ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδριάζουν ομάδα Αχτσιόγλου και «Ομπρέλα»

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδριάζουν ομάδα Αχτσιόγλου και «Ομπρέλα»

Αυτήν την ώρα, συνεδριάζει η ομάδα Αχτσιόγλου με τα στελέχη της «Ομπρέλας», στη «σκιά» της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Απόψε (09/11), συνεδριάζουν τόσο η ομάδα των Έφη Αχτσιόγλου – Αλέξη Χαρίτση – Νάσου Ηλιόπουλου όσο και η «Ομπρέλα», προκειμένου να καθορίσουν τη στάση που θα κρατήσουν στην κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, εκεί όπου αναμένεται να οριστικοποιηθεί η διάσπαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με την αποχώρηση της «αριστερής πτέρυγας» από το κόμμα.

«Μανιφέστο εξόδου» από την «Ομπρέλα»

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τη δημοσιοποίηση του κειμένου που αποτελεί «μανιφέστο εξόδου» από την Κουμουνδούρου, το οποίο συνυπογράφουν 1.300 μέλη του κόμματος, τα οποία, παράλληλα, εξαπολύουν σφοδρή επίθεση εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη και της νέας ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο κείμενο αναφέρεται πως το κόμμα βρίσκεται σε «αποδρομή» και ότι η στενή ομάδα στελεχών που περιβάλλει τον Στέφανο Κασσελάκη, οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ «στη μετάλλαξη σε έναν απολίτικο σχηματισμό».

«Ο μύθος του ηγέτη που θα νικήσει τον Μητσοτάκη σε μια μονομαχία είναι ή αυταπάτη ή καθαρή απάτη», αναφέρει ανάμεσα σε άλλα το κείμενο-καταπέλτης φέρει την υπογραφή 41ος μελών της Κεντρικής Επιτροπής, εννέα μελών της Πολιτικής Γραμματείας και πανεπιστημιακών.

Ανάμεσα στους υπογράφοντες, βρίσκονται ο άτυπος επικεφαλής της «Ομπρέλας» Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο πρώην υπουργός και πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης και ο το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Αννέτα Καββαδία.

Τα 2/3 της «Ομπρέλας»

Ωστόσο, η «Ομπρέλα» έχει περίπου 60 μέλη στην Κεντρική Επιτροπή. Επομένως, προκαλεί εντύπωση ότι το κείμενο υπογράφεται από μόλις 41 και όχι από το σύνολο των στελεχών.

Οι πληροφορίες του Newsbomb.gr αναφέρουν ότι υπάρχουν, σχεδόν, 20 πρόσωπα που αν και βρίσκονται κοντά στην εσωκομματική αντιπολίτευση, τάσσονται κατά της απόφασης αποχώρησης στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, ζητώντας να υπάρξει συννενόηση με την ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου, πριν από το άλμα στο κενό.

Στο κενό οι προσπάθειες συμβιβασμού

Μέσα σε αυτό κλίμα, Προεδρικοί και «Ομπρέλα» ακονίζουν τα «μαχαίρια» τους ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι οι συμβιβαστικές παρεμβάσεις ιστορικών στελεχών, όπως αυτή του Γιάννη Δραγασάκη, που ζήτησε να συσταθεί ένα διευθυντήριο με πρόσωπα από όλες τις πλευρές, που θα επιβλέπει τα συμφωνημένα.

Όλα δείχνουν πως στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, θα υπάρξει ένα σκληρό ξεκαθάρισμα παλιών, εσωκομματικών, λογαριασμών.

«Άκυρο» από Τσίπρα σε Κασσελάκη για συνάντηση πριν από την κρίσιμη Κεντρική Επιτροπή

Αρνητικός στο αίτημα για συνάντηση με τον διάδοχο του ήταν ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς δεν αποδέχθηκε να τον δει παραμονή της συνεδρίασης της κρίσιμης Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια κίνηση που δείχνει ξεκάθαρα την ότι η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να παραμείνει ουδέτερος στο εσωκομματικό παιχνίδι, δεν είναι a la cart.

Η συγκεκριμένη άρνηση του ιστορικού ηγέτη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την οποία αποκάλυψε στο δελτίο ειδήσεων του Action 24, ο δημοσιογράφος Σεραφείμ Κοτρώτσος, ερμηνεύεται ως μια επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να μη «νομιμοποιήσει» με μια τέτοια συνάντηση τις διαγραφές των τεσσάρων ιστορικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει επικοινωνήσει με κανένα άλλο πρωτοκλασάτο στέλεχος του κόμματος, από καμία από τις ομάδες της Κουμουνδούρου. Ο ίδιος φέρεται να ανησυχεί για τα όσα συμβαίνουν, όμως δεν προτίθεται να αναλάβει καμιά πρωτοβουλία, όσο και αν του το ζητούν πολλές προσωπικότητες με τις οποίες συμπορεύτηκε επί πολλά χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι πολλοί βουλευτές και στελέχη του κόμματος είχαν δημόσια απευθύνει έκκληση στον Αλέξη Τσίπρα να παρέμβει στην «εμφύλια σύρραξη», με στόχο να κατευνάσει τα οξυμένα πνεύματα. Πάντως, άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τον πρώην αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωναν με νόημα ότι ήρθε η ώρα τα στελέχη του κόμματος να «ενηλικιωθούν» και να λειτουργήσουν ως υπεύθυνα πολιτικά όντα.

Σχετικές ειδήσεις