ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Όχι» Ρουπακιώτη στη ρύθμιση Μανιτάκη για τους συμβασιούχους

«Όχι» Ρουπακιώτη στη ρύθμιση Μανιτάκη για τους συμβασιούχους

Συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις ακόμα και μέσα στην κυβέρνηση η ρύθμιση την οποία προωθεί ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης

και οποία προβλέπει την κατάργηση της έκδοσης δικαστικών προσωρινών διαταγών και την έκδοση αποφάσεων ασφαλιστικών μέτρων, που αφορούν απολυμένους εργαζόμενους.

Όπως μετέδωσε χθες το βράδυ το newsbomb.gr, ο κ. Ρουπακιώτης δεν προτίθεται να συνυπογράψει την εν λόγω ρύθμιση, με την οποία μεταξύ των άλλων, καταργείται η πρόσφατη διάταξη (20.3.2013) του υπουργού Δικαιοσύνης που ψηφίστηκε από την Βουλή (άρθρο 64 Ν. 4139/2013) και προβλέπει ότι «σε περίπτωση υπερημερίας του εργοδότη ως προς την αποδοχή της εργασίας του εργαζομένου το δικαστήριο μπορεί να διατάξει ως ασφαλιστικό μέτρο την προσωρινή απασχόληση του εργαζόμενου μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της αγωγής για την κυρία υπόθεση».

Παράλληλα, καταργούνται και όσες αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων έχουν εκδοθεί και διατάσσουν την επαναπρόσληψη εργαζομένων, ενώ αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων που αφορούν εργαζομένους μπορούν να εκδοθούν μόνο για τυπικούς λόγους. Όπως είναι για μη έγγραφη απόλυση (αλλά προφορική) εργαζομένου, για απόλυση χωρίς καταβολή της νόμιμης αποζημίωσης, κ.λπ.

Αντίθετα, στις περιπτώσεις απολύσεως εργαζομένων δεν μπορεί να εκδοθεί απόφαση ασφαλιστικών μέτρων επί της ουσίας, δηλαδή, για τις περιπτώσεις εκείνες που η καταγγελία της σύμβασης είναι καταχρηστική.

Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Δημήτρης Χατζησωκράτης. Μιλώντας σήμερα σε τηλεοπτικό σταθμό φάνηκε καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά το θέμα.

Συγκεκριμένα ο κ. Χατζησωκράτης υποστήριξε ότι το θέμα θα έχει διευθετηθεί μέχρι το βράδυ και επισήμανε ότι πρόκειται για προσχέδιο ρύθμισης.

Χτες η ΄Ένωση Εργατολόγων Ελλάδος εξέδωσε τρισέλιδη ανακοίνωση, με την οποία βάλλει εναντίον του συνταγματολόγου και υπουργού κ. Μανιτάκη για το «πραξικοπηματικό», όπως το χαρακτηρίζει, νομοσχέδιο.

Διαβάστε επίσης:


Εργατολόγο​ι προς Μανιτάκη: Πραξικοπη​ματικό το νομοσχέδιό σου!

Σύσκεψη Μανιτάκη-Σταμάτη για το πολυνομοσχέδιο «σκούπα»