ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε κλίμα αισιοδοξίας οι δηλώσεις Σαμαρά – Μέρκελ

Σε κλίμα αισιοδοξίας οι δηλώσεις Σαμαρά – Μέρκελ

Σε θετικό κλίμα ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες των Έλληνα Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την Γερμανίδα Καγκελάριο, ενώ κατά τις κοινές τους δηλώσεις που ακολούθησαν, θέλησαν να περάσουν και οι δύο ένα κλίμα αισιοδοξίας.

Στις δηλώσεις του ο Έλληνας Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς είπε ότι υπάρχει αλληλεγγύη από την Γερμανία και την Ευρώπη και υπάρχει κατανόηση για το κοινό πρόβλημα της κρίσης και στόχος μας είναι να βγούμε από την κρίση και μέλημά μας είναι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Βασική προϋπόθεση για α επιτευχθούν αυτά, είπε ο Πρωθυπουργός όμως, είναι να «βγούμε από την ύφεση και την ανεργία». Ο κ. Σαμαράς τόνισε πως οι Έλληνες επιθυμούν να παραμείνουν στο ευρώ και γι’ αυτό προσπαθούν και σημείωσε πως θα προωθηθούν οι διοικητικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες. Ο ελληνικός λαός τόνισε ο Πρωθυπουργός, δεν ζητάει χρήματα αλλά χρόνο.

«Ο ελληνικός λαός ματώνει αυτή τη στιγμή» είπε ο κ. Σαμαράς, «αλλά είναι αποφασισμένος να μείνει στο ευρώ».«Η καγκελάριος έδειξε ικανοποίηση και τόνισε ότι οι θυσίες δεν πρέπει να πάνε χαμένες» τόνισε και εξήγησε ότι αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης πως αυτός ο στόχος θα γίνει πραγματικότητα, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών αποφάσεων. «Ήδη αναγνωρίζεται από όλους ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει σελίδα και ότι η εικόνα της έχει αλλάξει. Το πιστοποιεί και η χθεσινή αναφορά του Eurogroup» πρόσθεσε. «Επίσης, η αξιοπιστία μας έχει αυξηθεί εντυπωσιακά» είπε ο κ. Σαμαράς, κάτι που, όπως υπογράμμισε η καγκελάριος έχει αναγνωρίσει, «και η επίσκεψή της το αποδεικνύει έμπρακτα». «Αποφασίσαμε στενότερη συνεργασία σε τομείς, όπως η υγεία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η Ελλάδα έχει να ωφεληθεί άμεσα από την Γερμανική τεχνογνωσία, τεχνολογία και επενδυτική βοήθεια» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός. «Η καγκελάριος εξέφρασε την απόφασή της να βοηθήσει την Ελλάδα και ικανοποιήσει την ανάγκη να πάρουν τέλος σύντομα οι δοκιμασίες του ελληνικού λαού» τόνισε.

«Κι εγώ με τη σειρά μου υπογράμμισα ότι σε σύντομο χρόνο, η επιθυμία της Ελλάδας να ξεπεράσει την κρίση» συμπλήρωσε κάτι που θα εκληφθεί διεθνώς και ως ότι η Ευρώπη θα ξεπεράσει την κρίση. «Εκείνοι που πόνταραν ότι Ελλάδα θα καταρρεύσει και ότι η Ευρώπη θα πληγεί σοβαρά, θα χάσουν το στοίχημα» τόνισε. «Σήμερα υποδεχθήκαμε μία φίλη της χώρας και ανοίξαμε μία νέα σελίδα στις σχέσεις μας» κατέληξε. «Υποδέχομαι σήμερα μία φίλη, την καγκελάριος της Γερμανίας, την κυρία Άγκελα Μέρκελ» είπε ο Πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς, σημειώνοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που τους δόθηκε η ευκαιρία να συνομιλήσουν. «Και τις προηγούμενες φορές στη συνομιλία μας κυριάρχησε η ειλικρίνεια, η αμοιβαία κατανόηση, η αλληλεγγύη, το πνεύμα συνεργασίας, και η αίσθηση ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε και το ελληνικό πρόβλημα και τα ευρωπαϊκά προβλήματα» συμπλήρωσε. Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε την Ευρώπη ως «το κοινό μας σπίτι» και υπογράμμισε ότι είχε την ευκαιρία να εξηγήσει στην κυρία Μέρκελ ότι η Ελλάδα «θα εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της», όμως επισήμανε ότι ζητούμενο είναι «να βγει από την ύφεση και την ανεργία που πραγματικά παραλύει την οικονομία της». «Εκείνοι που πόνταραν ότι Ελλάδα θα καταρρεύσει και ότι η Ευρώπη θα πληγεί σοβαρά, θα χάσουν το στοίχημα» τόνισε. «Σήμερα υποδεχθήκαμε μία φίλη της χώρας και ανοίξαμε μία νέα σελίδα στις σχέσεις μας» κατέληξε.

Οι δηλώσεις της Καγκελαρίου Μέρκελ


Η κυρία Ανγκελα Μέρκελ απαντώντας στην προσφώνηση του κ. Σαμαρά είπε: «Σας ευχαριστώ ιδιαίτερα για το τόσο ευγενικό καλωσόρισμα. Είμαστε εταίροι και φίλοι στα πλαίσια της ευρωπαϊκής ένωσης και του ΝΑΤΟ. Είμαστε εδώ με τη βαθιά πεποίθηση και αντίληψη ότι είμαστε εδώ για τους ανθρώπους που υποφέρουν. Αυτό που πρέπει να αναγνωρίσουμε είναι ότι έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο μέχρι εδώ. Αξίζει αυτή την πορεία να τη συνεχίσει η Ελλάδα, γιατί αν δεν το πράξει τώρα τα πράγματα θα είναι πιο δραματικά στη συνέχεια. Υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν. Είμαστε εδώ Ελλάδα και Γερμανία σε πολύ στενή συνεργασία για να προετοιμάσουμε τα επόμενα βήματα. Φυσικά δεν είμαστε εδώ ως οι εκπρόσωποι της Τρόικας, εκείνη κάνει τη δική της δουλειά. Αυτό που έχουμε εμείς να κάνουμε είναι να δώσουμε έμφαση στα διμερή μας θέματα», αναφερόμενη στη συνεργασία που υπάρχει ήδη τόσο με τον Φούχτελ όσο και με την Τασκ Φορς και του επικεφαλή της Χόρστ Ράιχενμπαχ, σημειώνοντας ότι αυτή κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η κυρία Μέρκελ μίλησε για ένα νέο κεφάλαιο στις ελληνογερμανικές σχέσεις που θα δώσει έναυσμα στην ανάπτυξη, ενώ ανακοίνωσε ότι η Γερμανία θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αύξηση των πιστώσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κι άλλες ευρωπαϊκές πηγές προς την Ελλάδα για ανάλογα προγράμματα. «Συμφωνήσαμε ότι στα μέτρα λιτότητας θα πρέπει να έχουμε έρεισμα και για ανάπτυξη, αυξάνουμε το κεφάλαιο κατά 10 δισ. Θέλουμε το Νοέμβριο στα πλαίσια του ευρωπαϊκού Συμβουλίου να διαπιστώσουμε ποιοι πόροι μπορούν να διατεθούν στην Ελλάδα για προγράμματα ανάπτυξης. Η Ελλάδα είναι καλός εταίρος και πραγματικός φίλος». Στη συνέχεια, η Καγκελάριος Μέρκελ και ο Πρωθυπουργός κ. Σαμαράς απάντησαν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Απαντώντας στην ερώτηση «πόσο θα χρειαστεί να περιμένει η Ελλάδα μέχρι να καταβληθεί η δόση;», η κα. Μέρκελ απάντησε:

«Μπορώ να πω ότι το πόρισμα της τρόικας θα παρουσιαστεί όταν είναι έτοιμο να παρουσιαστεί. Άλλωστε είναι κατανοητό πως το να δουλεύει κανείς σε βάθος έχει προτεραιότητα από το να δουλεύει γρήγορα. Η δόση θα έπρεπε να έχει καταβληθεί από το καλοκαίρι και είναι απόλυτα απαραίτητη για να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας. Πιέζουμε κι εμείς όσο μπορούμε αλλά οφείλουμε να λύσουμε πρώτα θέματα αξιοπιστίας. Η αξιοπιστία ανακτάται εφόσον λυθούν προβλήματα και ερωτήματα που έχουν προκύψει. Πρέπει πρώτα να επιλυθούν αυτά γι αυτό και η διαδικασία διαρκεί περισσότερο απ ότι θα νόμιζε ο ένας κι ο άλλος». Από την πλευρά της η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ τόνισε ότι ήρθε στην Αθήνα με τη βαθιά πεποίθηση και συνείδηση ότι η χώρα περνά μια πολύ δύσκολη περίοδο. «Έχει ολοκληρωθεί ένα μεγάλο κομμάτι του δρόμου, ακούσαμε και στο Eurogroup ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα και αξίζει τον κόπο να ολοκληρώσει το δρόμο η χώρα. Είναι κοινό μας συμφέρον να ανακτήσουμε την αξιοπιστία μας και εντός της Ευρωζώνης». Η καγκελάριος συμπλήρωσε ότι πέρα από τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής είναι απαραίτητο να υπάρξουν πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη στην Ελλάδα μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και όχι μόνο.

Διαβάστε επίσης:

Στην Αθήνα η Α. Μέρκελ