ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου ενόψει τρόικας

Ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου ενόψει τρόικας

Κινητικότητα και πλειστηριασμοί στο επίκεντρο της συνάντησης -

Συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου εντός της εβδομάδας

Ευρεία σύσκεψη με όλους τους υπουργούς και όσους γενικούς γραμματείας έχουν μνημονιακές υποχρεώσεις και εκκρεμότητες εν όψει της νέας αξιολόγησης του Σεπτεμβρίου από την τρόικα θα έχει σήμερα στις 10:00 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο Α. Σαμαράς.

Μετά τις διακοπές του Δεκαπενταύγουστου ο πρωθυπουργός θέλει να διαπιστώσει αν οι υπουργοί του τηρούν τα χρονοδιαγράμματα και αν το κυβερνητικό έργο προχωρά.

Ο κ. Σαμαράς έχει ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή ότι δεν υπάρχει περιθώριο για την παραμικρή καθυστέρηση στα προαπαιτούμενα καθώς, ενδεχόμενο πρόβλημα μπορεί να μπλοκάρει την εκταμίευση της υποδόσης του Σεπτεμβρίου ύψους 1 δισ. ευρώ.

Στη σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου θα βρεθούν όλοι οι υπουργοί, υφυπουργοί και γενικοί γραμματείς υπουργείων που έχουν μνημονιακές υποχρεώσεις. Μεταξύ αυτών ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης.

Τι θα συζητηθεί

Στην κορυφή των κυβερνητικών υποχρεώσεων βρίσκεται η κατάρτιση της λίστας με τους υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, το θέμα των πλειστηριασμών και η πορεία των εσόδων.

Η διαθεσιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, η μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση, η ενδεχόμενη παράταση του χαρατσιού στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, αλλά και το θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας που έχει προκαλέσει αναταράξεις περιλαμβάνονται στην ατζέντα των υπό συζήτηση θεμάτων.

Στο τραπέζι των συνομιλιών αναμένεται να βρεθεί και συντονισμένη επίθεση που αναμένεται να δεχτεί η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα από την αντιπολίτευση.

Το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης αναμένεται να καλύψει το θέμα της κινητικότητας. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα έχει στα χέρια του τον φάκελο με τα 12.500 ονόματα εργαζομένων που θα ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου. Ήδη στον Κυριάκο Μητσοτάκη έχουν σταλεί και οι λίστες από όλα τα υπουργεία.

Παράλληλα στην σύσκεψη θα συζητηθούν και τα επόμενα βήματα για την αναδιάρθρωση στα ΕΑΣ, στην ΕΛΒΟ και την ΛΑΡΚΟ. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα συνεδριάσει και το Συμβούλιο Μεταρρύθμισης το οποίο θα λάβει και τις τελικές αποφάσεις.

Μεγάλο μέρος της συζήτησης αναμένεται να καλύψει η πορεία των εσόδων και αν τελικά το οικονομικό επιτελείο θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα. Η τρόικα - εφ’ όσον υπάρξει «μαύρη τρύπα» - θα ζητήσει να καλυφθεί με νέα επιπρόσθετα μέτρα τα οποία ούτε θέλει να τα σκέφτεται η κυβέρνηση καθώς θα έρθει σε πολύ δύσκολη θέση.

Ωστόσο στο θέμα των πλειστηριασμών υπάρχει έντονος προβληματισμός κυρίως για τις έντονες πολιτικές αντιδράσεις που υπάρχουν από βουλευτές του κυβερνητικού στρατοπέδου.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, ο κ. Σαμαράς έχει ζητήσει από όλους τους υπουργούς που έχουν ακόμη εκκρεμότητες, κυρίως στα θέματα των αλλαγών στο Δημόσιο, να έχουν κλείσει όλα τα ζητήματα μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Επίσης, εντός της εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί και συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, οι οποίοι θα συζητήσουν εφ’ όλης της ύλης και θα χαράξουν κοινή στρατηγική εν όψει της νέας δύσκολης περιόδου, αλλά και της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε επίσης:

Διευρυμένη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τα προαπαιτούμενα της Τρόικας

Επιστροφή στο Μαξίμου με πολλά… μποφόρ!

Σύσκεψη Σαμαρά με υπουργούς την Τρίτη στο Μαξίμου