ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Πρόσθετη αποζημίωση στους αγρότες από 5.000 έως 10.000 ευρώ

Μητσοτάκης: Πρόσθετη αποζημίωση στους αγρότες από 5.000 έως 10.000 ευρώ

Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ. 

Αμερικανικά όπλα δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν κατά ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ.

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη διαφύλαξης του καλού κλίματος που έχει οικοδομηθεί με την Τουρκία τους τελευταίους μήνες. Ειδικότερα, έκανε λόγο για μια περίοδο εξομάλυνσης των ελληνοτουρικών σχέσεων.

Επίσης, αναγνώρισε πως όποιος πιστεύει ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα προχωρήσουν χωρίς κάποιες αναταράξεις, είναι εκτός τόπου και χρόνου.

Σε αυτό το πλαίσιο, είπε πως πρόθεσή του είναι να επισκεφτεί την Άγκυρα τον ερχόμενο Μάιο, σε ανταπόδωση της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα.

Αναφερόμενος στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε την επιστολή που του απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών του ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ως την καλύτερη απόδειξη του βάθους και της αυτοτέλειας των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

Όπως επισήμανε, η Ελλάδα κατάφερε και εξασφάλισε τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα F35. Επίσης, έδωσε έμφαση στην εξασφάλιση της Ελλάδας του δωρεάν πολεμικού υλικού στις ένοπλες δυνάμεις.

Αποτυπώνοντας τη σημασία της εξέλιξης αυτής, τόνισε πως είναι μια απόδειξη του τρόπου με τον οποίον οι ΗΠΑ βλέπουν τον ρόλο της Ελλάδας ως έναν παράγοντα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αναφερθείς στην αγορά των F35, είπε πως έχουμε τη δυνατότητα να αγοράσουμε μέχρι 40 τέτοιου τύπου μαχητικά αεροσκάφη. Δεν θα αγοράσουμε 40 F35 μονομιάς, γιατί είναι μια ακριβή προμήθεια, συμπλήρωσε.

Επισήμανε πως η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για μια μοίρα F35 σε πρώτη φάση. «Ήταν μία μακρά διαπραγμάτευση και η απόδειξη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής θεωρεί τη χώρα μας παράγοντα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Θέλαμε να εξασφαλίσουμε ότι θα διατηρήσουμε ένα ποιοτικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας, με την απόκτηση των μαχητικών F–35» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργού Άμυνας για τη συμπαραγωγή φρεγατών με τις ΗΠΑ, είπε πως ο Νίκος Δένδιας άνοιξε πολύ σωστά τη συζήτηση για την επόμενη γενιά των φρεγατών.

Αναφερθείς στη συνάντηση που είχε στο σπίτι του στα Χανιά με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως τον κέρασε καλτσούνια και είχαν μια πολύ ουσιαστική συζήτηση. Το θετικό κλίμα ανάμεσα στη χώρα μας και τις ΗΠΑ είναι φανερό, μετά και τη συμφωνία για τα F-35, επισήμανε.

Σε ό,τι αφορά το επίδομα στόλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως επανεξετάζεται το μέτρο καταβολής του στα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού.

Πρόσθετη αποζημίωση στους αγρότες από 5.000 ευρώ - 10.000 ευρώ

Ο αγρότης της Θεσσαλίας έχει δίκιο να παραπονιέται για καθυστέρηση στην κατάθεση τροπολογίας για το ζήτημα του ρεύματος, είπε ο πρωθυπουργός.

Ανακοίνωσε πρόσθετη αποζημίωση για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel από 5.000 ευρώ ως 10.000 ευρώ. Οι αναλυτικές ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα για την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν υποστεί αγρότες και κτηνοτρόφοι.

Όσον αφορά τις κινητοποιήσεις των αγροτών, είπε ότι κάθε κινητοποίηση πρέπει να είναι λελογισμένη και να μην επιβαρύνει κοινωνικό σύνολο και αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης σε υποδομές στη Θεσσαλία, που θα φτάσουν 1 δισ. ευρώ, όπως είπε.

Μητσοτάκης: Πρόστιμα στις εταιρείες για τις υψηλές τιμές στα προϊόντα των σούπερ μάρκετ

Για την ακρίβεια που επικρατεί στα ράφια των σούπερ μάρκετ μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο ερώτημα αν υπήρξαν καθυστερήσεις στην αντίδραση για τις ανατιμήσεις στα σούπερ μάρκετ, ο πρωθυπουργός είπε: «Υπήρξε έξαρση εισερχόμενης ακρίβειας και πληθωρισμός κερδοσκοπίας. Οι εταιρείες ήθελαν να κρατήσουν τις τιμές στα ύψη».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι έχουν επιβληθεί και επιβάλλονται αρκετά πρόστιμα στις εταιρείες που επιμένουν να κρατούν τις υψηλές τιμές στα προϊόντα των σούπερ μάρκετ. «Σας βλέπουμε, ξέρουμε τις πρακτικές σας και δεν θα διστάσουμε να επιβάλουμε πρόστιμα κόντρα στις πρακτικές σας».

Το ζήτημα, υπογράμμισε, είναι πώς θα έχουμε αποκλιμάκωση τιμών.

Επισήμανε πως γίνονται μεγάλες προσπάθειες εξορθολογισμού μιας αγοράς με μεγάλες στρεβλώσεις.

Στα 950 ευρώ ο κατώτατος μισθός στο τέλος της 4ετίας

Εν συνεχεία, προέταξε πως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η στήριξη του εισοδήματος. Αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η σταθερή αύξηση του εισοδήματος, ανέφερε.

Σημείωσε ότι τον Απρίλιο θα υπάρξει η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, χωρίς να αναφέρει το ποσό που θα διαμορφωθεί. Επανέλαβε τη δέσμευση ότι ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί στα 950 ευρώ στο τέλος της 4ετίας.

«Το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα έχει ψηφιστεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου»

Τη στήριξη των δημοσίων πανεπιστημίων τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέροντας ότι η εικόνα τους είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με το παρελθόν. «Έχουν ευθύνη για τις καταλήψεις οι πρυτάνεις», συμπλήρωσε. «Ξέρουμε πώς παίρνονται οι αποφάσεις για τις καταλήψεις», ήταν το μήνυμα που έστειλε.

Είπε πως η κατάληψη από τη φύση της είναι παράνομη και δεν είναι κατ' έθιμο ανεκτή. Οι πρυτάνεις έχουν ευθύνη να αναφέρουν παράνομες πράξεις, συμπλήρωσε.

Αναφέρθηκε όμως και στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τονίζοντας: «Πρέπει να είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος με τους πρυτάνεις. Πρέπει να προχωρήσουμε στην εξ αποστάσεως εξέταση στα πανεπιστήμια λόγω των καταλήψεων».

Τόνισε πως το όραμά του είναι η Ελλάδα να γίνει περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο και χαιρέτισε την απόφαση των πρυτάνεων για την εξ αποστάεως εξέταση.

Αναφορικά με το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, είπε πως θα έχει ψηφιστεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου. «Το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα έχει ψηφιστεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου», τόνισε κατηγορηματικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Θέλουμε τα πανεπιστήμια να έχουν τον πρώτο λόγο», είπε και πρόσθεσε ότι χρειάζονται ελκυστικά τμήματα και πολύ καλούς καθηγητές. «Δεν βλέπω πια τις αντιστάσεις που υπήρχαν πριν από κάποια χρόνια», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο ερώτημα τι σημαίνει μη κερδοσκοπικά μη κρατικά ποιο φαντάζεται ότι θα έρθει, είπε: «Γιατί να μην έρθει το Harvard; Γιατί να μην πάνε στην Ελλάδα να φτιάξουν ένα παράρτημα; Δεν καταλαβαίνω γιατί να μην το κάνουν...».

Μητσοτάκης για Νέα Δημοκρατία: Μπορεί να μετεξελιχθεί σε μια προοδευτική κατεύθυνση

«Η Νέα Δημοκρατία έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κόμματα και αυτό δεν είναι η πολιτική ισχύς, αλλά το γεγονός ότι είμαστε το κόμμα της Ευρώπης», σχολίασε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε πως η ΝΔ μπορεί να μετεξελιχθεί σε μια προοδευτική κατεύθυνση.

«Δεν θα δέσω τα κορδόνια της αντιπολίτευσης»

Σχολιάζοντας την επισήμανση πως η αντιπολίτευση είναι κομμένη σε μικρά και μεσαία κόμματα που κανένα δεν προσφέρει εναλλακτική πρόταση εξουσίας και ερωτηθείς αν αποτελεί για τον ίδιο παγίδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε δηκτικά: Δεν πιστεύω να θέλετε να δέσω τα κορδόνια της αντιπολίτευσης.

Σημείωσε πως οι ευρωεκλογές είναι μια αυτοτελής εκλογική αναμέτρηση.

Εμπλουτίζεται συνεχώς η είδηση...

Σχετικές ειδήσεις