ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποιος θα γλιτώσει από τον ανασχηματισμό;

Ποιος θα γλιτώσει από τον ανασχηματισμό;

Οι υπουργοί «τρέχουν» να προλάβουν τις αποφάσεις του Α. Σαμαρά -

Αγώνας δρόμου για να παρουσιάσουν κάποιο έργο

Να βγουν από την πολύμηνη απραξία επιχειρούν τα τελευταία 24ωρα αρκετοί υπουργοί, υπό το φόβο του ανασχηματισμού.

Η υπομονή του Αντώνη Σαμαρά έχει μάλλον εξαντληθεί και ήδη έχει πάρει μολύβι και χαρτί και σβήνει ονόματα υπουργών που δεν κατάφεραν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Η απόφαση για «φρεσκάρισμα» του κυβερνητικού σχήματος είναι ειλημμένη και στα κομματικά επιτελεία των παρατάξεων που στηρίζουν την κυβέρνηση επικρατεί αναβρασμός.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ανασχηματισμός θα γίνει πιθανότατα μετά το Πάσχα, ωστόσο δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο αιφνιδιασμού από τον Α. Σαμαρά ο οποίος αρέσκεται να στη συγκεκριμένη τακτική.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα επιθυμούσε να μην γίνει ανασχηματισμός πριν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Εντούτοις οι πιέσεις – κυρίως από την πλευρά Βενιζέλου – είναι ασφυκτικές και όπως όλα δείχνουν ο ανασχηματισμός θα έρθει πολύ σύντομα.

Από την πλευρά του ο Φ. Κουβέλης κρατά αποστάσεις από το θέμα, καθώς γνωρίζει ότι θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις για τη στάση του Α. Μανιτάκη ο οποίος έχει προταθεί από τη ΔΗΜΑΡ και αρκετές φορές προκάλεσε «πονοκέφαλο» στο Μαξίμου.

«Τρέχουν και δεν φτάνουν» οι υπουργοί

Υπό το φόβο να χάσουν την υπουργική καρέκλα, υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για να παρουσιάσουν κάποιο έργο στο υπουργείο τους και να γλιτώσουν τη «γκιλοτίνα» του ανασχηματισμού.

Κύκλοι του Μαξίμου κάνουν λόγο για δυσφορία του πρωθυπουργού για ορισμένους υπουργούς και υφυπουργούς που πρόκριναν προσωπικές στρατηγικές και αντιστάθηκαν προκλητικά στις οδηγίες για εντατικοποίηση των ρυθμών υλοποίησης των συμφωνηθέντων με την τρόικα.

Κάποιοι υπουργοί έχουν να εμφανιστούν μήνες, ενώ το έργο που έχουν να παρουσιάσουν είναι μηδαμινό. Οι ίδιοι το γνωρίζουν αυτό και τα τελευταία 24ωρα έχουν βάλει σε κίνηση τις μηχανές για να προλάβουν να παρουσιάσουν έστω κάτι μικρό στο… ’90!

Παράλληλα, επιχειρούν να προβάλουν επικοινωνιακά την κάθε τους πράξη μέχρι να πάρει το μήνυμα το Μαξίμου.

Το «γράψε – σβήσε» στο μπλοκάκι του Α. Σαμαρά είναι σε πλήρη εξέλιξη και μέχρι την τελική λίστα του νέου υπουργικού, πολλά ονόματα θα σβηστούν και θα ξαναγραφούν. Μέχρι τότε οι υπουργοί θα δίνουν το δικό τους αγώνα για να μην περάσουν από τη λίστα του «Μένουν» στη λίστα του «Φεύγουν».