ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας για στρατιωτική θητεία: «Δεν θέλουμε να τη μειώσουμε, αλλά να την αλλάξουμε»

Δένδιας για στρατιωτική θητεία: «Δεν θέλουμε να τη μειώσουμε, αλλά να την αλλάξουμε»
INTIME.

Ο Υπουργός Άμυνας τόνισε ότι «η μεταρρύθμιση στις Ένοπλες Δυνάμεις αποτελεί προϋπόθεση εθνικής επιβίωσης».

«O τομέας της εθνικής άμυνας πρέπει να κάνει μία τεράστια μεταρρύθμιση γιατί ο κόσμος αλλάζει, ο κόσμος μεταβάλλεται. Η ύπαρξη ενός στέρεου αμυντικού μηχανισμού είναι προϋπόθεση εθνικής επιβίωσης» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, σε ομιλία στην κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΔΕΕΠ Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας και ΟΝΝΕΔ Λάρισας, την 3η Φεβρουαρίου.

«Δεν έχει καμιά έννοια τι έχεις μέσα σε ένα σπίτι αν δεν μπορείς να κρατήσεις οποιονδήποτε το επιβουλεύεται έξω από την πόρτα. Αν οποιοσδήποτε επιβουλεύεται το σπίτι σου, μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να ανοίξει την πόρτα και να μπει μέσα, οτιδήποτε και αν φτιάξεις μέσα στο σπίτι δεν έχει καμιά σημασία», υπογράμμισε.

Για τα οπλικά συστήματα, επεσήμανε ότι «δίπλα στα F–16 Viper που ήδη έχουμε, δίπλα στα Rafale που ήδη έχουμε, τα καλύτερα αεροσκάφη στην περιοχή, θα προσθέσουμε και το πιο σύγχρονο όπλο που έχει οποιαδήποτε αεροπορία στον κόσμο, το F–35, το πιο σύγχρονο που υπάρχει».

«Πρέπει να φτιάξουμε το ισχυρότερο Πολεμικό Ναυτικό που είχαμε ποτέ. Και το κάνουμε αυτό σχεδιάζοντας το αύριο. Θα πάρουμε τις τρεις λαμπρές φρεγάτες Belh@rra, τα πλέον σύγχρονα πλοία στη Μεσόγειο. Αλλά σχεδιάζουμε επίσης πώς θα κατασκευάσουμε τη φρεγάτα που θα μας φτάσει στον επόμενο αιώνα και θα τη ναυπηγήσουμε στην Ελλάδα και θα δώσουμε δουλειές και υπεραξία στη δική μας ναυπηγική βιομηχανία», προσέθεσε.

«Ταυτόχρονα, πρέπει να περάσουμε σε νέα συστήματα, μικρότερης αξίας, αλλά μεγαλύτερης δυνατότητας. Δεν μπορεί η Ελλάδα να μην κατασκευάζει drones. Θα φτιάξουμε οχήματα όχι μόνο στον αέρα, αλλά ακόμα στη θάλασσα και κάτω από αυτή. Θα αλλάξουμε τελείως σκηνικό», ανέφερε.

Για τις συνθήκες διαβίωσης του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, τόνισε ότι «με ρητή εντολή του Πρωθυπουργού, αρχίζουμε ένα πρόγραμμα οικοδόμησης κατοικιών σε όλη την Ελλάδα για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων».

«Ξεκινάμε με 350 κατοικίες και 100 εκατομμύρια ευρώ. Αλλά αυτό το πρόγραμμα το 2030 θα το ολοκληρώσουμε, ώστε ο καθένας που υπηρετεί στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, τα μόνιμα στελέχη μας, να έχουν αξιοπρεπή κατοικία, ώστε να επιτρέπει σε όλους να έχουν και ένα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής», σημείωσε ο κ. Υπουργός.

Για τη στρατιωτική θητεία, επεσήμανε την ανάγκη να αλλάξει: «Όχι να τη μειώσουμε. Να την αλλάξουμε, ώστε ο κληρωτός, ο έφεδρος, να εκπαιδεύεται πραγματικά, όχι μόνο να κάνει σκοπιά και να κάνει αγγαρεία. Να αποκτήσει ψηφιακές δεξιότητες, να γίνει ένα πραγματικό “εργαλείο” μάχης για τον ελληνικό στρατό».

Σχετικές ειδήσεις