ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποθεματικό για τις φυσικές καταστροφές ύψους 600 εκατ. ευρώ - Υποχρεωτική η ασφάλιση ακινήτων

Αποθεματικό για τις φυσικές καταστροφές ύψους 600 εκατ. ευρώ - Υποχρεωτική η ασφάλιση ακινήτων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει αυτή την ώρα στη ΔΕΘ.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Το κράτος θα σταθεί στο πλευρό των πληγέντων. Έχουμε δημιουργήσει αποθεματικό για τις φυσικές καταστροφές ύψους 300 εκατ. ευρώ. Από το 2024 θα είναι 600 εκατ. ευρώ.

Τα πρόσθετα χρήματα θα προέλθουν από αύξηση φόρου διαμονής, ιδίως στα πολυτελή ξενοδοχεία. Η πολιτεία θα απαιτήσει και τη συνδρομή του ιδιωτικού τομέα. Και με κεφάλαια. Να γίνουν ανάδοχοι σε έργα, να δοθούν εκπτώσεις, ακμαία οργανισμοί όπως η Ένωση Τραπεζών που συνεισέφερε 50 εκατ. ευρώ, η Ένωση Εφοπλιστών, οι Βιομήχανοι, οι απόδημοι, να χρηματοδοτήσουν εθελοντικά.

Ο όγκος νερού που έπεσε στη Θεσσαλία είναι έξω από κάθε σχεδιασμό. Δεν είναι άλλοθι, αλλά είναι προειδοποίηση για φαινόμενα που με βεβαιότητα θα χτυπήσουν.

Οφείλει και η κοινωνία στο σύνολό της να λάβει μέτρα για την άμυνά της. Η Κλιματική Κρίση είναι εδώ. Μας υποχρεώνει να τα δούμε όλα διαφορετικά. Και το ζήτημα των αποζημιώσεων.

Έχουμε ανακοινώσει έκπτωση 10% σε όσους ασφαλίζουν τα ακίνητά τους. Η ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις πρέπει να γίνει υποχρεωτική.

Θα προχωρήσει και η ασφάλιση στην αγροτική παραγωγή. Πρέπει να ξεκινήσει δημόσιως διάλογος για την υποχρεωτική ασφάλιση, όλων των περιουσιών, από φυσικές καταστροφές».

Δείτε ζωντανά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη: