ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Σόιμπλε στην Αθήνα, ο Σαμαράς στο Βερολίνο

Ο Σόιμπλε στην Αθήνα, ο Σαμαράς στο Βερολίνο

Στην Αθήνα θα ταξιδεύσει το επόμενο διάστημα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση που του απηύθυνε ο έλληνας ομόλογός του Γιάννης Στουρνάρας κατά την διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν το Σαββατοκύριακο.

Αντικείμενο της συνάντησης θα είναι, όπως δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, μετά την συνάντησή του με τον πρεσβευτή της Ελλάδας στο Βερολίνο Παναγιώτη Ζωγράφο, η επέκταση και για την Ελλάδα του προγράμματος που εκπόνησε η Γερμανία με την Ισπανία για την χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, η αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και η δημιουργία ενδεχομένως μιας ελληνικής επενδυτικής Τράπεζας. Οι λεπτομέρειες θα συζητηθούν, σημείωσε ο Γερμανός πολιτικός, στο περιθώριο του Eurogroup και του ECOFIN στο Λουξεμβούργο.

Παράλληλα έγινε γνωστό ότι στο Βερολίνο θα βρίσκεται στις 3 Ιουλίου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προκειμένου να συμμετάσχει σε Φόρουμ της ΕΕ με αντικείμενο την εξειδίκευση των πολιτικών για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Στο πλαίσιο αυτό θα έχει συνάντηση με την καγκελάριο Αγγέλα Μέρκελ και άλλους ηγέτες.

Νωρίτερα, τον σεβασμό του Βερολίνου προς το μεταρρυθμιστικό έργο της ελληνικής κυβέρνησης και τη στήριξη και την αλληλεγγύη της γερμανικής κυβέρνησης επανέλαβε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Καγκελαρίας Γκέοργκ Στράιτερ, αναφερόμενος στην χθεσινή τηλεφωνική συνομιλία που είχε η Άγγελα Μέρκελ με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Από την γερμανική πλευρά διευκρινίστηκε εκ νέου ότι δεν σχολιάζονται οι επί μέρους επιλογές της Αθήνας στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων.

Στην διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των συντακτών, και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαους τόνισε ότι η Αθήνα έχει ήδη πετύχει πολλά στον τομέα των μεταρρυθμίσεων και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην πρόοδο που έχει σημειωθεί σε ό,τι αφορά το έλλειμμα, τις εξαγωγές, την ανταγωνιστικότητα και στις ευνοϊκές προβλέψεις για τον τουρισμό. "Αυτός είναι, νομίζω, ο σωστός δρόμος προκειμένου η Ελλάδα να οδηγηθεί σε θετικό οικονομικό μέλλον", δήλωσε ο κ. Κότχαους και διευκρίνισε ότι ουδείς ισχυρίστηκε πως κάτι τέτοιο θα συμβεί χωρίς προβλήματα και χωρίς δυσκολίες για τους ανθρώπους. "Αυτό ισχύει και μας λυπεί και με αυτή την έννοια επισημαίνουμε ότι σεβόμαστε τον ελληνικό λαό και θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε αλληλέγγυοι", πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το ζήτημα της ΕΡΤ, ο κ. Στράιτερ επανέλαβε ότι ο τρόπος που αποφασίζει να διαχειριστεί τις μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα αποτελεί δική της ευθύνη και όχι της Γερμανίας.

Τον σεβασμό του προς τον ελληνικό λαό και την κυβέρνηση εξέφρασε και ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος δήλωσε ότι στην Ελλάδα είναι ήδη ορατά τα πρώτα δείγματα επιτυχίας των οικονομικών μεταρρυθμίσεων και σιγά-σιγά σχηματίζεται το περίγραμμα ενός πιο σταθερού οικονομικού μέλλοντος. "Ο συνασπισμός της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, υπό τον Πρωθυπουργό Σαμαρά, κατάφερε να οδηγήσει το ελληνικό καράβι με ασφάλεια μέσα στα δύσκολα νερά και ήδη έχει αφήσει πίσω ένα σημαντικό μέρος του δρόμου", δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι απομένει ακόμη μακρύς και δύσκολος δρόμος, αλλά και ότι η τρόικα και τα ευρωπαϊκά κράτη θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα.