ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Συμφωνία στον Φόρο Χρηματοπιστωτ. Συναλλαγών πριν τις Ευρωεκλογές»

«Συμφωνία στον Φόρο Χρηματοπιστωτ. Συναλλαγών πριν τις Ευρωεκλογές»

«Συμφωνία και εφαρμογή του Φόρου Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών πριν από τις Ευρωεκλογές του 2014» ζήτησε η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Άννυ Ποδηματά, απευθυνόμενη προς τον Επίτροπο φορολογικών και τελωνειακών υποθέσεων κ. Algirdas Semeta.

Η Αντιπρόεδρος και εισηγήτρια της έκθεσης του ΕΚ για την εφαρμογή του Φόρου Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών, Άννυ Ποδηματά, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, απευθυνόμενη στον Επίτροπο φορολογικών και τελωνειακών υποθέσεων, κ. Algirdas Semeta, έθεσε ερωτήματα σχετικά με το «πώς σκοπεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχουν προκύψει στη συζήτηση για την τελική συμφωνία του Φόρου Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών, με την κάθε χώρα να ζητάει ένα Φόρο κομμένο και ραμμένο στα δικά της εθνικά πρότυπα και προτεραιότητες, αλλά και κατά πόσο είναι εφικτό να ικανοποιηθεί το βασικό αίτημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να έχουμε συμφωνία και εφαρμογή του Φόρου μεταξύ των 11 κρατών-μελών πριν από τις Ευρωεκλογές του 2014».

Η Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ τόνισε, επίσης ότι «φαίνεται να υπάρχει μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια για να αποδυναμωθεί ή να εξαφανιστεί ο Φόρος Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών, ειδικά από ένα ιδιαίτερα ισχυρό λόμπι που διαμορφώνουν οι πολέμιοι του φόρου, με καθοριστικό ρόλο αυτόν της βιομηχανίας».

Στο ίδιο πλαίσιο, επεσήμανε ότι υπάρχουν δύο πηγές ανησυχίας. «Η πρώτη αφορά στις αντιδράσεις εκτός της επικράτειας του Φόρου με κορυφαία βεβαίως την κίνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο αν και εφαρμόζει το τέλος συναλλαγών (stamp duty), το οποίο κατά 40% καταβάλλεται από ξένους, μη φορολογικούς κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου, έκανε ήδη προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εκφράζοντας ανησυχίες ότι θα υποστεί συνέπειες από την εφαρμογή του Φόρου. Η δεύτερη αφορά στις συζητήσεις μεταξύ των 11 κρατών-μελών, όπου διαπιστώνουμε ότι υπάρχει ασυνέπεια ανάμεσα σε αυτό που ζητούσαν με την επιστολή τους προς την Επιτροπή και στις αξιώσεις που υποβάλλουν στις διαπραγματεύσεις, ζητώντας εξαιρέσεις από την επιβολή του φόρου - για παράδειγμα εξαιρέσεις για τα κρατικά ομόλογα, εξαιρέσεις για τα συνταξιοδοτικά ταμεία, εξαιρέσεις των συναλλαγών μεταξύ του ιδίου τραπεζικού ομίλου - προβάλλοντας διάφορα επιχειρήματα ή ζητώντας την εφαρμογή του φόρου σε δύο στάδια, αφήνοντας τα παράγωγα για αργότερα, εκτός της εφαρμογής του φόρου σε πρώτη φάση».

Ο Επίτροπος Semeta διαβεβαίωσε την κ. Ποδηματά ότι η Επιτροπή «εργάζεται σκληρά για την εφαρμογή της πρότασης αυτής» και ότι «είναι κοινός στόχος να γίνει πραγματικότητα ο ΦΧΣ στο προσεχές διάστημα». Απαντώντας στα συγκεκριμένα ερωτήματα της Ευρωβουλευτή επεσήμανε ότι «τα 11 κράτη-μέλη επιδεικνύουν ενότητα στις συζητήσεις στο πλαίσιο των ομάδων εργασίας του Συμβουλίου, ενώ όντως υπάρχουν ανησυχίες και ζητήματα που εκφράζονται από κάποια κράτη-μέλη, είτε μιλάμε για ομόλογα είτε μιλάμε για συνταξιοδοτικά ταμεία είτε για άλλα στοιχεία. Όμως είναι σαφές ότι η πρόταση που υπάρχει τώρα από την Επιτροπή δεν αφήνει περιθώρια παράκαμψης του Φόρου».

Ο Επίτροπος επίσης ξεκαθάρισε ότι «η αντίδραση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν σταματά την δουλειά που γίνεται από την Επιτροπή, αν και είναι γεγονός ότι είναι περίεργο που αυτή προέρχεται από μία χώρα που εφαρμόζει στην εσωτερική της φορολογία την αρχή της εδαφικότητας. Σε κάθε περίπτωση, η Επιτροπή έχει πλέον δικαστική εμπειρία ως προς την εφαρμογή της διαδικασίας της ενισχυμένης συνεργασίας, ενώ η πρόταση της Επιτροπής είναι τόσο τεχνικά και όσο και νομικά στέρεη».