ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: «Ρήγματα» και νομικές «περιπέτειες» προκαλεί το «δάνειο» Κασσελάκη

ΣΥΡΙΖΑ: «Ρήγματα» και νομικές «περιπέτειες» προκαλεί το «δάνειο» Κασσελάκη

Τι κρύβει η σύγκρουση Κουμουνδούρου και πρώην οικονομικού διευθυντή

Σε νέο γύρο εσωστρέφειας, αυτή τη φορά για τα οικονομικά ζητήματα του, μπαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το περιβόητο «δάνειο» του Στέφανου Κασσελάκη προς τα κομματικά Μέσα Ενημέρωσης, προκαλεί ακόμα μεγάλες αναταράξεις και ερωτηματικά στην Κουμουνδούρου.

Από τη μία πλευρά, η ηγεσία επιμένει ότι με τα χρήματα του δανείου έγινε η καταβολή του μισθού Δεκεμβρίου -και όχι το δώρου Χριστουγέννων, όπως υποστήριζε μέχρι σήμερα, παρά μόνο ενός μικρού τμήματος του, ύψους 20.000 ευρώ- στους εργαζόμενους του κομματικού Τύπου.

Και από την άλλη πλευρά, ο μέχρι προ ολίγων ημερών οικονομικός διευθυντής του κόμματος, Θύμιος Γεωργόπουλος, ισχυρίζεται ότι τα χρήματα που προήλθαν από τον Στέφανο Κασσελάκη, ουδέποτε χρησιμοποιήθηκαν, γεγονός που προκαλεί ερωτήματα – τα οποία και όπως φαίνεται θα απαντηθούν στις δικαστικές αίθουσες.

Το δάνειο Κασσελάκη

Τους τελευταίους μήνες του 2023, υπήρχαν αρκετά δημοσιεύματα για την οικονομική κατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ. Όλα έδειχναν πως τα οικονομικά ζητήματα ξεπεράστηκαν. Τουλάχιστον για να κλείσει η χρονιά. Μέχρι που ξαφνικά, λίγες ημέρες πριν την Πρωτοχρονιά, με τον Στέφανο Κασσελάκη να βρίσκεται για διακοπές στις ΗΠΑ, έκανε την εμφάνιση της μια ακόμα περίεργη διαρροή για τα οικονομικά του κόμματος.

Το δώρο των Χριστουγέννων των εργαζόμενων στα κομματικά Μέσα, ανέφεραν τα δημοσιεύματα, πληρώθηκε με δάνειο που χορήγησε ο πρόεδρος του κόμματος. Και αμέσως προκλήθηκε μεγάλη ανακατωσούρα. Και άρχισαν οι εύλογες ερωτήσεις. Ποιο ήταν το ποσό; Με ποιον τρόπο χορηγήθηκε το δάνειο;

Έγινε σύννομα η δανειακή σύμβαση; Ποιους αφορούσε; Τον Στέφανο Κασσελάκη, ως φυσικό πρόσωπο και τον ΣΥΡΙΖΑ, ως κόμμα; Τον Στέφανο Κασσελάκη και την εταιρία «Left Media»; Μια εταιρία συμφερόντων Κσσσελάκη και τη «Left Media»;

Με την επιστροφή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μάθαμε τελικά ότι το δάνειο χορηγήθηκε από εταιρία του κ.Κασσελάκη προς τη «Left Media» και ότι ήταν ένα ποσό της τάξεως των 20.000 ευρώ, αρχικά, συν ακόμα 240.000 που καταβλήθηκαν στη συνέχεια.

Η ροή του χρήματος

Είναι προφανές πως το πρόσωπο που έκανε αυτή τη διαρροή, ήθελε να πετύχει τρία πράγματα. Αρχικά, να δείξει πως ο Στέφανος Κασσελάκη είναι εύρωστος οικονομικά. Δεύτερον, να στρώσει το έδαφος για απολύσεις προσωπικού -που έχουν ξεκινήσει ήδη- και για μείωση του λειτουργικού κόστους των κομματικών μίντια. Και τρίτον, να αφήσει «σκιές» για την οικονομική διαχείριση από τον Αλέξη Τσίπρα.

Και κάπου εκεί, το θέμα πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Μέχρι τη στιγμή που η ιστοσελίδα «News247», αποκάλυψε πως το δάνειο του Στέφανου Κασσελάκη χορηγήθηκε μέσω της εταιρίας του «OSIOS», που εδρεύει στις ΗΠΑ.

Και από εκείνη την ημέρα υπάρχουν «σκιές» ως προς το αν μπορεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να είναι ιδιοκτήτης εταιρίας στο εξωτερικό – κανονικά, είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί. Αλλά ως νέος πρόεδρος, έχει στη διάθεση του ένα εύλογο χρονικό διάστημα βάσει νόμου, από την ημέρα της εκλογής του, ώστε να διευθετήσει τέτοιας φύσεως ζητήματα.

Ο ίδιος δεν αρνήθηκε ότι του ανήκει η εν λόγω εταιρία. Μάλιστα, με ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα, υποστήριξε πως θα συμβουλευτεί τους δικηγόρους του και θα πράξει τα νόμιμα

Λίγες ημέρες μετά, απολύθηκε ξαφνικά ο οικονομικός διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ, Θύμιος Γεωργόπουλος. Μάλιστα, υπήρξαν δημοσιεύματα μέσω των οποίων, εμμέσως πλην σαφώς, από την ηγεσία του «χρέωναν» τη διαρροή για την αμερικανική εταιρία.

Και εξ αιτίας αυτών των δημοσιευμάτων, θεώρησε πως θίγεται και πως πρέπει να απαντήσει. Με χθεσινή ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα, ανάμεσα σε άλλα, ισχυρίζεται πως το δάνειο του Στέφανου Κασσελάκη ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε για την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων, αλλά ούτε και για τη μισθοδοσία του Ιανουαρίου.

Αντίθετα, συμπλήρωσε πως το ποσό επιστράφηκε άθικτο λίγες ημέρες αργότερα, στον κ.Κασσελάκη. Αν έχει δίκιο σε όσα ισχυρίζεται ο Θύμιος Γεωργόπουλος, τότε για ποιο λόγο καταβλήθηκε το δάνειο;

Από την Κουμουνδούρου η απάντηση στα λεγόμενα του πρώην οικονομικού διευθυντή, ήταν άμεση. Αρχικά, σημείωσαν ότι θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη κατά του πρώην οικονομικού διευθυντή του κόμματος.

Στη συνέχεια, υποστήριξε πως η καταβολή της μισθοδοσίας ξεκίνησε αμέσως μετά την εκταμίευση του δανείου, στις 29 Δεκεμβρίου. Μάλιστα, έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες που αποδεικνύουν τη μεταφορά χρημάτων από την εταιρία συμφερόντων Κασσελάκη, προς τη «Left Media», αλλά και την έναρξη καταβολής των μισθών προς τους εργαζόμενους, όπως και μέρος του ιδιωτικούς συμφωνητικού ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Σε εκείνο που δεν απαντάει ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ούτε και ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της «Left Media», Κωνσταντίνος Νικόλτσιος, είναι ο ισχυρισμός του Θύμιου Γεωργόπουλου, ότι τα χρήματα επιστράφηκαν άθικτα προς τον Στέφανο Κασσελάκη, από τον ίδιο κιόλας λογαριασμό.

«Το δάνειο επιστράφηκε την Πέμπτη 4/1/2024 μόλις μας έγιναν γνωστά τα στοιχεία του λογαριασμού που έπρεπε να κατατεθεί η επιστροφή της (αχρησιμοποίητης) τραπεζικής οφειλής», αναφέρει στην ανάρτηση του, ο Θύμιος Γεωργόπουλος.

Και αυτό είναι ένα σημείο που χρήζει απαντήσεως.

Το ταμείο, μείον

Αν ένα πράγμα δεν είχε προκαλέσει ποτέ ερωτήματα από το 2012 μέχρι και το φθινόπωρο του 2023, ήταν η οικονομική κατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ. Η απότομη εκλογική «έκρηξη», ενίσχυσε τρομερά τη ρευστότητα στην Κουμουνδούρου, αφού συνοδεύτηκε και από αντίστοιχη αύξηση της κρατικής επιχορήγησης, αλλά και της συνεισφοράς των εκλεγμένων βουλευτών.

Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι στις αρχές της δεκαετίας του 2010 αντιμετώπιζε αρκετές δυσκολίες -με αποτέλεσμα να συσσωρευτούν χρωστούμενα αρκετών μηνών στους εργαζόμενους στο κόμμα και τα ΜΜΕ του, κατάφερε πριν από λίγα να ξεχρεώσει τα πάντα. Και να μη χρωστάει δεκάρα.

Αυτή την εικόνα παρέδωσε τον Ιούνιο και ο Αλέξης Τσίπρας, με την παραίτηση του. Η συζήτηση άνοιξε ξανά, μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη και με περίεργες -αν μη τι άλλο- διαρροές σε φιλικά προς τη νέα ηγεσία, Μέσα Ενημέρωσης.

Το να υπάρχουν ταμειακές δυσκολίες, ήταν εν μέρει λογικό. Μειώθηκε το ποσοστό, άρα και η κρατική χρηματοδότηση, άρα και ο αριθμός των βουλευτών, άρα και οι εισφορές τους προς το κόμμα. Επίσης, το 2023 ήταν μια χρονιά με διπλές εθνικές εκλογές, με αυτοδιοικητικές εκλογές και με εσωκομματικές κάλπες. Επομένως, η ανάγκη σε χρήματα πολύ μεγαλύτερη.