ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το πρόγραμμα διδασκαλίας του Γιώργου Παπανδρέου στο Harvard

Το πρόγραμμα διδασκαλίας του Γιώργου Παπανδρέου στο Harvard

«Μαύρα μάτια» θα κάνουμε να ξαναδούμε τον πρώην πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου, που «περιοδεύει» σε Ευρώπη και ΗΠΑ, θέλοντας να δώσει τα... φώτα του για τη διαχείριση της ευρωπαϊκής –και όχι μόνον- κρίσης.

Ο κ. Παπανδρέου βρίσκεται στο Χάρβαρντ, όπου θα ξεκινήσει τις παραδόσεις στους επίδοξους μελλοντικούς ηγέτες του κόσμου ως επισκέπτης καθηγητής. Αμέσως μετά θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για το Συνέδριο του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ενώ στη συνέχεια θα ταξιδεύσει για τις Βρυξέλλες, για το Σοσιαλδημοκρατική Ευρωπαϊκό Κόμμα.

Σύμφωνα με τον «ΒΗΜΑτοδότη», ο πρώην πρωθυπουργός, εξαντλημένος από το να δίδει συμβουλές με θέμα τη σωτηρία του κόσμου θα επιστρέψει στην Αθήνα περί τα τέλη Σεπτεμβρίου. Εκτός βέβαια κι αν στο μεταξύ κάποιος τον... ενοικιάσει από το αμερικανικό γραφείο «Harry Walker Agency» για διαλέξεις και ομιλίες.

Το πρόγραμμα μαθημάτων

Οι φοιτητές που ξεκίνησαν να παρακολουθούν το μάθημα του Γ. Παπανδρέου θεωρούνται υψηλού επιπέδου, ενώ ανάμεσα σ' αυτούς περιλαμβάνονται και αμερικανοί αξιωματούχοι που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα δια βίου μάθηση.

Τα μαθήματα ξεκίνησαν με την ανάλυση της βιβλιογραφίας, ενώ στη συνέχεια δόθηκαν τα κεφάλαια επί των οποίων θα γίνουν οι συζητήσεις και κρίσης.

Στην πρώτη του, ο πρώην πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να μιλήσει για την εμπειρία του από την κρίση. Στη συνέχεια θα αναφερθεί στην κρίση στην ευρωζώνη και θα εξηγήσει πώς συνδέεται με την παγκόσμια κρίση.

Στις παραδόσεις θα αναλύσει επίσης τις επιπτώσεις της κρίσης σε σχέση με τη διαμόρφωση του πολιτικού συστήματος, στο ρόλο των διεθνών οργανισμών στην κρίση (κυρίως του ΔΝΤ) και στις γεωπολιτικές προεκτάσεις.

Με δεδομένο ότι στο Χάρβαρντ οι φοιτητές πληρώνουν... πολλά για να φοιτήσουν, ενδιαφέρον θα είχε να μάθουν όχι μόνον τις εμπειρίες του πρώην πρωθυπουργού από την κρίση, αλλά και τις εμπειρίες ενός ολόκληρου λαού που του έλαχε να ζήσει τη διαχείρισή της από τον κ. Παπανδρέου....