ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσοχοΐδης: «Η οπαδική βία είναι οργανωμένο έγκλημα - Με τα παιδιά στα γήπεδα στις 12/2»

Χρυσοχοΐδης: «Η οπαδική βία είναι οργανωμένο έγκλημα - Με τα παιδιά στα γήπεδα στις 12/2»
EUROKINISSI.

Βασική προτεραιότητα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αποτελεί η αντιμετώπιση της μικροεγκληματικότητας, όπως ανέφερε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, το βράδυ της Τρίτης.

Μήνυμα μηδενικής ανοχής σε κάθε κρούσμα οπαδικής βίας απέστειλε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σημειώνοντας πως «είναι οργανωμένο έγκλημα», σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ. Ο υπουργός αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα που αφορούν στην ΕΛ.ΑΣ.

Δείτε τη συνέντευξη:

Ο υπουργός ανέφερε:

«Με απασχολεί πολύ η μικροεγκληματικότητα, η τρομοκρατία, η ενδοοικογενειακή βία και η παραβατικότητα ανηλίκων», τόνισε ο υπουργός.

Για τον εκσυγχρονισμό της ΕΛ.ΑΣ.

Έχουμε ετοιμάσει τη Λευκή Βίβλο της αστυνομίας, δηλαδή τη σύγχρονη αστυνομία που θέλουμε τον 21ο αιώνα. Η τελευταία φορά που άλλαξε η αστυνομία ήταν το 2000. Έκτοτε δεν έχει γίνει καμία αλλαγή ποτέ. Πρέπει να αλλάξει η αστυνομία και να χτίσει μια σχέση που θα οδηγήσει στην επίλυση των προβλημάτων.

Για τις κρίσεις των αξιωματικών

Οι 13 από τους 16 ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. απομακρύνθηκαν. Αυτό έγινε λόγω αξιοκρατίας και βάλαμε μια βαθιά τομή για να αναδείξουμε τους ικανότερους, τους πιο αποτελεσματικούς, που θα φέρουν εις πέρας τους στόχους. Χρειαζόταν μια ριζική αλλαγή, ένα restart που είναι αναγκαίο ώστε το προσωπικό να αποκτήσει ηθικό,αυτοπεποίθηση και επιχειρησιακή επάρκεια.

Για την παραβατικότητα των ανηλίκων

Με απασχολεί πολύ αυτό το ζήτημα γιατί θέλει ιδιαίτερη διαχείριση και εξαπλώνεται πολύ γρήγορα. Αδυναμίες υπάρχουν όσον αφορά στα παλιά προβλήματα που λύνονται με παλιές συνταγές. Παλιά όταν ήμουν μικρός υπήρχε βία μεταξύ των παιδιών, αλλά όχι μαχαίρια. Μελετούμε τι γίνεται σήμερα, με τα στοιχεία, ώστε να εκπονήσουμε ολοκληρωμένη στρατηγική.

Για τις αμοιβές των αστυνομικών

Οι αστυνομικοί αμείβονται όπως όλοι οι Έλληνες, μετά τις περικοπές που έγιναν από τα μνημόνια. Τα τελευταία χρόνια άρχισαν να αμείβονται καλύτερα.'

Για τους αστυνομικούς που υπηρετούν στους VIP

Αστυνομικοί που υπηρετούν στους επισήμους επιστρέφουν καθημερινά σε μάχιμες υπηρεσίες και πολύ σύντομα θα φανεί αυτό, και στις περιπολίες και ειδικά στις ευαίσθητες περιοχές. Θα αποκατασταθεί η ισορροπία. Ασχολούμαι προσωπικά με αυτό και θα επιδείξουμε νέο σχέδιο αντιμετώπισης της εγκληματικότητας.

Για τις κάμερες στους αστυνομικούς

Κακώς υπήρχαν αντιδράσεις, η κάμερα διασφαλίζει και το έργο του αστυνομικού και τον πολίτη. Οι διαδικασίες προχωρούν για την τοποθέτησή τους στις κρίσιμες υπηρεσίες. Πάμε για μια αστυνομία που θα διασφαλίζει θετική σχέση με τον πολίτη και θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του.

Για την τρομοκρατία

Υπάρχει κι η διεθνής τρομοκρατία που είναι φρικαλέα και προσεύχομαι να μην εμφανιστεί στη χώρα. Η εγχώρια, είχαμε το πρόσφατο περιστατικό με τη βόμβα στα ΜΑΤ, το ερευνούμε με προσοχή και πρέπει να βρούμε τους υπεύθυνους. Αυτά πρέπει να ανήκουν στο παρελθόν και είναι υποχρέωση των υπηρεσιών να τους βρουν. Η εμπειρία μου λέει ότι δεν πρέπει κανείς να εφησυχάζει ποτέ, αλλιώς τα αποτελέσματα μπορεί να είναι δραματικά.

Για τις φυλακές

Οι φυλακές παράγουν εγκληματίες που καθοδηγούν από μέσα πράξεις προς τα έξω. Για αυτό χρειάζεται σωστός έλεγχος.

Για το κυκλοφοριακό και την τήρηση του ΚΟΚ

Όταν εφαρμόστηκε ο δακτύλιος είχε 1,5 εκατομμύριο αυτοκίνητα, τώρα έχει 3,5 εκατ. Οι υποδομές έμειναν ίδιες και αυξήθηκαν τα αυτοκίνητα. Η αστυνομία καλείται να προσφέρει διευκόλυνση και για αυτό στέλνουμε πολλούς αστυνομικούς στην Τροχαία. Η μη κίνηση στις ΛΕΑ θα πρέπει να εφαρμόζεται.

Τα γήπεδα ανοίγουν στις 12 Φεβρουαρίου

«Να πάρουμε τα παιδιά μας και να πάμε όλοι στα γήπεδα, που ανοίγουν τη 12η Φεβρουαρίου και να τελειώνουμε με όλους αυτούς.

Με αυτόν τον τρόπο, θα αναγκάσουμε και τους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ, τους υπεύθυνους, οι οποίοι δεν έχουν λόγους να διαθέτουν γήπεδα που καίγονται ή δημιουργούν προβλήματα, γιατί κι αυτοί εισπράττουν από έναν καλό αγώνα. Μία ρεαλιστική συνεργασία», επεσήμανε ακόμη.

«Λοιπόν, εδώ είναι και η εφαρμογή του αθλητικού νόμου. Όποιος ασχημονεί μέσα στο γήπεδο, βλάπτει την ομάδα του. Ή όταν είναι στο αντίπαλο γήπεδο, βλάπτει την ομάδα του, η οποία παίζει εκτός έδρας», συμπλήρωσε. «Οι αστυνομικοί δεν έχουν θέση στα γήπεδα, είναι ευθύνη των ΠΑΕ. Ελπίζω μέχρι τα Play Off να έχουν εγκατασταθεί κάμερες σε όλα τα γήπεδα».

Τέλος, υποσχέθηκε πως «θα καταβάλω μεγάλη προσπάθεια, ώστε αυτά τα εγκληματικά στοιχεία να τα οδηγήσουμε στη δικαιοσύνη και να τελειώνουμε, γιατί είναι οργανωμένο έγκλημα. Ασκούν βία, ναρκωτικά, ασχολούνται με το βαρύ έγκλημα. Είναι καθήκον της αστυνομίας. Αλλά θα πρέπει να καταβάλλουν προσπάθειες και οι ΠΑΕ, και στα υπόλοιπα αθλήματα.

Στο ερώτημα για ποιον λόγο δεν έχει αντιμετωπιστεί μέχρι τώρα η οπαδική βία, είπε:

«Ο ένας λόγος η μη εφαρμογή των νόμων και ο δεύτερος έχει να κάνει με την ίδια την αστυνομία, που πρέπει να έχει μια συνέχεια στη δουλειά της».