ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Κασσελάκη-Παππά αυτή την ώρα στη Βουλή - Η Αχτσιόγλου ζητάει debate

Συνάντηση Κασσελάκη-Παππά αυτή την ώρα στη Βουλή - Η Αχτσιόγλου ζητάει debate

Στον απόηχο της εκλογικής αναμέτρησης του πρώτου γύρου για το χρίσμα του αρχηγού στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης συναντάται αυτή την ώρα με τον Νίκο Παππά, στη Βουλή.

Ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, μεταβαίνει στη Βουλή για συνάντηση με τον συνυποψήφιό του Νίκο Παππά.

Αναμένονται ανακοινώσεις σχετικά με τη στήριξη του κ. Παππά στο πρόσωπο του κ. Κασσελάκη στον β’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Ο Στέφανος Κασσελάκης έλαβε τις περισσότερες ψήφους στον πρώτο γύρο και θα διεκδικήσει την προεδρία έναντι της Έφης Αχτσιόγλου, την επόμενο Κυριακή. Ο Νίκος Παππάς ήρθε τέταρτος σε ψήφους, στις εκλογές του πρώτου γύρου.

Την ίδια ώρα, η Έφη Αχτσιόγλου δηλώνει πως είναι ανοικτή στο ενδεχόμενο διεξαγωγής debate με αντίπαλο τον Στέφανο Κασσελάκη, ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών.

«Ακέφαλος» στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ - Θεσμικά μαγειρέματα φέρνει ο Κασσελάκης

Θεσμικά «μαγειρέματα» προκειμένου να ξεπεραστεί ο «σκόπελος» της κοινοβουλευτικής απουσίας του Στέφανου Κασσελάκη, απεργάζεται ήδη το επιτελείο του, με ορισμένους να μην αποκλείουν τις παραιτήσεις των προσώπων που βρέθηκαν στις θέσεις πάνω από εκείνον στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, στις διπλές εκλογές του καλοκαιριού.

Οι πολίτες που προσήλθαν στις κάλπες της Κυριακής, για την ανάδειξη του διαδόχου του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έδωσαν ένα μεγάλο προβάδισμα στον Στέφανο Κασσελάκη, ενόψει του δεύτερου γύρου της εσωκομματικής αναμέτρησης.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που προβληματίζονται από το γεγονός ότι ο εξ Αμερικής ορμώμενος επιχειρηματίας δεν είναι βουλευτής. Έτσι, για μια ολόκληρη τετραετία -αν υποθέσουμε ότι δεν θα υπάρξει πρόωρη προσφυγή στην κάλπη- ο ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκεται στη Βουλή χωρίς τον πρόεδρο του.

Αν και αυτό δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά πολιτικά δεδομένα (έχουν προηγηθεί ο Αλέξης Τσίπρας ως πρόεδρος του Συνασπισμού, ο Δημήτρης Κουτσούμπας ως Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ και ο Νίκος Ανδρουλάκης, πιο πρόσφατα, ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ), αλλά ποτέ για αρχηγό κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αντικειμενικά, η απουσία της βουλευτικής ιδιότητας αποτελεί ένα τεράστιο ντεζαβαντάζ για τον ίδιο, αλλά και για το κόμμα του. Ειδικά όταν μιλάμε για ένα πολιτικό σκηνικό στο οποίο οι ψηφοφόροι ταυτίζονται με τα πρόσωπα που ηγούνται των κομμάτων, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν θα μπορεί επί πολλά έτη να συγκρούεται με τον βασικό του αντίπαλο, τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αντίθετα, απέναντι στον πρωθυπουργό θα στέκεται -σε περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- κάποιο άλλο κοινοβουλευτικό στέλεχος, ο οποίος θα είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας -και εκ των πραγμάτων αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης- επιβάλλοντας μια de facto δυαρχία στην Κουμουνδούρου.

Αποστολάκης: Θα νικήσει θα λυθεί το πρόβλημα

Τις σκέψεις που επικρατούν στο επιτελείο Κασσελάκη για το πως θα λυθεί το εν λόγω ζήτημα έθεσε ο Βαγγέλης Αποστολάκης, μιλώντας στο δελτίο της ΕΡΤ. Σε ερώτηση για το αν θα παραιτηθεί ο ίδιος από βουλευτής Επικρατείας, με σκοπό να πράξουν το ίδιο και οι υπόλοιποι επιλαχόντες, ο κ. Αποστολάκης απάντησε ότι «είναι πρόωρο να συζητάμε κάτι τέτοιο, μόλις προκύψει ποιος θα είναι πρόεδρος θα δοθεί λύση για αυτό το ζήτημα άμεσα, αν θα εκπροσωπείται με κάποιο κοινοβουλευτικό ή θα γίνουν αλλαγές».

Η παραπάνω τοποθέτηση του πρώην υπουργού Άμυνας, σημαίνει ότι το σενάριο αυτό των παραιτήσεων των προσώπων που στελέχωσαν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, είναι υπαρκτό, όσο και αν κάποιοι επιχειρούν να το υποβαθμίσουν.

Πάντως, έμπειροι κοινοβουλευτικοί παράγοντες σημειώνουν ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο αποτελεί θεσμική ακροβασία.