ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστολή Σγουρού στον Πρωθυπουργό και τον Ράιχενμπαχ

Επιστολή Σγουρού στον Πρωθυπουργό και τον Ράιχενμπαχ

Αστήριχτες χαρακτηρίζει τις καταγγελίες για το πρόγραμμα προβολής της Περιφέρειας Αττικής ο περιφερειάρχης, Γιάννης Σγουρός.

Όπως πρώτο είχε αποκαλύψει το newsbomb.gr, o κ. Σγουρός αποφάσισε να διαθέσει 8,5 εκατομμύρια ευρώ για την τουριστική προβολή της Περιφέρειας Αττικής.

Από αυτά 1,3 εκατομμύρια ευρώ θα στοιχίσει ο σχεδιασμός της ιστοσελίδας και τα άλλα κοστολόγια , όπως η φιλοξενία της ιστοσελίδας σε server που θα κοστίσει 94.000 ευρώ όταν ο ΟΤΕ και άλλοι πάροχοι φιλοξενούν ιστοσελίδες με τιμές από 30 έως 70 ευρώ το μήνα.

Ο κ.Σγουρός απέστειλε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό και τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ, εν όψει και της επίσκεψης Μέρκελ στην Αθήνα, ωστόσο αφήνει αναπάντητα πολλά ερωτήματα για το σκανδαλώδες πρόγραμμα.

Στην επιστολή του ο περιφερειάρχης Αττικής καταφέρεται εναντίον των 31 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που με επιστολή τους στην υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, ζητούν την ακύρωση της σύμβασης που έχει υπογράψει η Περιφέρεια με την ανάδοχο εταιρεία και την επαναπροκύρηξη του διαγωνισμού, με την αιτιολογία πως τα κονδύλια που θα ξοδευτούν είναι υπέρογκα και θα έπρεπε να διατεθούν σε άλλες δράσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Σγουρό, οι καταγγελίες περί υπέρογκων ποσών για την προβολή της Περιφέρειας είναι αστήριχτες, ενώ, όπως επισημαίνει, «τα ποσά δεν μπορούν να διοχετευθούν σε άλλες ενέργειες καθότι είναι εγκεκριμένες από το ΕΣΠΑ μόνο για την προβολή της Περιφέρειας» και «αν δεν προχωρήσει το έργο τα χρήματα αυτά θα χαθούν για πάντα».

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή του κ. Σγουρού:

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Η Περιφέρεια Αττικής, κατ΄ εφαρμογή του ν. 3852/2010 «Πρόγραμμα Καλλικράτης» παρέλαβε ως αρμοδιότητα από την 1-7-2011 όλα τα έργα του ΕΣΠΑ που διαχειριζόταν η πρώην κρατική Περιφέρεια και νυν Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής (ΠΕΠ Αττικής).

Μεταξύ των έργων που παραλάβαμε ήταν και το έργο «Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής Περιφέρειας Αττικής», συνολικού προϋπολογισμού 8.538.842,97 ευρώ, με διάρκεια από τις 01/02/2012 έως τις 30/09/2015. Το έργο, που ξεκίνησε το 2009, είναι ενταγμένο στο ΠΕΠ Αττικής και χρηματοδοτείται αποκλειστικά από κονδύλια του ΕΣΠΑ. Η διακήρυξη, η κατακύρωση του διαγωνισμού, η σύμβαση που εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ετοιμάστηκαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής. Στην Περιφέρεια Αττικής μεταφέρθηκε τον Ιούλιο του 2011, το εγκεκριμένο σχέδιο της σύμβασης για υπογραφή, μαζί με όλες τις αρμοδιότητες που αναλάβαμε από 1 Ιουλίου 2011, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής. Η τελική έγκριση της συμβατότητας του προγράμματος τουριστικής προβολής της Αττικής με το εθνικό πρόγραμμα τουριστικής προβολής, πρέπει, σύμφωνα με τη νομοθεσία, να δοθεί από το Υπουργείο Τουρισμού.

Σήμερα, κατατέθηκε στη Βουλή ερώτηση προς την Υπουργό Τουρισμού, από 31 βουλευτές του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με την οποία, κατηγορείται η Περιφέρεια Αττικής για το «υπέρογκο» ποσό για την τουριστική προβολή, σε μια εποχή που «ο λαός δοκιμάζεται».

Όπως γνωρίζετε, ο τουρισμός αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της Ελλάδος, και ιδιαίτερα για την περιοχή της Αττικής, που δοκιμάζετε σκληρά από τις καθημερινές εικόνες επεισοδίων και απεργιών στο κέντρο της Αθήνας που κάνουν το γύρο του κόσμου, η αναστροφή αυτού του δυσμενούς κλίματος αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. Ειδικά φέτος που οι μειώσεις στην τουριστική κίνηση της Αττικής έχουν φτάσει το 75%, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των συναρμόδιων φορέων.

Παράλληλα, η Κυβέρνηση απεγνωσμένα αναζητά την τόνωση της ανάπτυξης, την αύξηση της απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ, την ενίσχυση της αγοράς, της επιχειρηματικότητας και της καταπολέμησης της ανεργίας. Αντί για αυτά, δράσεις ώριμες, που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, έχουν ελεγχθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και βρίσκονται στη φάση της υλοποίησης, τίθενται, για αδιευκρίνιστους λόγους, εν αμφιβόλω.

Το πρόσχημα, που με παντελώς λαϊκίστικο τρόπο προβάλλεται, είναι ότι τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να διατεθούν για άλλους κοινωνικά επωφελέστερους σκοπούς και δράσεις καταπολέμησης της κρίσης σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Ακόμα και οι αδαείς γνωρίζουν όμως, πως δράσεις που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ από το 2007, και έχουν προκηρυχθεί και ελεγχθεί, δεν μπορούν να τροποποιηθούν και τα χρήματα τους να διατεθούν για άλλους σκοπούς. Κάτι τέτοιο θα συνιστούσε κατάφωρη παραβίαση των κανόνων λειτουργίας του ΕΣΠΑ. Και το ερώτημα που τίθεται αβίαστα είναι αν κάποιοι επιθυμούν να χαθούν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ και κατευθυνθούν σε άλλες χώρες ή να απορροφηθούν από τη χώρα μας και να αξιοποιηθούν για την τόνωση του τουρισμού σε αυτή την τόσο κρίσιμη περίοδο.

Γιατί δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά η εμμονή κάποιων με την ακύρωση του συγκεκριμένου έργου, για το οποίο επαναλαμβάνω, δεν ξοδεύεται δημόσιο χρήμα, αλλά αξιοποιείται ένας πόρος του ΕΣΠΑ που δεν θα μπορούσε να διατεθεί πουθενά αλλού.

Πως είναι δυνατόν η Κυβέρνηση να έχει κάνει σημαία της τόνωση της αγοράς με κοινοτικά κονδύλια, και από την άλλη βουλευτές της, να τορπιλίζουν την διαδικασία απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων, με αβάσιμους και αστήρικτους ισχυρισμούς περί δήθεν κατασπατάλησης πόρων;

Πώς είναι δυνατόν για μια σύμβαση που έχει ελεγχθεί από το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο της χώρας, βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, να αφήνουν υπόνοιες για τη νομιμότητά της σε σχέση με την κοστολόγηση των δαπανών.

Πως είναι δυνατόν να ζητάνε κάποιοι αναθεώρηση της σύμβασης, όταν θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι κάτι τέτοιο συνεπάγεται την ουσιαστική απένταξη του έργου από το ΕΣΠΑ, την επαναπροκήρυξη του με διαφορετικούς όρους και τελικά την μη υλοποίησή του αφού θα έχει παρέλθει η προγραμματική περίοδος 2007-2013 του ΕΣΠΑ.

Πως είναι δυνατόν να κατηγορείται η αιρετή Περιφέρεια Αττικής για ένα έργο που δεν το σχεδίασε, δεν το προκήρυξε και δεν το κατακύρωσε η ίδια, αλλά ένας άλλος κρατικός φορέας, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής. Το έργο αυτό κληθήκαμε να υπογράψουμε και να υλοποιήσουμε, όταν έφτασε η σύμβαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο σε εμάς, με την μεταφορά των αρμοδιοτήτων του Καλλικράτη, έχοντας το δίλημμα «ή το υλοποιούμε ως έχει ή χάνονται τα χρήματα του ΕΣΠΑ για την Ελλάδα». Σε αυτό το δίλημμα πρέπει όλοι να απαντήσουμε με υπευθυνότητα. Η Περιφέρεια Αττικής απάντησε. Αναμένουμε την απάντηση και από την πλευρά της Πολιτείας.

Με εκτίμηση

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΓΟΥΡΟΣ

Διαβάστε επίσης:

Πανικόβλητος ο Σγουρός

Ερώτηση- καταπέλτης κατά Σγουρού από 31 βουλευτές της Ν.Δ

Πάρτι στην Περιφέρεια Αττικής του Γ. Σγουρού

Σάλος με την αποκάλυψη του newsbomb.gr για το πάρτι του Γ. Σγουρού