ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Μαραντζίδης για Κασσελάκη: «Η σωστή λέξη είναι ''ακαταλληλότητα'' - Υπάρχει τεράστιο θέμα»

Νίκος Μαραντζίδης για Κασσελάκη: «Η σωστή λέξη είναι ''ακαταλληλότητα'' - Υπάρχει τεράστιο θέμα»

Είναι επικίνδυνο για τη δημοκρατία μαςνα βρίσκουμε αρχηγούς ή εν δυνάμει αρχηγούς, οι οποίοι έχουν ικανότητες, ας τις ονομάσουμε επικοινωνιακές και χωρίς να ξέρουμε τίποτα γι’ αυτούς», τόνισε ο καθηγητής Νίκος Μαραντζίδης με αφορμή τις δηλώσεις Κασσελάκη.

Ιδιαίτερα έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η χθεσινή, ανιστόρητη δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη για τα Κατεχόμενα κι ενώ μένουν λιγότερο από δύο 24ωρα για την έναρξη του δεύτερου γύρου των εσωκομματικών εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Νίκος Μαραντζίδης, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας μίλησε στην ΕΡΤ και τόνισε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ σοβαρό θέμα. «Αστειεύεστε; Υπάρχει τεράστιο θέμα. Το είδα χθες και πραγματικά σοκαρίστηκα», ανέφερε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8.

Ο ίδιος επεσήμανε την σημασία της εκλογής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς πρόκειται για την εκλογή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δυνάμει πρωθυπουργού:

«Πρέπει να το καταλάβει ο κόσμος, λέμε για τον τέταρτο τη τάξει πολιτειακό παράγοντα. Έχουμε μία δηλαδή θεσμική ιδιότητα, η οποία δεν είναι απλώς μία μιντιακή, επικοινωνιακή, ας το πούμε, παρουσία. Δεν είναι καν μία κομματική παρουσία, ο αρχηγός ενός οποιουδήποτε κόμματος. Μιλάμε για έναν άνθρωπο που οι δηλώσεις του, οι τοποθετήσεις του, η συμπεριφορά του, ο τρόπος που παρουσιάζει τις θέσεις του κόμματός του δεν αφορούν απλώς το κόμμα του ή έστω τους εκλογείς, αφορούν ακόμη και πολύ ευαίσθητα ζητήματα, θέλετε να το πούμε κρατικά ζητήματα, να το πούμε εθνικά ζητήματα, θέλετε να το πούμε εξωτερική πολιτική, να το πούμε κρίσιμα θέματα; Και με αυτήν την έννοια, το αν μπορεί ή δεν μπορεί να διατυπώσει μερικά ζητήματα, να διατυπώσει και να βρει τις σωστές λέξεις, έχω και επιπλέον αμφιβολία, αν ήξερε τις σωστές λέξεις. Δεν είναι δηλαδή απλώς μια δυσκολία να τις βρει. Φοβάμαι ότι είναι κάτι παραπάνω από αυτό. Με συγχωρείτε, αλλά για μένα η λέξη είναι ακαταλληλότητα. Έχει τρομακτική σημασία και είναι επικίνδυνο, όχι για τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι επικίνδυνο για τη δημοκρατία μας στο μέλλον, τη λειτουργία της, να βρίσκουμε αρχηγούς ή εν δυνάμει αρχηγούς, οι οποίοι έχουν ικανότητες, ας τις ονομάσουμε επικοινωνιακές και χωρίς να ξέρουμε τίποτα γι’ αυτούς, το υπογραμμίζω» συμπλήρωσε ο κ. Μαραντζίδης.

Ερωτηθείς, εάν η κυρία Αχτσιόγλου υποτίμησε τον συνυποψήφιό της, ο κ. Μαραντζίδης, σημείωσε, ότι όσο την έχει γνωρίσει, «είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος μετράει τα λόγια της και δυσκολεύεται εξαιρετικά, αυτό που θα λέγαμε, στο να χαμηλώνει το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου και της συζήτησης».

«Είναι δηλαδή ένας άνθρωπος που έχει αίσθηση ευθύνης της θέσης της, αίσθηση ευθύνης του ρόλου της και αυτό οφείλεται και σε μεγάλο βαθμό στην εμπειρία της, στο ότι υπήρξε σε σημαντικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ της κυβέρνησης. Με αυτή την έννοια δεν είναι ένα θέμα υποτίμησης. Ήταν ένα θέμα άρνησής της και κατά τη γνώμη μου απολύτως ορθό να μπει σε μία αρνητική διαδικασία απέναντι στον συνυποψήφιό της. Παρότι, για μένα υπάρχει μια συνολική ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, των στελεχών του, δεν αναφέρομαι στους ψηφοφόρους. Εδώ έχουμε ένα φαινόμενο. Δεν μπορεί ένας άνθρωπος ο οποίος μέχρι την προηγούμενη μέρα της διαδικασίας της ψήφου να μην είναι μέλος του κόμματος και να γίνεται σε μία μέρα πρόεδρος. Συγνώμη, αλλά αυτό τι παράδειγμα δίνει;» προσέθεσε ο κ. Μαραντζίδης.

Τα μεγάλα κόμματα πρέπει να περιφρουρούν τους θεσμούς, υπογράμμισε ο κ. Μαραντζίδης, σημειώνοντας πως στην Πολιτική Επιστήμη επισημαίνει στους φοιτητές του από το πρώτο έτος ότι «οι θεσμοί μετράνε, όπως το λένε οι Αγγλοσάξονες, institutions matter».

«Οι θεσμοί έχουν τη σημασία τους, οι θεσμοί δεν είναι κουρελόχαρτα. Και τι σημαίνει αυτό. Ότι αυτές οι διαδικασίες που έχουμε σαν κοινωνία, σαν κράτος, σαν πολιτικά κόμματα στην προκειμένη περίπτωση, σαν οργανισμοί, δεν είναι διαδικασίες που σήμερα τις αλλάζω, σήμερα ήρθε ένα ομορφόπαιδο, αλλάζει το πράγμα, που είναι επικοινωνιακός, ωραίος τύπος και θα αλλάξουμε. Δε μπορούν να γίνονται έτσι. Οι διαδικασίες και οι θεσμοί μετρούν γιατί αποδεικνύουν σε βάθος χρόνου τη σημασία τους» τόνισε ο καθηγητής.

Ερωτηθείς εάν μπορεί να ανατραπεί η πρωτιά Κασσελάκη την ερχόμενη Κυριακή, ο κ. Μαραντζίδης «εννοείται. Εκλογές έχουμε. Δεν ήταν και καμιά θεόρατη διαφορά. Μονοψήφια διαφορά είναι. Βεβαίως. Όλα τα αποτελέσματα είναι ανοιχτά. Έχει προβάδισμα ο κύριος Κασσελάκης, αλλά νομίζω ότι όλα είναι ανοιχτά».