ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Γερμανία προκαλεί λαϊκή αγανάκτηση

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Γερμανία προκαλεί λαϊκή αγανάκτηση

Ο βουλευτής της Ν.Δ. ζητεί να μπει στην ατζέντα παρέμβαση για τη βιωσιμότητα του χρέους, αποκαλύπτει τι παίζεται με την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και στέλνει μήνυμα προς όσους θέλουν νεκρανάσταση του «Συναγερμού»

Συνέντευξη στον Χ.Κ. Λαζαρόπουλο

Φωτογραφίες: Γιώργος Διαμαντάκης

Ευθύνες στην κ. Άνγκελα Μέρκελ και τον κ. Βόλφγκαγκ Σόιμπλε για το αδιέξοδο στο τελευταίο Eurogroup αποδίδει εμμέσως πλήν σαφώς ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παρεχώρησε στο “Newsbomb.gr”.

Τονίζει ότι η ελληνική πλευρά έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, ο λαός υφίσταται δυσβάστακτες θυσίες και ήρθε η ώρα εν όψει του επόμενου Eurogroup, τη Δευτέρα, να δοθούν τα χρήματα. Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει δημοσίως να γίνει παρέμβαση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας υπογραμμίζει ότι αναμένει από το υπουργείο Οικονομικών αποτελέσματα σε ό,τι αφορά σε όσους έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. «Περιμένω ταχύτατα από το υπουργείο Οικονομικών απτά αποτελέσματα από τον εντοπισμό και την καταβολή διαφυγόντων φόρων όσων έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό», ξεκαθαρίζει.

Όσον αφορά στα σενάρια «μετεξέλιξης» της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης απορρίπτει σενάρια όπως είναι η ανασύσταση του «Συναγερμού», εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι έτοιμος να κυβερνήσει και χαρακτηρίζει «σκοτεινή σελίδα της μεταπολιτευτικής δημοκρατίας» την είσοδο της «Χρυσής Αυγής» στη Βουλή. Απαντά στο ερώτημα αν δικαιώνεται εκ του αποτελέσματος ο κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και αφήνει έντονες αιχμές εναντίον του κ. Γιώργου Παπανδρέου.

Η συνέντευξη έχει ως ακολούθως:

- Κύριε Μητσοτάκη βρισκόμαστε μεταξύ των δύο Eurogroup. Σ’ αυτό που άλλα περιμέναμε και άλλα είδαμε ή μάλλον δεν είδαμε, καθώς δεν υπήρξε απόφαση, και σε αυτό της προσεχούς Δευτέρας. Τι βλέπετε να γίνεται;

- Κατ’ αρχήν πρέπει να σας πω ότι αναγνωρίζεται πλέον απ’ όλη την Ευρώπη, καθώς και από ένα μεγάλο μέρος της γερμανικής πολιτικής ελίτ, το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ευρώπη.

Και ότι τώρα και η Ευρώπη πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή είναι δίκαιη η οργή και η αγανάκτηση που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία για το γεγονός ότι κάποιοι στη Γερμανία δεν αναγνωρίζουν το γεγονός ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε όλες της τις υποχρεώσεις και ότι ο ελληνικός λαός έχει υποστεί πολύ μεγάλες θυσίες…

- Το πρόβλημα της χώρας μας είναι, όμως, μόνον η δόση;

- Με προλάβατε, κύριε Λαζαρόπουλε. Αυτό ήθελα να πω.

Για μένα το ζήτημα δεν είναι αν η Ελλάδα θα πάρει τη δόση. Αυτό είμαι αισιόδοξος ότι θα συμβεί. Το κρίσιμο για μένα είναι να δοθεί μια οριστική λύση στο πρόβλημα του ελληνικού χρέους.

Βλέπω ότι αυτή η συζήτηση, που μέχρι πρότινος δεν ήταν στην ατζέντα, σήμερα γίνεται και είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει παρέμβαση στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Μακάρι να είναι πολύ τολμηρή αυτή η παρέμβαση.

- Πέρασαν πέντε μήνες από τη συγκρότηση της κυβέρνησης Σαμαρά. Τι έργο έχει να επιδείξει;

- Οι πολίτες έδωσαν ξεκάθαρη εντολή στη Νέα Δημοκρατία τον Ιούνιο και εμμέσως στην κυβέρνηση που συγκροτήθηκε μετά τις εκλογές.

Αυτούς τους μήνες γίνεται συστηματική δουλειά για να αποκατασταθεί η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Πλέον, δεν συζητείται δημοσίως η ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδος από την ευρωζώνη.

Η εξέλιξη αυτή δεν ήταν νομοτελειακά προδιαγεγραμμένη.

- Γιατί τι θα άλλαζε;

- Αν ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδιζε τις εκλογές, το μέλλον θα ήταν πολύ διαφορετικό. Συνεπώς, η κυβέρνηση φαίνεται να πετυχαίνει τον αντικειμενικό σκοπό που είχε θέσει στην κρίση των πολιτών όταν οδηγηθήκαμε αναγκαστικά για δεύτερη φορά στις κάλπες.

Πίσω από την πολιτική διαπραγμάτευση με την Ευρώπη υπάρχει μια δέσμη ουσιαστικών διαρθρωτικών παρεμβάσεων, οι οποίες συνοψίστηκαν στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίσθηκε πριν από μερικές ημέρες.

Αν αθροιστούν αυτές συνιστούν μια πολύ σημαντική παρέμβαση ώστε να γίνει εξορθολογισμός στη λειτουργία της εθνικής οικονομίας.

Είναι καιρός να απαλλαγούμε επιτέλους από τα δεσμά του κρατισμού και του ιδιότυπου σοσιαλισμού, που κρατούσαν εγκλωβισμένη την ελληνική οικονομία επί σειρά ετών.

- Για να δούμε «φως στο τούνελ» ήταν αναγκαίο να ψηφιστεί το Μνημόνιο 3 ή έπρεπε τελικά να γίνει επαναδιαπραγμάτευση;

- Για να δούμε φως στο τούνελ θα έπρεπε να έχουμε δεχθεί ότι δεν μπορούμε να ζούμε πέρα από τις δυνατότητές μας, ξοδεύοντας δανειζόμενοι. Αυτό έκανε η χώρα μας εδώ και δεκαετίες με επίγνωση ή και ανοχή των ηγεσιών.

Αν υπήρχε πολιτική και κοινωνική βούληση να κάνουμε αλλαγές στην εποχή που είχαμε περιθώρια, τα μέτρα θα ήταν πολύ πιο ήπια συγκριτικά με σήμερα. Τώρα έσκασε η πολύ μεγάλη φούσκα του δανεισμού με εκκωφαντικό τρόπο.

Η επιβεβαίωση του κ. Κων. Μητσοτάκη

- Για όλα αυτά είχε μιλήσει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, 20 χρόνια πριν. Εκ του αποτελέσματος, τώρα δικαιώνεται;

- Αυτό θα το κρίνει η ιστορία. Οι αποφάσεις και η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη είχε τύχει έντονης κριτικής εκείνη την εποχή. Εκείνοι που την ασκούσαν έρχονται τώρα και παραδέχονται πως όντως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε δίκιο όταν έκανε αυτές τις προβλέψεις.

Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα και εν ζωή ιστορική δικαίωση για έναν πολιτικό που είχε το θάρρος της γνώμης του, πράγμα σπάνιο για τα ελληνικά δεδομένα…

Η ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών

- Πολύς λόγος γίνεται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

- Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν πρόκειται να σώσει τους τραπεζίτες ή τους μετόχους των τραπεζών, διότι η πρόταση για την ανακεφαλαιοποίηση οδηγεί -κατά την εκτίμησή μου- στην απόλυτη κρατικοποίηση του τραπεζικού συστήματος.

Οι ιδιώτες μέτοχοι, μεγάλοι και μικροί, θα απολέσουν ουσιαστικώς τη συμμετοχή τους στις τράπεζες. Γίνεται όμως αυτή η παρέμβαση διότι ουδεμία οικονομία μπορεί να επιζήσει άνευ τραπεζικού συστήματος. Οι τράπεζες αποτελούν τον αιμοδότη της πραγματικής οικονομίας κι αν δεν υπάρχει ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα, δεν υπάρχει στην πραγματική οικονομία. Αυτό συμβαίνει στην παρούσα συγκυρία.

Ώρα είναι να ξεφύγουμε από τους λαϊκισμούς και τα εύκολα τσιτάτα ότι δήθεν η διαδικασία αυτή σώζει τους τραπεζίτες. Χωρίς τραπεζικό σύστημα δεν λειτουργεί οποιαδήποτε οικονομία. Δεν μπορούν να υπάρξουν επενδύσεις.

Κίνδυνος «κοσοβοποίησης»

- Yπάρχουν δυνάμεις που θα ήθελαν τη «βαλκανοποίηση»;

- Σίγουρα! Δυνάμεις και συμφέροντα που θα ήθελαν επιστροφή στη δραχμή. Μια τέτοια εξέλιξη θα συνοδευόταν από τραγικές πολιτικές και γεωστρατηγικές συνέπειες για τη χώρα μας, αφού η Ελλάδα θα μετατρεπόταν σε Κόσοβο.

Μια βίαιη αποκοπή της χώρας από την ευρωπαϊκή οικογένεια θα επιφέρει απόλυτη φτώχεια και ανυπολόγιστες επιπτώσεις στο γεωστρατηγικό πεδίο για την Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή.

- Δηλαδή υιοθετείτε τη σχετική άποψη που διετύπωσε ο κ. Γιάννης Βαρουφάκης, ότι κάποιοι θέλουν να μετατρέψουν την Ελλάδα σε Κοσσυφοπέδιο;

- Από μια διαφορετική οπτική γωνία, βέβαια. Το ερώτημα είναι υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε αυτό το καταστρεπτικό σενάριο να υλοποιηθεί. Σε κάθε οικονομία υπάρχουν χαμένοι και κερδισμένοι από τέτοια σενάρια.

Αν η Ελλάδα αποπεμπόταν από τη ζώνη του ευρώ τότε όσοι έχουν «παρκάρει» τα χρηματάκια τους στην Ελβετία θα ήταν κερδισμένοι, χωρίς να έχουν πληρώσει και φόρους για να τα στείλουν εκεί. Πέρα από τα σενάρια, η κυβέρνηση οφείλει να τους ζητήσει να προσέλθουν στο ταμείο και να πληρώσουν το συντομότερο δυνατό.

Δεν σας λέω να τους εντοπίσει, διότι τους γνωρίζει. Η πολιτική της κυβέρνησης είναι σκληρή και δύσκολη.

Δεν είναι λοιπόν δυνατόν να αποδώσει και να αναγνωριστεί από το λαό εάν δεν υπάρχει αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης. Ως απλός βουλευτής επισημαίνω ότι περιμένω ταχύτατα από το υπουργείο Οικονομικών απτά αποτελέσματα από τον εντοπισμό και την καταβολή διαφυγόντων φόρων όσων έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Τους ξέρουμε έναν προς έναν γι’ αυτό πρέπει να περάσουμε από τα λόγια στην πράξη.

Τα εσωκομματικά της Ν.Δ.

- Τι λέτε για τα σενάρια περί ίδρυσης «Φιλευρωπαϊκού Κόμματος» ή περί ανασύστασης του «Ελληνικού Συναγερμού»;

- Δεν υπάρχει λόγος να γυρίζουμε 60 χρόνια πίσω, την ώρα που πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά.

Η «Νέα Δημοκρατία» προσαρμόστηκε στις απαιτήσεις των καιρών, όχι ως πολιτικός φορέας αλλά ως παράταξη που εκφράζει τους Έλληνες. Γι’ αυτό κι έφυγαν -και θα έλεγα ευτυχώς- στοιχεία που υπερασπίζονταν παλαιομοδίτικες, κρατικοδίαιτες και λαϊκίστικες αντιλήψεις.

Δεν χρειάζεται να καταφεύγουμε σε σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Η ΝΔ ήταν, είναι και θα είναι ο μεγάλος πυλώνας της Κεντροδεξιάς κι εν τέλει ο τελευταίος μεγάλος υπερασπιστής της μεσαίας τάξης που δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται.

Πιστεύουμε ότι με την ανασυγκρότηση της μεσαίας τάξης θα βγάλουμε την Ελλάδα από το αδιέξοδο στο οποίο την εγκλώβισαν άτολμες και λαϊκίστικες πολιτικές επιλογές.

Κρίνει τον ΣΥΡΙΖΑ

- Αν ζητούσα σχόλιο για το φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ με την εξουσία όπως φαίνεται στις δημοσκοπήσεις δεν θα απαντούσατε;

- Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάθε δικαίωμα να φλερτάρει με την εξουσία, όπως και κάθε κόμμα που θέσει τις πολιτικές προτάσεις του στη διάθεση του ελληνικού λαού όταν θα γίνουν οι επόμενες εκλογές, στο τέλος της τετραετίας.

- Δικαίωμα να φλερτάρει με την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν στέλεχός του δήλωσε ότι δεν είναι έτοιμος να κυβερνήσει; Απορία θέτω…

- Προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι έτοιμος να κυβερνήσει. Κάτι που καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις.

Και μάλιστα με εκκωφαντικό τρόπο, δείγμα του ότι οι πολίτες και η κοινωνία δεν συναρπάζονται από την υποτιθέμενη εναλλακτική πρόταση εξουσίας του κ. Αλέξη Τσίπρα.

Περί «Χρυσής Αυγής»

- Στις δημοσκοπήσεις όμως φαίνεται και η ενίσχυση της «Χρυσής Αυγής». Πώς ερμηνεύετε αυτό το φαινόμενο;

- Η «Χρυσή Αυγή» είναι μια σκοτεινή σελίδα της μεταπολιτευτικής δημοκρατίας. Πιστεύω ότι ο κόσμος, αργά αλλά σταθερά, θα πάρει αποστάσεις από ένα κόμμα με ξεκάθαρες νεοναζιστικές καταβολές. Δεν υπάρχει αμφιβολία περί αυτού.

Δεν καταλαβαίνω πώς σε μια χώρα με τόση έντονη παράδοση δημοκρατικών αγώνων, ένα τέτοιο κόμμα θα εξακολουθήσει να έχει σημαντικές πολιτικές επιδόσεις. Σε δημοσκοπικό επίπεδο η «Χρυσή Αυγή» φαίνεται να καβαλά ένα κύμα.

Απέχει μακράν η ευνοϊκή γνώμη που εκφράζει δυσαρέσκεια, οργή και πιθανώς αντισυστημική ψήφο, από τη μετουσίωσή σε εκλογική ισχύ από την κάλπη.

Παραγωγικό μοντέλο και αιχμές για Παπανδρέου

- Για να γίνουν αλλαγές πρέπει να υπάρξει παραγωγικό μοντέλο ώστε να υπάρξει ανάκαμψη. Ποια είναι η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη;

- Ήρθε η ώρα να αξιοποιηθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας. Ας πούμε ότι η έννοια της προστασίας του περιβάλλοντος και η έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης παίζουν κεντρικό ρόλο στην αναπτυξιακή δυναμική της εθνικής οικονομίας.

Και δεν αναφέρομαι στην «πράσινη» ανάπτυξη όπως τη φανταζόταν ο κ. Γιώργος Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ.

Αναφέρομαι στον τουρισμό, την ποιοτική αγροτική παραγωγή, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο σύγχρονο αναπτυξιακό μοντέλο, το οποίο χρειάζεται εγχώριες και ξένες επενδύσεις για να υλοποιηθεί. Για την προσέλκυση επενδύσεων ήδη αγωνίζεται η κυβέρνηση και να κάνει τη χώρα πιο ελκυστική σε επενδύσεις.

Κορυφαίο παράδειγμα επιτυχούς αποκρατικοποίησης, που θα μπορούσε να αποτελέσει «πιλότο» για τις μελλοντικές, είναι το λιμάνι του Πειραιά. Ένα απομονωμένο εμπορικό λιμάνι μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έχει μετατραπεί στο μεγαλύτερο σταθμό εμπορευματοκιβωτίων της Cosco στην Ευρώπη και έναν εκ των σημαντικότερων που ελέγχει η κινεζική εταιρεία σε ολόκληρο τον κόσμο. Και αυτό παρά την οικονομική κρίση που πλήττει καίρια το παγκόσμιο εμπόριο.

Η πρόσφατη δε συμφωνία της Cosco με τη Hewlett Packard ανοίγει νέους ορίζοντες και αποδεικνύει ότι το όφελος για την οικονομία της χώρας μας δεν έρχεται μόνον από το αρχικό τίμημα, αλλά και από όσες συμφωνίες – συνεργασίες συνήθως ακολουθούν. Θυμίζω δε ότι η συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση πολεμήθηκε λυσσαλέα από τον κ. Γιώργο Παπανδρέου.