ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συγγενείς Παπακωνσταντίνου: Νόμιμα και φορολογημένα τα εισοδήματά μας

Συγγενείς Παπακωνσταντίνου: Νόμιμα και φορολογημένα τα εισοδήματά μας

Ενώπιον των οικονομικών εισαγγελέων βρέθηκαν οι συγγενείς του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, οι οποίοι κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις για τέσσερα κακουργήματα και ένα πλημμέλημα.

Πρόκειται για την Ελένη Παπακωνσταντίνου, εξαδέλφη του πρώην υπουργού, τον σύζυγό της, Συμεών Σικιαρίδη και τον σύζυγο της αδερφής της, Ανδρέα Ρωσσώνη. Και οι τρειςκατέθεσαν υπομνήματα παροχής εξηγήσεων, στα οποία υποστήριξαν ότι τα ποσά που εντοπίστηκαν και καταγράφονται στην περιβόητη «λίστα Λαγκάρντ» δικαιολογούνται πλήρως από τα εισοδήματά τους, τα οποία μετά το 2005 ανέρχονταν σε 6.300.000 ευρώ και τις φορολογικές τους δηλώσεις.

Η εξαδέρφη του πρώην υπουργού, Ελένη Παπακωνσταντίνου κατήγγειλε πως πίσω από την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» υπάρχει πολιτικό παιχνίδι. Μάλιστα, μετά την παροχή των εξηγήσεών της στους οικονομικούς εισαγγελείς, η ίδια μιλώντας με δημοσιογράφους υποστήριξε ότι δεν έχει καμία σχέση με το πολιτικό παιχνίδι και ότι οι καταθέσεις της δικαιολογούνται στο πολλαπλάσιο από τα εισοδήματά της.

Επίσης, τόνισε ότι ενημερώθηκε για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» στις 28 Δεκεμβρίου από τον ξάδερφό της Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος των συγγενών του πρώην υπουργού, Γιώργος Στεφανάκης, σε δηλώσεις του επεσήμανε ότι «δώσαμε απαντήσεις για την έλλειψη οποιασδήποτε σχέσης με τη νόθευση. Δεν μας αφορά καθόλου το ζήτημα. Τα χρήματα είναι νόμιμα».

Την ίδια στιγμή, ο Ανδρέας Ρωσσώνης δικαιούχος του κλειστού πλέον λογαριασμού υποστήριξε ότι τον είχε κλείσει το 2005 φέρνοντας τα χρήματα στην Ελλάδα κάνοντας χρήση του νόμου Αλογοσκούφη περί επαναπατρισμού των καταθέσεων. Ο επίμαχος λογαριασμός σύμφωνα με τον ίδιο περιείχε 750.000 ευρώ και 150.000 δολάρια.

Και οι τρεις συγγενείς του Γ. Παπακωνσταντίνου αρνήθηκαν κατά συνέπεια όσα τους αποδίδονται υποστηρίζοντας από τη στιγμή που είναι όλα νόμιμα δεν υπήρχε λόγος να απευθυνθούν στον πρώην υπουργό που είναι συγγενής τους και έχουν άριστη σχέση μαζί του. Εξάλλου, ο Ανδρέας Ρωσσώνης υποστήριξε ότι δραστηριοποιείται σε άλλον πολιτικό χώρο από τον Γ. Παπακωνσταντίνου.

Υπενθυμίζεται ότι τα αδικήματα για τα οποία κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις οι συγγενείς του πρώην υπουργού αφορούν στα κακουργήματα της ηθικής αυτουργίας σε υπεξαγωγή και νόθευση εγγράφου σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, φοροδιαφυγή, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και για το πλημμέλημα της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος. Για σήμερα έχουν κληθεί να δώσουν συμπληρωματικές εξηγήσεις και οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γιάννης Καπελέρης και Ιωάννης Διώτης σχετικά με τους χειρισμούς τους στην υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ». Και οι δύο αναμένεται να ζητήσουν προθεσμία.

Ρoή Ειδήσεων