ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγρότες – Κυβέρνηση: Εμπλοκή με τη συνάντηση της Δευτέρας;

Αγρότες – Κυβέρνηση: Εμπλοκή με τη συνάντηση της Δευτέρας;

Ανατροπές και ραγδαίες εξελίξεις: Η πρόθεση του πρωθυπουργού να δει τους αγρότες, προσδιορίστηκε αρχικά για την ερχόμενη Δευτέρα – Μέχρι αργά χθες το απόγευμα όμως υπήρξε εμπλοκή και το πρόγραμμα ανατράπηκε - Τελικά η συνάντηση δεν ακυρώθηκε αλλά αναβλήθηκε χρονικά είτε για το απόγευμα της Δευτέρας είτε για την Τρίτη– Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα ποιους και πόσους θα δει

 

Μόλις λίγες ώρες μετά τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη ότι ο «Κυριάκος Μητσοτάκης είναι διατεθειμένος να συναντήσει τους αγρότες της Δευτέρα», ο υπουργός Επικρατείας δήλωνε ότι η συνάντηση δεν θα γίνει αυτή την ημέρα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει εμπλοκή.

Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης είπε ότι το τετ α τετ με τον πρωθυπουργό θα γίνει, αλλά όχι τη Δευτέρα. «Νομίζω ότι δεν θα γίνει τη Δευτέρα. Δεν θα γίνει τη Δευτέρα. Θα δούμε, θα γίνει αλλά δεν θα γίνει τη Δευτέρα», όπως είπε, «θα το προσδιορίσουμε ακριβώς». Σε ερώτηση γιατί η συνάντηση δεν θα γίνει τη Δευτέρα απάντησε:

«Από πλευράς κυβέρνησης θέλουμε να ωριμάσουν αυτά που σκεφτόμαστε για τη συνάντηση αυτή και για το τι έχουμε να συζητήσουμε με τους αγρότες», είπε ο κ. Βορίδης. Οι δηλώσεις του προκάλεσαν αναστάτωση και σύγχυση για το χρονοδιάγραμμα της συνάντησης.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «ορισμένα από τα αιτήματα των αγροτών δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθούν και το γνωρίζουν και οι ίδιοι» όπως «οι αποζημιώσεις στο 100%, οι προκαταβολές κλπ θεωρώ ότι είναι μαξιμαλιστικό αίτημα».

Όσον αφορά τα θεσμικά, είπε ότι κυβέρνηση έχει κοινή στόχευση, αλλά «μένει να εξειδικευτούν» και έφερε ως παράδειγμα της παράνομες ελληνοποιήσεις.

Αργά χθες το απόγευμα πάντως κυβερνητικές πηγές, έλεγαν ότι η συνάντηση θα γίνει η Δευτέρα απόγευμα ή Τρίτη πρωί, επειδή ο πρωθυπουργός γυρίζει τη Δευτέρα από το Βελιγράδι. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι έχουν ενημερωθεί οι ενδιαφερόμενοι και το πρόγραμμα θα οριστικοποιηθεί την σήμερα Παρασκευή (9/2).

Νωρίτερα χθες ο κ. Μαρινάκης είχε προσδιορίσει τη συνάντηση για την ερχόμενη Δευτέρα. Όμως διαβάζοντας προσεκτικά τις δηλώσεις του κ. Παύλου Μαρινάκη γίνεται αντιληπτή η θετική πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και η επιφυλακτικότητα για το ποιοι αγροτοσυνδικαλιστές θα βρεθούν στη συνάντηση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «περιμένουμε να δούμε ποιους θα συναντήσει, ποιοι θα είναι οι εκπρόσωποι και ποιους θα εκπροσωπούν». Επίσης ο κ. Μαρινάκης απέφυγε να «κλειδώσει» το ραντεβού, λέγοντας ότι υπάρχει πρόθεση για συνάντηση, χωρίς να αναφέρει ότι είναι κάτι οριστικό.

«Δεν μπορεί να γίνει μια συνάντηση χωρίς να ξέρουμε ποιοι θα είναι εκείνοι με τους οποίους θα συναντηθούμε», συμπλήρωσε. «Ο πρωθυπουργός το είπε ξεκάθαρα: ανοιχτοί δρόμοι σημαίνει συνέχιση του διαλόγου. Δεν θέλουμε να φτάσουμε σε ένα σημείο να εμποδίζονται οι πολίτες από την ελεύθερη διέλευσή τους. Υπάρχει η καλή διάθεση από την κυβέρνηση να ακούσουμε τους αγρότες. Έχουμε μιλήσει ξεκάθαρα για τα δημοσιονομικά περιθώρια, τα οποία εξαντλήθηκαν σε αυτό το επίπεδο. Όμως υπάρχουν σοβαρά άλλα αιτήματα», εξήγησε.

Ουσιαστικά το Μέγαρο Μαξίμου τις τελευταίες ώρες έχει προχωρήσει σε μια αλλαγή στη ρητορική του, αφήνοντας για πρώτη φορά αιχμές για τη στάση ορισμένων αγροτών. Από το Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει προβληματισμός για την πολιτική εργαλειοποιηση του θέματος από συγκεκριμένους αγροτοσυνδικαλιστές.

Να θυμίσουμε ότι ο πρωθυπουργός, επισκεπτόμενος το Χαϊδάρι, έστειλε αυστηρό –για πρώτη φορά– μήνυμα στους αγρότες λέγοντας πως «κανείς δεν μπορεί να εκβιάζει το κοινωνικό σύνολο όσο δίκαιο και αν είναι το αίτημά του», ζητώντας διάλογο μεν, με ανοιχτούς δρόμους δε. Τη δήλωση αυτή του πρωθυπουργού επανέλαβε και χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οι ζυμώσεις μεταξύ Μαξίμου και αγροτών συνεχίζονται, αν και υπάρχουν αρκετές διαφωνίες ακόμα και για τον αριθμό της αντιπροσωπείας των αγροτών. Το Μέγαρο Μαξίμου ζητά να δεχθεί μια επιτροπή 7-8 ατόμων, αν και οι αγρότες θέλουν να βρίσκονται μέσα στη συνάντηση περίπου 20 άτομα. Όλα τα παραπάνω καθιστούν δύσκολη τη συνάντηση της Δευτέρας. Βεβαίως θα πρέπει να περιμένουμε και τις ζυμώσεις που θα γίνουν μέσα στο Σαββατοκύριακο οι οποίες δεν αποκλείεται να βγάλουν… καπνό.

Το «χαρτί» του ρεύματος

Από το γραφείο του Πρωθυπουργού κλειστούν κλειστά τα χαρτιά τους για το αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορέσει να ικανοποιήσει κάποιο από τα επιπλέον αιτήματα που έθεσαν. Πάντως οι πληροφορίες του Newsbomb.gr αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο έχει επεξεργαστεί κάποιες ελαφρύνσεις που έχουν να κάνουν με το ρεύμα κι όχι με το πετρέλαιο.

Μένει να δούμε αν θα πέσει στο τραπέζι αυτό το «χαρτί» προκειμένου να υπάρξει η επιθυμητή αποκλιμάκωση.

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά με εντολή του Κυρ. Μητσοτάκη η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης βρίσκεται στον κάμπο.

Επισκέψεις σε αγροτικά μπλόκα σε όλη τη χώρα πραγματοποιεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τονίζοντας ότι μόνο μέσω διαλόγου επιλύονται τα προβλήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο αγροτικός κόσμος.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε επίσκεψη που έκανε στο μπλόκο του Νέου Μοναστηρίου Δομοκού κάλεσε τους αγρότες να συγκροτήσουν μια 20μελή αντιπροσωπεία και να προσέλθουν σε διάλογο για τα ζητήματα που θέτουν, έχοντας ανοιχτούς τους δρόμους.

«Ο κόσμος έχει ανασφάλεια και αγωνία για την επόμενη μέρα. Και εμείς είμαστε εδώ, με εντολή του πρωθυπουργού, για να βάλουμε πλάτη με όλες μας τις δυνάμεις. Ξέρουμε πολύ καλά τι περνάνε, δεν είναι εύκολο αυτό που συμβαίνει, όμως δεν είναι μόνοι τους», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Αυγενάκης.

Στον Αλμυρό Βόλου και στη Λάρισα, όπου πραγματοποίησε συναντήσεις με εκπροσώπους αγροτών, βρέθηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης. Τονίστηκε η πρόθεση της κυβέρνησης και της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ να συνεχιστεί ο διάλογος με ανοιχτούς δρόμους προκειμένου να εξευρεθούν ρεαλιστικές λύσεις.

Μιλώντας για την ΚΑΠ ο κ. Σταμενίτης επισήμανε ότι το υπουργείο αναγνωρίζει πως υπάρχουν προβλήματα και γι’ αυτόν τον λόγο έχει προχωρήσει άμεσα η κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων, ενώ βρίσκεται και σε στενή συνεργασία με τους ομολόγους του των 9 χωρών του Νότου προκειμένου τα αιτήματα να εκφραστούν συλλογικά.

Με εκπροσώπους των αγροτών, των κτηνοτρόφων, των πτηνοτρόφων και με μελισσοκόμους της Θεσσαλίας συναντήθηκε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Κελέτσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πόρτες του διαλόγου του υπουργείου με τους αγρότες είναι πάντα ανοιχτές. «Δεν κόψαμε ποτέ την επικοινωνία και τον διάλογο μαζί τους. Κι έτσι θα συνεχίσουμε. Στο υπουργείο εργαζόμαστε σκληρά κάθε μέρα για την επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της χώρας», είπε σχετικά.