ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Θερμό» Σεπτέμβρη φοβάται το Μαξίμου

«Θερμό» Σεπτέμβρη φοβάται το Μαξίμου

Προβληματισμός στην κυβέρνηση για το ενδεχόμενο κοινωνικών αντιδράσεων

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για το ενδεχόμενο κοινωνικών αντιδράσεων που μπορεί να ξεσπάσουν το Σεπτέμβριο.

Στελέχη που βρίσκονται στο περιβάλλον του πρωθυπουργού, απλώς επιβεβαιώνουν τους φόβους που είχε εκφράσει ο υπουργός Οικονομικών στη συνέντευξη του στο Reuters.

Ότι δηλαδή, τα πάντα πλέον θα κριθούν από το αν και κατά πόσο θα αντέξουν οι βουλευτές στην πίεση για την ψήφιση μερικών ακόμα σκληρών μέτρων.

Η σημερινή, οριακή, κυβερνητική πλειοψηφία είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να σηκώσει το βάρος της «ουράς» των μέτρων, που τοποθετείται χρονικά για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Στην κυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά ότι προετοιμάζονται μεγάλης έκτασης κινητοποιήσεις, ξεκινώντας από τους εκπαιδευτικούς, οι οποίες δεν αποκλείεται να πυροδοτήσουν εξελίξεις στην πολιτική σκηνή.

Τα μηνύματα από την ΑΔΕΔΥ εν όψει της ΔΕΘ και κυρίως από το χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης είναι ιδιαιτέρως αρνητικά, με τη μεγάλη κινητοποίηση να προγραμματίζεται στις 7 Σεπτεμβρίου.

Εν όψει και της 16ης Σεπτεμβρίου, όταν θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Παιδείας οι λίστες με τη διαθεσιμότητα των 1.700 διοικητικών τους υπαλλήλων, η Σύγκλητος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) αποφάσισε να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Για το ίδιο θέμα συνεδριάζει σήμερα Τρίτη και η Σύγκλητος του πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο επόμενος μεγάλος πονοκέφαλος της κυβέρνησης είναι η εκπαίδευση και το σοβαρότατο ενδεχόμενο να μην ανοίξουν τα σχολεία τον Σεπτέμβριο.

Αν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς και τα μηνύματα από τους δανειστές, τα οποία κάνουν λόγο για περαιτέρω σκλήρυνση της στάσης τους και νέες απαιτήσεις, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι ο επόμενος μήνας θα είναι για την κυβέρνηση ιδιαιτέρως δύσκολος, ενώ πολλοί τον χαρακτηρίζουν «κομβικό» για το μέλλον της κυβέρνησης Σαμαρά.

Διαβάστε επίσης:

Αυτοί πιέζουν την κ. Μέρκελ να πιέζει τον κ. Σαμαρά…