ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων την Τετάρτη

Νέα συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων την Τετάρτη

Κοινή ρότα αναζητούν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, που επιχειρούν να περιορίσουν τις περικοπές για τα ασθενέστερα εισοδηματικά στρώματα

Τελικές αποφάσεις για το πακέτο μέτρων που θα συμφωνηθεί με την τρόικα καλούνται να βάλουν οι κ.κ. Α. Σαμαράς, Ε. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης την Τετάρτη, στις 7:30 το απόγευμα.

Κατά την σύσκεψη της Κυριακής, οι κυβερνητικοί εταίροι συμφώνησαν ότι θα πρέπει να υπάρξει ενιαίο μέτωπο και να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να μην παραβιαστούν περαιτέρω οι αντοχές της κοινωνίας.

«Υπάρχουν όρια» είναι η βασική αρχή των τριών, που θα προσπαθήσουν να πείσουν την τρόικα να μην υπάρξουν περαιτέρω απώλειες στα ασθενέστερα –κυρίως- εισοδηματικά στρώματα, ενώ θα ζητήσουν να υπάρξει μέριμνα για τους ανέργους και τους ανάπηρους.

Το μήνυμα αυτό διατυπώθηκε και από τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη, την Κυριακή το βράδυ, κατά την έξοδό τους από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου και συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Σαμαράς με τον κ. Στουρνάρα παρουσίασαν στους πολιτικούς αρχηγούς τις απαιτήσεις της τρόικα και αναφέρθηκαν στα μέτρα 2, 5 δισ. ευρώ που είχε προτείνει η κυβέρνηση, αλλά απερρίφθησαν από τους εμπειρογνώμονες.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τα ο πακέτο μέτρων θα πρέπει να «κλειδώσει» μέσα στην εβδομάδα, ενώ ο κ. Βενιζέλος ζήτησε την υιοθέτηση παράλληλων αναπτυξιακών μέτρων,

Οι τρεις αρχηγοί συμφώνησαν ότι θα πρέπει να υπάρξει επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής ενώ χαρακτήρισαν επιτακτική ανάγκη την εκταμίευση της νέας δόσης 31,5 δισ. ευρώ.

Πάντως, τόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όσο και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επανέλαβαν ότι θα πρέπει να προστατευθούν τα αναπηρικά επιδόματα και έθεσαν στο τραπέζι εκ νέου τη διαφωνία τους για το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο, λήψης οριζόντιων μέτρων και κατάργησης των δώρων στο Δημόσιο.