ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις 21 Σεπτεμβρίου ανοίγει ξανά το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Στις 21 Σεπτεμβρίου ανοίγει ξανά το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Την επαναλειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου, του κτηρίου-στολίδι της πόλης, στις 21 Σεπτεμβρίου 2013, ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος.

Στην τοποθέτησή του, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, τόνισε:

«Αξιότιμοι κύριοι συνάδελφοι,

Πήρα την πρωτοβουλία και ζήτησα να συζητήσουμε σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο μόνο το θέμα του Δημοτικού μας Θεάτρου.

Αυτού του Φάρου Πολιτισμού για τον Πειραιά και την Ελλάδα, που δυστυχώς μένει σβηστός για χρόνια. Δεν είναι ώρα να καταλογίσουμε ευθύνες για παραλείψεις και καθυστερήσεις που έχουν γίνει. Αυτά θα γίνουν στην ώρα τους.

Η ενημέρωση του σώματος όμως δεν ήταν ο μόνος λόγος. Ο άλλος ήταν ότι θέλω να σταματήσουν οι ψίθυροι και οι διάδρομοι από ανθρώπους που είναι αρνητικοί σε όλα και το μόνο που έχουν μάθει εδώ και χρόνια είναι να βλέπουν φαντάσματα παντού.

Και το χειρότερο, φαντάσματα που οι ίδιοι δημιούργησαν.

Θα το πω μια φορά και αυτό ελπίζω να γίνει κατανοητό και εντός αιθούσης και εκτός. Το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά εάν χρειαστεί κάτι που απεύχομαι θα το λειτουργήσουμε μόνοι μας.

Ενδεικτικά όμως να αναφέρω, ότι η ανάδοχος εταιρεία (ΤΟΜΗ Α.Ε.) που ανέλαβε την αποκατάσταση του Θεάτρου, δεν προχώρησε μόνο σε μια απλή αναπαλαίωση, αλλά φρόντισε να αναδείξει τους χώρους και τα εικαστικά του στοιχεία, παντρεύοντάς τα με τα πιο υπερσύγχρονα τεχνολογικά, φωτιστικά και ηχητικά μέσα, ώστε να μπορούμε σήμερα να είμαστε περήφανοι που ένα τέτοιο κτίριο κοσμεί τη πόλης μας και θα μπορεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να φιλοξενήσει θεατρικές και καλλιτεχνικές παραστάσεις μεγάλου βεληνεκούς.

Επιπρόσθετα, η σημερινή μορφή του Δημοτικού Θεάτρου απαιτεί την στελέχωση από προσωπικό που θα διαθέτει εξειδικευμένες γνώσεις τόσο σε καλλιτεχνικά θέματα, όσο και σε θέματα διαχείρισης μεγάλης χωρητικότητας εγκαταστάσεων.

Για τους ως άνω δυο λόγους ήταν απαραίτητη η σύνταξη μιας οικονομοτεχνικής μελέτης, όπου θα αναλύονται λεπτομερώς τόσο οι οικονομικές ανάγκες του Θεάτρου, όσο και η πλήρης διάρθρωση των απαιτούμενων υπηρεσιών του και στελέχωση αυτών, προκειμένου να εξασφαλιστεί η μελλοντική εύρυθμη και αποτελεσματική του λειτουργία.

Όλα αυτά όμως για να πραγματοποιηθούν και να δρομολογηθούν απαιτούσαν χρόνο, αλλά και συχνές επαφές και συζητήσεις τόσο με Κυβερνητικά Στελέχη, όσο και με εκπροσώπους του Θεατρικού Κόσμου.

Θα είμαι ξεκάθαρος, οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου θα το παραλάβουν από τις τεχνικές υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ακόμη δεν το έχει παραδώσει στις τεχνικές υπηρεσίες του Υπουργείου, ο εργολάβος.

Μάλιστα, ακόμη δεν έχει εκτελέσει τις συμπληρωματικές εργασίες, που υποδείξαμε ως Δημοτική Αρχή και τις οποίες αποδέχθηκε η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού:

Τον εξωτερικό φωτισμό για να αναδειχθεί η μοναδική αρχιτεκτονική ομορφιά του κτηρίου και η εγκατάσταση ενός υψηλού αρχιτεκτονικού επιπέδου κιγκλιδώματος, το οποίο θα προφυλάσσει τον προαύλιο χώρο και το ίδιο το Δημοτικό Θέατρο από διάφορες κακοποιήσεις από παραβατικούς ή από οποιονδήποτε δεν σέβεται το χώρο.

Και τα δύο καθυστερούν αλλά θα τα ξεμπλοκάρουμε.

Εμείς, ως Δήμος είχαμε ψηφίσει εδώ και 6 μήνες την Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Δήμου - Υπουργείου Πολιτισμού και Περιφέρειας. Είμαστε συνεπείς σε όλα. Αλλά κάποιοι κινούνται σε άλλους ρυθμούς.

Στο σημείο αυτό, επιτρέψτε μου να κάνω μια μικρή χρονική αναδρομή στο σύνολο των συναντήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί τον τελευταίο χρόνο ως και σήμερα, ώστε να μπορούμε να λέμε πως περί τα τέλη Σεπτεμβρίου θα είμαστε σε θέση να φιλοξενήσουμε τις πρώτες μας παραστάσεις.

Από το Φεβρουάριο του 2012 ήρθαμε σε επαφή με τον τότε Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κύριο Γερουλάνο και του θέσαμε στο θέμα του Δημοτικού Θεάτρου και της χρηματοδότησης της λειτουργίας του. Παρά τις δεσμεύσεις, το θέμα παρέμεινε στάσιμο για αρκετούς μήνες.

Στις 3 Ιουλίου 2012 πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, όπου ζητήσαμε ως Δημοτική Αρχή, την ετήσια χρηματοδότηση του Δημοτικού Θεάτρου με 1.000.000 €, καθώς και της συστάσεως Ν.Π.Ι.Δ. υπεύθυνο για την λειτουργία του.

Η ίδια θεματολογία συζητήθηκε στις 7 Αυγούστου 2012 και με τον Αναπληρωτή Υπουργό υπεύθυνο για θέματα Πολιτισμού κ. Κωνσταντίνο Τζαβάρα.

Σε απάντησή του το Υπουργείο μας ενημέρωσε ότι δεν θα μπορούσε να συσταθεί ξεχωριστό Ν.Π.Ι.Δ. και ως τούτου το Δημοτικό Θέατρο θα λειτουργούσε υπό την εποπτεία του Ο.Π.Α.Ν.

Για τον λόγο αυτό, στη Συνεδρίαση της 21ης Δεκεμβρίου 2012 φέραμε προς ψήφιση από το Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου (Θέμα 3ο) την «Σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης μεταξύ Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού, Περιφέρειας Αττικής, Δήμου Πειραιά και Ο.Π.Α.Ν. για την λειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου», το οποίο αποφάσισε κατά πλειοψηφία (αριθμ. Απόφ. 1060).

Κατόπιν τούτου, η εν λόγω Προγραμματική Σύμβαση απεστάλη στους εκπροσώπους του Υπουργείου για έγκρισή της.

Σε άτυπη συνάντησή μου με τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά στις 4 Φεβρουαρίου 2013 τέθηκε για άλλη μια φορά η λήψη απόφασης για έγκριση της προγραμματικής σύμβασης και κατά συνέπεια άμεσης χρηματοδότησης του Δημοτικού Θεάτρου, ενώ στις 20 Μαρτίου 2013 απεστάλη εκ νέου η τροποποιημένη σύμβαση, ενώ αιτηθήκαμε και την τοποθέτηση κιγκλιδώματος καθώς και την τοποθέτηση εξωτερικού φωτισμού.

Τέλος, περί τα μέσα Απριλίου η ανάδοχος εταιρεία διενήργησε ενδελεχή παρουσίαση του συνόλου των εργασιών που πραγματοποιήθηκαν στους χώρους του Δημοτικού Θεάτρου.

Με τη βοήθεια του Θεού, στις 21 Σεπτεμβρίου θα κάνουμε τα εγκαίνια με τη λάμψη που του αρμόζει και με σεβασμό στην εποχή. Χωρίς σπατάλες και χλιδές.

Αυτό είναι η απόφασή μου. Ξεκινάμε με τη στήριξη των φορέων του Πειραιά και με τη συμμαχία εργαζομένων-δημοτών και δημοτικής αρχής.

Θα το παραδώσω στους ανθρώπους του πολιτισμού.

Θα αποσυνδέσω τη λειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου από την πολιτική.

Γιατί για εμένα το θέμα του Δημοτικού Θεάτρου δεν είναι μόνο θέμα του Πειραιά μας, αλλά ολόκληρου του Ελληνισμού.

Οι Πειραιώτες θεωρούν την ολοκλήρωση του Θεάτρου ως τη δεύτερη αναγέννηση της πόλης.

Το Θέατρο θα αποτελέσει ένα υπερσύγχρονο Πολιτιστικό Κέντρο Διεθνών Προδιαγραφών, το οποίο θα μπορεί να υποστηρίζει τον προγραμματισμό υψηλού επιπέδου Θεατρικών, Μουσικών, Χορευτικών, Λυρικών (Όπερα), Πολιτιστικών και Συνεδριακών εκδηλώσεων.

Το Δημοτικό Θέατρο θα μεθοδεύσει Καλλιτεχνικό άνοιγμα προς τις Μεσογειακές χώρες και θα καταστεί πνευματικός πόλος της ευρύτερης περιοχής και Μεσογειακό Κέντρο Πολιτισμού, ένα Θέατρο της Μεσογείου, το οποίο θα στηρίζει μεγάλες εκδηλώσεις».

Ροή Ειδήσεων