ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Σαμαράς: Αυτό το πακέτο μέτρων θα είναι το τελευταίο

Α. Σαμαράς: Αυτό το πακέτο μέτρων θα είναι το τελευταίο

Πρέπει να αποφύγουμε την επιστροφή στην δραχμή είπε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματος

και προσέθεσε ότι αντίπαλος της χώρας και της παράταξης είναι το λόμπυ της δραχμής.

Τόνισε την ανάγκη να ληφθούν τα επώδυνα μέτρα των 11,5 δισ., υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι «αυτό το πακέτο θα είναι το τελευταίο».

Μιλώντας για το πρόσφατο ταξίδι σε Βερολίνο και Παρίσι είπε: «Αλλάξαμε το κλίμα στην Ευρώπη που είναι η πρώτη προϋπόθεση για να παραμείνουμε στο ευρώ. Αν θέλουμε να υπάρξει ανάκαμψη πρέπει να παραμείνουμε στο ευρώ και να υπάρξει ρευστότητα στην οικονομία. Η αξιοπιστία μας έχει πέσει στο μηδέν. Ανακτήσαμε ένα μέρος της αξιοπιστίας μας και είπαμε στην ηγεσία της Ευρώπης ότι χρειαζόμαστε ανάκαμψη. Ζητήσαμε να σταματήσουν οι τοξικές δηλώσεις εναντίον της χώρας μας».

Τηρούμε τις δεσμεύσεις μας, επανέλαβε ο πρωθυπουργός και εξήγησε: «υποσχεθήκαμε ότι θα κάνουμε τα πάντα για να μη βγει η χώρα από το ευρώ και αυτό ήδη αναγνωρίζεται. Υποσχεθήκαμε να δώσουμε έμφαση στην ανάπτυξη. Θα χτυπηθεί ανελέητα και η φοροδιαφυγή και η γραφειοκρατία που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη. Αυτή είναι η πεμπτουσία της στρατηγικής μας. Κάποιοι υποστήριξαν ότι θα έπρεπε να οδηγήσουμε τα πράγματα σε αδιέξοδο. Αυτό δεν θα ενίσχυε την διαπραγματευτική θέση της χώρας, αλλά θα ευνοούσε εκείνους που ήθελαν την χώρα εκτός ευρώ. Όσοι υποστήριζαν εντός Ελλάδας ότι έπρεπε να αθετήσουμε τις δεσμεύσεις μας παίζουν το παιχνίδι των εκτός Ευρώπης. Κάποιοι ήθελαν την χώρα σε ρόλο Ιφιγένειας. Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και αποφασιστικά».

Ο κ. Σαμαράς έδωσε έμφαση στα ζητήματα καθημερινότητας με πρώτο την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης. «Η επιχείρηση ξένιος Δίας άρχισε να αλλάζει την εικόνα στο κέντρο των πόλεων. Σύντομα η Ελλάδα θα ξαναγίνει ασφαλής χώρα», σημείωσε. Μίλησε, επίσης, για την ανάγκη αποκατάστασης της κοινωνικής δικαιοσύνης με την εξάλειψη των προνομίων ορισμένων κοινωνικών ομάδων και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τονίζοντας ότι «η αίσθηση δικαίου σφυρηλατεί την κοινωνική ενότητα».

Αναφέρθηκε, ακόμα, στα γεωστρατηγικά θέματα υποστηρίζοντας ότι «τώρα που φλέγεται η Συρία, η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι το προπύργιο της Ευρώπης στην περιοχή, τους λέμε ότι δεν μπορούν να αφήσουν την Ελλάδα αβοήθητη».

Τέλος, ο κ. Σαμαράς, έκανε λόγο και για την ανάγκη κομματικής ανασυγκρότησης, τονίζοντας: «Οφείλουμε να μην ξεχνάμε την πολιτική δύναμη που μας έδωσε τη νίκη και είναι το κόμμα μας. Δεν πρέπει να χάσουμε την επαφή με την κοινωνία και γι' αυτό χρειαζόμαστε το κόμμα. Πρέπει να το αναδιοργανώσουμε, να εκλέξουμε το νέο γραμματέα και να αναδιατάξουμε τις δυνάμεις μας, αφού άλλαξαν τα καθήκοντα και οι προτεραιότητές μας. Χρειαζόμαστε νέο γραμματέα που θα αναδιατάξει τις κομματικές οργανώσεις και θα προετοιμάσει το κόμμα για το συνέδριο που θα είναι μεγίστης σημασίας». Μόλις βγούμε από τον κυκεώνα της κρίσης, πρέπει να κάνουμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, ανέφερε.

Μετά την ομιλία του πρωθυπουργός ξεκίνησε η διαδικασία για την εκλογή νέου γραμματέα μεταξύ τριών υποψηφίων του Νίκητα Κακλαμάνη, του Μανώλη Κεφαλογιάννη και του Θεοδόση Λαμπρόπουλου, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Διαβάστε επίσης:

ΝΔ: Σήμερα η συνεδρίαση για την εκλογή νέου γραμματέα