ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το πρώτο crash-test της κυβέρνησης συνεργασίας

Το πρώτο crash-test της κυβέρνησης συνεργασίας

Δεν συμβαδίζει με την πραγματικότητα το κλίμα συμφωνίας και συναντίληψης των τριών πολιτικών αρχηγών που έβγαζαν, χθες, κυβερνητικές πηγές.

Περισσότερο ο κ.Κουβέλης και λιγότερο ο κ.Βενιζέλος εξέφρασαν τη διαφωνία τους με τις οριζόντιες μειώσεις σε μισθούς ΔΕΚΟ,εφάπαξ και συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ.

Η σύσκεψη κατέληξε σε αδιέξοδο με αποτέλεσμα να προσδιοριστεί νέα συνάντηση για τη Δευτέρα προκειμένου να οριστικοποιηθεί το πακέτο μέτρων των 11.5 δισ. ευρώ και να καταθέσουν εναλλακτικές προτάσεις οι κ.κ Βενιζέλος και Κουβέλης. Η δυστοκία όμως να βρεθούν πόροι και να γίνουν περικοπές από άλλες πηγές είναι δεδομένη και κυβερνητική πηγή, ανέφερε ότι η μοναδική εναλλακτική λύση που υπάρχει για να περικοπούν δημόσιες δαπάνες, είναι οι απολύσεις προσωπικού στο δημόσιο τομέα, ενδεχόμενο για το οποίο δεν θέλει να ακούσει κανείς από τους κυβερνητικούς εταίρους.

Έντονα προβληματισμένος είναι ο Φώτης Κουβέλης που αντιμετωπίζει ήδη ένα ρεύμα αμφισβήτησης στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ και φοβάται το κοινωνικό και πολιτικό κόστος που θα έχουν τα μέτρα. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο κ.Ευάγγελος Βενιζέλος που βλέπει τη δημοτικότητά του να καταγράφει χαμηλά ποσοστά αλλά να υπάρχει ένα κλίμα αμφισβήτησης και προσωπικών στρατηγικών στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ.Βενιζέλος αφήνει ένα μικρό παράθυρο να συναινέσει στα μέτρα που παρουσίασαν οι κ.κ Στουρνάρας και Βρούτσης, στην περίπτωση που τεθεί το θέμα της επιμήκυνσης του προγράμματος.

Σε κάθε περίπτωση η κυβερνητική συνεργασία, στην οριακή κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα, αποδεικνύεται μία πολύ δύσκολη εξίσωση που γίνεται ακόμα πιο δύσκολη από την εμμονή της Γερμανίας στην τιμωρητική πολιτική έναντι της Ελλάδας και σε μία άκαμπτη στάση.

Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο να εκφράσουν διαφωνίες και αστερίσκους με συγκεκριμένα μέτρα οι κ.κ Βενιζέλος και Κουβέλης, αφήνοντας τη Νέα Δημοκρατία να αναλάβει το κύριο βάρος της ευθύνης.