Εθνική παρέμβαση Μητσοτάκη στον ΟΗΕ για τη θαλάσσια ασφάλεια

Η εξίσωση στο γεωπολιτικό σκάκι και στα ελληνοτουρκικά είναι σίγουρα δύσκολη και ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία από το βήμα του ΟΗΕ να ξεδιπλώσει τον σημαντικό ρόλο της χώρας μας και τα επιχειρήματα για την θαλάσσια ασφάλεια και τη διεθνή ειρήνη

Εθνική παρέμβαση Μητσοτάκη στον ΟΗΕ για τη θαλάσσια ασφάλεια
Αρχείου - Eurokinissi

Στην εκδήλωση Υψηλού Επιπέδου (signature event) της προεδρίας, που ασκεί κατά τον μήνα Μάιο του 2025 στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ως εκλεγμένο μη μόνιμο μέλος του οργάνου, για τη θαλάσσια ασφάλεια αναμένεται να προεδρεύσει αύριο Τρίτη 20 Μαΐου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να προχωρήσει σε εθνική παρέμβαση κατά την οποία θα αναδείξει τις απειλές για τη θαλάσσια ασφάλεια και την ελεύθερη ναυσιπλοΐα, αλλά και τη σημασία της θαλάσσιας ασφάλειας για τη διεθνή ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια και τον ρόλο της Ελλάδας.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει βάρος στην τήρηση του συστήματος συλλογικής ασφάλειας που θεσπίζει ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών, δίνοντας έμφαση στην απαγόρευση της χρήσης ή της απειλής χρήσης βίας.

Σημειώνεται ότι δυνατότητα παρεμβάσεων έχουν όχι μόνο τα 15 κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά το σύνολο των μελών του ΟΗΕ που ενδιαφέρονται να παρέμβουν. Μάλιστα και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη συνεδρίαση θα συμμετέχουν και διεθνείς φορείς, ενώ θα ξεκινήσει με εισηγήσεις ομιλητών, μεταξύ των οποίων ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, η πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Μελίνα Τραυλού και άλλοι.

Η Ελλάδα αποδίδει μεγάλη σημασία στη θαλάσσια ασφάλεια και στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου στις θάλασσες και τους ωκεανούς. Οι ασφαλείς θάλασσες και ωκεανοί είναι θεμελιώδεις για τη γαλάζια ανάπτυξη, την ενεργειακή ασφάλεια, τις λειτουργίες εφοδιασμού και την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης.

Οι παράνομες δραστηριότητες στη θάλασσα, όπως η πειρατεία, οι τρομοκρατικές ενέργειες, η εμπορία όπλων, η εμπορία ανθρώπων και μεταναστών και η παράνομη άναρχη και λαθραία αλιεία (ΠΛΑ) συνιστούν σημαντικές απειλές για την ασφάλεια στη θάλασσα. Η διασύνδεσή τους απαιτεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση. Η Ελλάδα είναι πλήρως δεσμευμένη στην εφαρμογή του συνόλου των ενεργειών των Ηνωμένων Εθνών που σχετίζονται με την ασφάλεια.

Η Ελλάδα θα προωθήσει περαιτέρω το σεβασμό του Δικαίου της Θάλασσας και την εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), ως το μοναδικό νομικό και θεσμικό πλαίσιο που διέπει τους ωκεανούς και τις θάλασσες του κόσμου.

Σχετικές ειδήσεις

Σχόλια

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή