των ανθρώπων αυτών και των συγγενών τους».

Στην ερώτηση τι εννοεί απαντά πως: «Εννοώ ότι ένας άνθρωπος που πλησιάζει στο τέλος του, με υψηλές δόσεις ακριβών αντικαρκινικών πιθανόν να μην μπορεί να σωθεί. Η ποιότητα όμως της ζωής του στα τελευταία της στάδια και η ποιότητα της ζωής των συγγενών του στα τελευταία στάδια του θνήσκοντος ασθενούς είναι πάρα πολύ σημαντικά και αυτό δεν το παρέχουμε σαν χώρα».

Πως αντιμετωπίζεται ο καρκίνος στην Ελλάδα - Αθηνά Λινού

Και σημειώνει ότι «αν δείτε, στις οικογένειες των γιατρών -και των μεγαλύτερων γιατρών, θα έλεγα, των σοφών γιατρών- δεν τείνουμε να παρατείνουμε τη ζωή των αγαπημένων μας, δεν επιλέγουμε οι ίδιοι να παραταθεί η ζωή μας, όταν είναι δεδομένο ότι δεν υπάρχει πλήρης θεραπεία». Στη συνέχεια αναγνωρίζοντας ότι κάτι τέτοιο ακούγεται σκληρό, η κ. Λινού αναφέρεται στην περίπτωση του πατέρα της και λέει πως όταν διαγνώστηκε με καρκίνο, εκείνη και ο σύζυγός της συμβουλεύτηκαν τα μεγαλύτερα ιατρικά κέντρα και αποφάσισαν να μην κάνουν τίποτα, «καμία παρέμβαση» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στήριξη από ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του στηρίζει την Αθηνά Λινού αναφέροντας: «Η Νέα Δημοκρατία σήμερα μέσα στον πανικό της προχώρησε σε μια απίστευτη αθλιότητα: επιτίθεται με fake news στην καθηγήτρια Αθηνά Λινού.

Η κυρία Λινού πριν επτά χρόνια υποστήριξε το αυτονόητο. Ότι το κράτος και η πολιτεία οφείλουν να παρέχουν πλήρη υποστήριξη στους ασθενείς που βρίσκονται στο τελικό στάδιο του καρκίνου και στις οικογένειες τους που είναι αντιμέτωπες με τον ανείπωτο πόνο της απώλειας. Αυτό επιβάλλει η ιατρική, ο πολιτισμός και η ανθρώπινη ηθική.
Η Νέα Δημοκρατία οφείλει να απολογηθεί. Γιατί μετατρέπει την πιο δύσκολη στιγμή χιλιάδων οικογενειών σε αντικείμενο φτηνής ψευδολογίας. Γιατί επιχειρεί να εξισώσει την κυνική δήλωση του κ. Πνευματικού για την οικονομική διάσταση της θεραπείας με τον ανθρωπισμό και την ευαισθησία μιας γιατρού που δίνει τη μάχη για το δικαίωμα των ανθρώπων στην αξιοπρέπεια μέχρι το τέλος.

Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Η Νέα Δημοκρατία μιλάει για κέρδη και ζημιές. Εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές».

Αντιδρά ο Κωστής Χατζηδάκης

Σήμερα το πρωί μιλώντας στην ΕΡΤ ο Κωστής Χατζηδάκης, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «σήμερα έχουν έρθει στη δημοσιότητα δηλώσεις της κυρίας Λινού οι οποίες είναι σχεδόν ίδιες -αν όχι ακριβώς ίδιες- με του κ. Πνευματικού. Ο κ. Τσίπρας που τόσο πολύ ενοχλήθηκε με το θέμα του κ. Πνευματικού, τι θα κάνει τώρα; Θα συμπεριλαμβάνεται η κ. Λινού στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ ή θα υπάρξουν κάποιες κυρώσεις; Δεν μπορεί να υπάρξουν 2 μέτρα και 2 σταθμά!».

ΝΔ: Μνημείο υποκρισίας το ότι η Αθηνά Λινού ήταν η πρώτη που ξεσπάθωσε κατά του κ. Πνευματικού

Ανακοίνωση κατά της Αθηνάς Λινού και του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία, με αφορμή την ανάρτηση του Κωστή Χατζηδάκη και την απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε σε προ επταετίας δηλώσεις της Αθηνάς Λινού, τις οποίες χαρακτήρισε ως σχεδόν ίδιες με αυτές που έκανε προ ημερών ο δρ. Πνευματικός για τους καρκινοπαθείς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στον Κωστή Χατζηδάκη με μια δηκτική ανακοίνωση. Η ανακοίνωση της ΝΔ, η οποία εκδόθηκε μετά από την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

«Θέματα τόσο υψηλής ευαισθησίας, όπως οι θεραπείες των καρκινοπαθών, ειδικά τελικού σταδίου, θα έπρεπε να μείνουν έξω από την πολιτική αντιπαράθεση. Η ανθρώπινη ζωή αποτελεί απόλυτη αξία και θα έπρεπε όλα τα κόμματα να απέχουν από διαγκωνισμούς που παραπέμπουν σε πολιτική εκμετάλλευση τόσο κρίσιμων ζητημάτων. Γι’ αυτό και δεν βγάλαμε καμία απολύτως ανακοίνωση για τις δηλώσεις της κας Λινού. Ήρθε όμως ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωσή του, όχι μόνο να υποστηρίξει την κα Λινού, που λέει περίπου τα ίδια με αυτά που έλεγε ο κ. Πνευματικός, οι απαράδεκτες δηλώσεις του οποίου αντιμετωπίστηκαν όχι μόνο με αποδοκιμασία αλλά και με απόσυρσή του από την προεκλογική μάχη, αλλά να επιτεθεί και στη ΝΔ υποστηρίζοντας πλήρως τις απόψεις της υποψήφιας βουλευτού του.

Κι αποτελεί μνημείο υποκρισίας, η κα Λινού, που μιλάει για ακριβά φάρμακα, να είναι η πρώτη που ξεσπάθωσε κατά του κ. Πνευματικού όταν η ίδια έχει πει τα ίδια. Άραγε ο κ. Τσίπρας που έκανε «σημαία» τις δηλώσεις του κ. Πνευματικού, χρεώνοντάς τες συνολικά στη ΝΔ, θα τηρήσει την ίδια στάση με την κα Λινού και θα την θέσει εκτός εκλογικού αγώνα ή θα τηρήσει, όπως το συνηθίζει, δύο μέτρα και δύο σταθμά;

Για εμάς, η καθολική πρόσβαση του κάθε πολίτη, ανεξαρτήτως του σταδίου που βρίσκεται το νόσημά του, στην καλύτερη θεραπεία που μπορεί να του προσφέρει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, είναι αδιαπραγμάτευτη. Κι αν κάτι θέλουμε να αναδείξουμε με την ανακοίνωση αυτή είναι η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ και η μικροκομματική εκμετάλλευση ενός τόσο ευαίσθητου ζητήματος».

Αθηνά Λινού: Τι απαντά μετά τις αντιδράσεις

Στην «ανακουφιστική φροντίδα» ασθενών με καρκίνο επικεντρώθηκε η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αθηνά Λινού, αναφέροντας σε ανάρτησή της πως «αυτές οι αποφάσεις δεν βασίζονται σε αναλύσεις οικονομικού κόστους-οφέλους, αλλά είναι θέματα ανθρώπινης αξιοπρέπειας και αγάπης».

Αναλυτικά, η ανάρτηση:

«Επειδή κάποιοι λένε ότι έχω την ίδια αντιμετώπιση στα θέματα καρκίνου με τον κ. Πνευματικό, δείτε μόνοι σας εδώ όλη τη συνέντευξη που έκανα ως γιατρός πριν 7 χρόνια. Πολλοί από μας έχουμε ζήσει τη δύσκολη απόφαση του πώς να υποστηρίξουμε τον άνθρωπό μας στα τελευταία του. Αυτές οι αποφάσεις δεν βασίζονται σε αναλύσεις οικονομικού κόστους-οφέλους, αλλά είναι θέματα ανθρώπινης αξιοπρέπειας και αγάπης. Γι᾽ αυτό άλλωστε είπα τότε ότι πρέπει να παρέχουμε περισσότερη υποστήριξη και για τον ασθενή και για τους συγγενείς του. Σε όλη μου την καριέρα, η αντιμετώπισή μου στα θέματα υγείας βασίζονται στην αξία του ανθρώπου ως προσώπου».

Εθνικές Εκλογές 2023