ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών με φόντο τη Σύνοδο Κορυφής

Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών με φόντο τη Σύνοδο Κορυφής

«Κόκκινη γραμμή» για ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ τα εργασιακά -

Λεπτές ισορροπίες εντός της τρικομματικής κυβέρνησης

Με στόχο να επέλθει η πολυπόθητη συμφωνία για το πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης θα συναντηθούν για μια ακόμη φορά σήμερα με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά.

Στην συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για τις 17:00 το απόγευμα, οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι καλούνται να βρουν τη χρυσή τομή και να λύσουν το γόρδιο δεσμό των μέτρων τον οποίο περιπλέκει καθημερινά όλο και περισσότερο η τρόικα.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθούν τα εργασιακά, αλλά και οι απολύσεις στο δημόσιο, θέματα για τα οποία οι πολιτικοί αρχηγοί καλούνται να λάβουν τελικές αποφάσεις, μετά και την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις των αρμόδιων υπουργών με τους επικεφαλής των δανειστών.

Η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς αύριο ο κ. Σαμαράς αναχωρεί για την Σύνοδο Κορυφής της 18ης Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Εκεί ο Έλληνας πρωθυπουργός ευελπιστεί να παρουσιάσει στους εταίρους μία τουλάχιστον πολιτική συμφωνία για το νέο πακέτο.

Λεπτές ισορροπίες στην τρικομματική κυβέρνηση

Η απογευματινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών αναμένεται να διεξαχθεί σε βαρύ κλίμα, λόγω της αλλαγής στάσης από πλευράς ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ και τις «απειλές» βουλευτών ότι θα καταψηφίσουν τα μέτρα.

Η Ιπποκράτους που μέχρι στιγμής έδειχνε να στηρίζει κάθε απόφαση της κυβέρνησης, την τελευταία εβδομάδα σκλήρυνε εμφανώς τη στάση της , κυρίως στο θέμα των εργασιακών και διά της εκπροσώπου του κόμματος Φώφης Γεννηματά άφησε να εννοηθεί ότι δεν προτίθεται να δεχτεί τις προτάσεις της τρόικας.

Αιχμές για τα εργασιακά άφησε και ο Ευ. Βενιζέλος μιλώντας σε εκδήλωση της «International Herald Tribune» στην Αθήνα, όπου χαρακτήρισε εμμονή τη συζήτηση γύρω από το κόστος εργασίας.

Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, ο κ. Κουβέλης φαίνεται διατεθειμένος να τηρήσει τις κόκκινες γραμμές στο θέμα των εργασιακών, αλλά και των απολύσεων στο Δημόσιο. Ο πρόεδρος του κόμματος δέχεται ασφυκτική πίεση από μερίδα βουλευτών του που απειλούν ξεκάθαρα πως δεν πρόκειται να ψηφίσουν αυτά τα μέτρα, αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο ακόμα και για ανεξαρτητοποίηση.

«Οι προτάσεις της τρόικας για τα εργασιακά είναι βόμβα στα θεμέλια της κυβέρνησης», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Ανδρέας Παπαδόπουλος,.

«Κλειδώνουν» τα μέτρα ή περιπέτειες

Το βέβαιο είναι πως εντός της ημέρας ή το αργότερο αύριο θα υπάρξει συμφωνία για το πακέτο των μέτρων. Η τρόικα έχει αποφασίσει να αποχωρήσει από την Αθήνα την Τετάρτη το απόγευμα, γεγονός που σημαίνει πως μέχρι τότε θα πρέπει να υπάρξει τελική συμφωνία, τουλάχιστον για τα βασικά ζητήματα.

Μέχρι στιγμής ωστόσο, δεν έχει «κλειδώσει» τίποτα αφού οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών.

Αν οι σημερινές επαφές οδηγηθούν σε αδιέξοδο, κανένας δεν γνωρίζει πως θα αντιμετωπιστεί ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής, με ορισμένους να κάνουν λόγο για αντιμετώπιση ανάλογη με του Γ. Παπανδρέου στις Κάννες.

Η Αθήνα ελπίζει σε ένα έκτακτο Eurogroup για να πάρει το «πράσινο φως» για τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ, έτσι ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με τα ταμειακά διαθέσιμα.

Διαβάστε επίσης:

Θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και μετά τη Σύνοδο Κορυφής

Ασφυκτικά περιθώρια για να «κλειδώσουν» τα μέτρα