ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Ε. Βενιζέλος επιχειρεί να ελέγξει απόλυτα το ΠΑΣΟΚ

Ο Ε. Βενιζέλος επιχειρεί να ελέγξει απόλυτα το ΠΑΣΟΚ

Σε μετωπική σύγκρουση οδηγούνται οι σχέσεις του Ε. Βενιζέλου με τους «κορυφαίους» του κόμματος

Καζάνι που βράζει είναι πλέον το ΠΑΣΟΚ, με τις σχέσεις του κ. Ε. Βενιζέλου με τους «κορυφαίους» να οδηγούνται σε ρήξη.

Αρχικά, ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος αρνήθηκε τις θέσεις του Αντιπροέδρου και του Κοινοβουλευτικού εκπροσώπου που του πρότεινε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, διαφωνώντας έτσι με τη στρατηγική της Ιπποκράτους.

Ιδιαίτερα τεταμένες είναι οι σχέσεις της κ. Άννας Διαμαντοπούλου με τον κ. Βενιζέλο. Η πρώην υπουργός Παιδείας φαίνεται ότι δεν αποκλείει και μια προσωρινή αποχώρηση από την ενεργό πολιτική, ενώ πληροφορίες τη θέλουν να έχει προτάσεις εργασίας είτε στην Κομισιόν είτε στον ιδιωτικό τομέα.

Την τελευταία φορά που συνομίλησε με τον κ. Βενιζέλο ήταν την ημέρα της ανακοίνωσης της νέας κυβέρνησης για να του μεταφέρει τη δυσαρέσκειά της για την τοποθέτηση του κ. Παπαθεοδώρου, σφοδρού πολέμιου του νόμου για τα πανεπιστήμια. Η συζήτηση ήταν σε κλίμα βαρύ και φορτισμένο, με την κ. Διαμαντοπούλου να αφήνει υπαινιγμούς για τη σχέση της με το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου, λέγοντας: «με την επιλογή Παπαθεοδώρου με οδηγείτε εκτός ΠΑΣΟΚ».

Πάντως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε για τη θέση του Γραμματέα της ΚΟ του κόμματος τον κ. Γ. Μανιάτη, που ανήκει στον κύκλο επιρροής της πρώην υπουργού Παιδείας, γεγονός που ερμηνεύτηκε ως προσπάθεια εξευμενισμού της. Ωστόσο, η αλήθεια είναι διαφορετική.

Τα σχέδια του κ. Βενιζέλου

Ο κ. Βενιζέλος επιχειρεί να αποψιλώσει τους κορυφαίους του ΠΑΣΟΚ από υποστηρικτές μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και για αυτό έκανε το άνοιγμα στον κ. Μανιάτη. Ανάλογο άνοιγμα και προσέγγιση έγινε και με την κ. Τζάκρη που μέχρι πρότινος ήταν κοντά στον κ. Λοβέρδο.

Στόχος του κ. Βενιζέλου είναι η ριζική ανανέωση του πολιτικού προσωπικού του κόμματος και να προχωρήσει με νέους ανθρώπους χωρίς κυβερνητικό παρελθόν. Φυσικά, θεωρεί «τελειωμένους» τους κ.κ. Γ. Ραγκούση και Η. Μόσιαλο, ενώ με την επανίδρυση του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος θέτει τους πάντες προ του διλήμματος είτε επανεγγραφής στο κόμμα, είτε να τεθούν εκτός.

Δεν είναι τυχαία και η επίθεση που εξαπέλυσε ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης χθες, εναντίον όσων δημιουργούν ομάδες και υπονομεύουν την παράταξη, «φωτογραφίζοντας» ευθέως τους δύο πρώην υπουργούς.

Την ίδια τακτική έχει επιλέξει απέναντι στον κ. Θ. Πάγκαλο,για τον οποίο έχει δώσει εντολή να μην του απαντούν και να του συμπεριφέρονται σα να μην υπάρχει.

Πάντως, η Ιπποκράτους δεν ανησυχεί για στελέχη όπως οι κ.κ. Δ. Ρέππας, Χρ. Παπουτσής και Μ. Καρχιμάκης, καθώς εκτιμά ότι είναι εκτός παιχνιδιού, ενώ οι δύο τελευταίοι θεωρείται απίθανο να μετέχουν στο σχεδιασμό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης

Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί ο κ. Μ. Χρυσοχοίδης, που συγκρούστηκε μεν με τον κ. Βενιζέλο, αλλά απάντησε θετικά στην πρότασή του να αναλάβει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, αιφνιδιάζοντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Η κίνηση αυτή επιβεβαίωσε την εκτίμηση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ ότι οι κορυφαίοι δεν έχουν σχηματίσει ομάδα, αλλά ο καθένας έχει το δικό του προσωπικό σχεδιασμό.

Βέβαια, το μέλλον του κ. Χρυσοχοΐδη θα εξαρτηθεί από το βαθμό προσαρμογής του στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και στους νέους συσχετισμούς. Φυσικά, το μεγάλο εμπόδιο εκτός από τις φιλοδοξίες του πρώην Υπουργού, είναι και οι προβληματικές, από παλιά, σχέσεις του με τον κ. Βενιζέλο.

Διαβάστε επίσης:

Βενιζέλος: Δεν είμαστε το ΠΑΣΟΚ που περίσσεψε

Ο Γιώργος έφυγε... ο Λαλιώτης ήρθε

Η ανασύσταση του ΠΑΣΟΚ τώρα και σε μπλουζάκι!