ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βενιζέλος:Θα βρούμε όσα ζητά η ΕΕ από τις καλύτερες επιδόσεις μας

Βενιζέλος:Θα βρούμε όσα ζητά η ΕΕ από τις καλύτερες επιδόσεις μας

Συνάντηση με εκπροσώπους του τουριστικού κλάδου (ΣΕΤΕ, ΞΕΕ, ΕΟΤ κ.ά.) είχε στην Ιπποκράτους ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ενώ σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση εκτός από τα θέματα του τουρισμού, αναφέρθηκε στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οποία υπογράμμισε ότι «είναι θετική και διαπιστώνει τα επιτεύγματα της χώρας», στις απεργίες της ΟΛΜΕ και στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

Για τον τουρισμό. Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «ο τουρισμός είναι η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας» και υποστήριξε ότι φέτος είναι πολύ θετικοί οι οιωνοί για αυξημένο αριθμό αφίξεων ξένων τουριστών στη χώρα μας που θα προσεγγίσει τα 17 εκ. και άρα τα προσδοκόμενα έσοδα θα ξεπεράσουν τα 11 δισ. Επεσήμανε δε ότι το μεγάλο ζήτημα είναι το όφελος να διαχυθεί ισόρροπα κατά το δυνατόν σε όλες τις περιοχές και τις κατηγορίες τουριστικών επιχειρήσεων.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία η υπόθεση του τουρισμού να γίνει υπόθεση όλης της δημόσιας διοίκησης, της αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών, εξηγώντας την αναγκαιότητα για καθαρές παραλίες, λιμάνια και αεροδρόμια που λειτουργούν και υψηλή ποιότητα υπηρεσιών. «Αυτό αφορά και τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα», πρόσθεσε. Επίσης, είπε ότι πρέπει και να διευκολύνονται και οι πολίτες χωρών εκτός ΕΕ με πολλαπλή βίζα Σένγκεν, «γι' αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία να αναληφθούν και τοπικές πρωτοβουλίες που κάνουν πιο δελεαστικό το προϊόν δώδεκα μήνες το χρόνο», μέσα από τον θεματικό τουρισμό.

«Υπάρχουν ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα πολύ μεγάλης ποιότητας και ποσότητας που πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο μέσα στο νέο μοντέλο ανάπτυξης. Μόνο έτσι θα σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της ως αυτοδύναμη και ουσιαστικά ισότιμη μέσα στην Ευρώπη», υποστήριξε.

Ο κ. Βενιζέλος επήνεσσε τον ΣΕΤΕ που, όπως είπε, σε αντίθεση με τον ΣΕΒ, συμμετέχει στον κοινωνικό διάλογο για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και ανέφερε ότι το ΔΣ του αποφάσισε να στηρίξει το επίδομα γάμου. «Ένα ακόμη θετικό στοιχείο που βγήκε από το διάλογο με τους φορείς του τουρισμού είναι ότι το πρώτο πρόγραμμα για τη στήριξη της ανεργίας με τις προσωρινές θέσεις αποδίδει πολύ σημαντικά αποτελέσματα για 10.000 νέους ανέργους που μπορούν να βρουν προσωρινή αλλά κρίσιμη απασχόληση στις τουριστικές επιχειρήσεις», τόνισε. Επιπλέον, επανέλαβε ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για 200.000 προσωρινές νέες θέσεις εργασίας είναι εφικτή και χρηματοδοτήσιμη.

Για την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο να ζητηθούν νέα μέτρα μελλοντικά, με αφορμή την έκθεση της Κομισιόν, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «είναι θετική, διαπιστώνει τα επιτεύγματα της χώρας και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι διεθνώς ότι ο τρόπος που συζητείται το θέμα «Ελλάδα» έχει αλλάξει». «Αν τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχαν οι απειλές και η διαρκής συζήτηση για το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ», είπε, «η Ελλάδα θα πήγαινε πολύ καλύτερα και τώρα οι Ευρωπαίοι εταίροι μας και το ΔΝΤ μας χρωστούν δίκαια και καλά λόγια που βοηθούν την Ελλάδα να βγει οριστικά από την κρίση και να ξανακατακτήσει την ισότιμη θέση της μέσα στην Ευρώπη».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «βεβαίως πρέπει να επιμείνουμε στις διαρθρωτικές αλλαγές, πρέπει να εκτελέσουμε τον ψηφισμένο προϋπολογισμό», σημειώνοντας ωστόσο ότι «η χώρα όμως δεν αντέχει ούτε τώρα ούτε στο μέλλον, ούτε το 2015-2016, πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, δεν αντέχει εισοδηματικές περικοπές και νέες φορολογικές επιβαρύνσεις».

Ο ίδιος είπε ότι οι πρόσθετοι πόροι που εντοπίζει η τεχνική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα βρεθούν «από τη δυναμική της οικονομίας και από πολιτικές λύσεις που έχουμε συμφωνήσει με τους εταίρους μας, που δεν μπορεί να γράψει η υπηρεσιακή έκθεση της ΕΕ». Συγκεκριμένα ανέφερε αφενός ότι «θα έχουμε πολύ πιο θετικούς αριθμούς ανάπτυξης από αυτούς που προβλέπουν οι εκθέσεις» και, αφετέρου, πως «υπάρχει η ειλημμένη πολιτική απόφαση για νέα περικοπή του δημοσίου χρέους, όχι αναγκαστικά του κεφαλαίου, αλλά μέσω μείωσης επιτοκίων, παράταση της περιόδου χάριτος και της περιόδου αποπληρωμής».

Υποστήριξε ακόμη ότι «η Ελλάδα θα βγει στις αγορές συντομότερα από ό, τι νομίζουν ορισμένοι» και πως «το θέμα είναι να βγούμε με χαμηλά επιτόκια», εκτιμώντας ότι «διαμορφώνεται στην Ευρωζώνη το θεσμικό περιβάλλον που μας επιτρέπει να το πετύχουμε ακόμη κι αυτό». Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «πρέπει να πιστέψουμε στο σχέδιο που έχουμε μπροστά μας και που είναι το μόνο που υπάρχει», υποστηρίζοντας ότι «αποδείχτηκε ότι δεν υπάρχει ούτε υπήρχε σχέδιο Β».

Αφήνοντας αιχμές προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του, αν και χωρίς να τον κατονομάσει, ανέφερε ότι «όποιος έχει το ανιστόρητο θράσος να λέει ψέματα στο λαό μετά από όσα συνέβησαν στην Κύπρο είναι πραγματικά ανεύθυνος και επικίνδυνος», προσθέτοντας ότι «ακούστηκαν και σήμερα από το βήμα του ΣΕΒ τέτοιου είδους ιστορίες».

Για τις απεργίες της ΟΛΜΕ

Όσον αφορά στις απεργίες των εκπαιδευτικών, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι τη στάση των συνδικαλιστών της ΟΛΜΕ την έχει απορρίψει η ίδια η κοινωνία που «θεωρεί ότι οι πανελλήνιες εξετάσεις είναι ένας θεσμός διαφανής με τον οποίο συνδέεται η αγωνία χιλιάδων νέων και των οικογενειών τους». «Κανείς δεν μπορεί να παίζει με τα όνειρα και τις αγωνίες των παιδιών», τόνισε και εξέφρασε την ικανοποίηση του για το ότι και η ΑΔΕΔΥ, στη συνάντηση που είχαν σήμερα, «τάχθηκε καθαρά κατά της παρεμπόδισης των εξετάσεων και υπέρ της προστασίας αυτού του θεσμού».

Για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο

Σχετικά με το πότε θα κατατεθεί το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι η συνεννόηση που έχει κάνει με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Επικρατείας είναι ότι χρειάζονται λίγες ημέρες «προκειμένου τα κόμματα που συμμετέχουμε στην κυβέρνηση και οι συναρμόδιοι υπουργοί να επεξεργαστούν το σχέδιο νόμου του υπουργού Δικαιοσύνης για να καταλήξουμε στο οριστικό κείμενο που θα κατατεθεί στη Βουλή», κάτι που εκτίμησε ότι θα γίνει με την επιστροφή του πρωθυπουργού και του ίδιου, από το εξωτερικό.

Ανέφερε ακόμη ότι το νομοσχέδιο έχει ως κορμό την πρόταση του ΠΑΣΟΚ και πως «χρειάζονται ορισμένες συμπληρώσεις και διευκρινίσεις», για να τονίσει πως όμως δεν αρκεί από μόνο του. «Οι δυνάμεις του συνταγματικού τόξου πρέπει να δώσουν αποστομωτική πολιτική απάντηση στους εκπροσώπους του ναζισμού, του φασισμού, του κοινωνικού τσαμπουκά, της βίας και του αυταρχισμού», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος και υπογράμμισε πως «αυτό σημαίνει πολιτικός αποκλεισμός» και ότι «πρέπει η δημοκρατία να αμύνεται». Τέλος, τόνισε ότι χρειάζονται και πρωτοβουλίες στο επίπεδο της εφαρμογής και της συμπλήρωσης του Κανονισμού της Βουλής.

Διαβάστε επίσης:

Νέες αιματηρές θυσίες τη διετία 2015-16 ζητά η Κομισιόν