ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΥΕΘΑ στην 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης

Ο ΥΕΘΑ στην 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης

O Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος επισκέφθηκε σήμερα, την 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης (124 ΠΒΕ) στην Τρίπολη.

Ο κ. Αβραμόπουλος είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από τον Διοικητή της Μονάδος για την αποστολή και την λειτουργία της ως Διακλαδικό Κέντρο Εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων, καθώς επίσης να παρακολουθήσει την εκπαίδευση και να συνομιλήσει προσωπικά με τους νεοσύλλεκτους του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας.
Τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας συνόδευσαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Ευάγγελος Τουρνάς. Μετά το πέρας της επίσκεψης, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε:

«Η σημερινή επίσκεψή μου στην 124 Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης στην Τρίπολη, είχε έναν συγκεκριμένο σκοπό. Να δούμε από κοντά, από κοινού με τη στρατιωτική ηγεσία πώς εξελίσσεται το πρόγραμμα της εκπαίδευσης που ολοκληρώνεται, για αυτή τη σειρά, την επόμενη εβδομάδα. Πέραν της βασικής αποστολής των Ενόπλων Δυνάμεων που είναι, όπως έχω πει κατ' επανάληψη, η διασφάλιση της ανεξαρτησίας της χώρας, ένα σημαντικό κομμάτι έχει να κάνει με τα νέα παιδιά της Ελλάδος που υπηρετούν, προσφέροντας ένα κομμάτι από τον χρόνο τους στην Πατρίδα. Μοιραζόμαστε, πάνω απ' όλα, την ελπίδα τους, αναγνωρίζουμε τη μεγάλη τους προσφορά και στεκόμαστε με σεβασμό στις οικογένειες, οι οποίες έχουν εμπιστευτεί στις Ένοπλες Δυνάμεις της Χώρας τα παιδιά τους.

Εύχομαι οι καιροί να μην θελήσουν ποτέ να αποδείξουμε στην πράξη τις δυνατότητες του εθνικού αμυντικού μας συστήματος. Εκείνο όμως που θα ήθελα να πω για μία ακόμα φορά, είναι ότι οι Έλληνες πρέπει να αισθανόμαστε υπερήφανοι για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Και τα νέα αυτά παιδιά, που περνούν το κατώφλι των κέντρων εκπαιδεύσεως για να υπηρετήσουν την Πατρίδα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, πρέπει να γνωρίζουν ότι η προσφορά και η συνεισφορά τους είναι ανεκτίμητη, στο όνομα των αξιών της Πατρίδας μας, στο όνομα της διαρκούς προσπάθειας να την κρατήσουν όρθια και υπερήφανη και στο όνομα της Ελληνικής Δημοκρατίας. Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Χώρας στηρίζουν το αξιόμαχό τους στη ψυχή των Ελλήνων, ανεξάρτητα αν αυτοί είναι στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων ή όχι. Και όλα τα παιδιά, όταν έρθει η ώρα να γυρίσουν στα σπίτια τους, να ξεκινήσουν τη σταδιοδρομία τους στους τομείς που έχουν επιλέξει, είναι βέβαιο ότι θα κρατούν μαζί τους τις καλύτερες αναμνήσεις από αυτό το στάδιο της ζωής τους. Για μένα είναι μια ξεχωριστή μέρα, διότι πριν από τρεις δεκαετίες περίπου, είχα υπηρετήσει, είχα εκπαιδευτεί εδώ.

Βέβαια, τον καιρό εκείνο η θητεία δεν ήταν εννέα μήνες. Εμείς υπηρετήσαμε 26 ολόκληρους μήνες, αλλά όπως αντιλαμβάνεστε μετά από 30 τόσα χρόνια, να γυρνάς πίσω, εκεί που έζησες και εσύ αυτή την εμπειρία, έχει την ξεχωριστή του αξία. Τελειώνοντας, θα ήθελα να πω ότι εδώ συντελέστηκε και μία πρώτη εφαρμογή μιας πολύ σωστής ιδέας που ξεκίνησε εδώ και δυο περίπου χρόνια, σε συνεργασία με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, για τη δημιουργία αυτού του χώρου κοινής εκπαίδευσης και των τριών κλάδων. Σήμερα είδαμε μπροστά μας τους ναύτες μας, τους αεροπόρους μας, τους στρατιώτες μας, μέσα σε πνεύμα αλληλεγγύης, να ανταποκρίνονται στην πρόσκληση της Πατρίδας μας, να συνεκπαιδεύονται και να γίνονται όλοι μαζί καλοί στρατιώτες.

Θα ακολουθήσει το δεύτερο στάδιο που είναι η ένταξή τους στα τρία όπλα, αλλά είναι βέβαιο ότι αυτό το στάδιο εκπαίδευσης και προπαίδευσης θα καθορίσει την μετέπειτα πορεία τους στους κόλπους των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτό το διακλαδικό σχήμα έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα επιτυχές και θα ήθελα ειλικρινά να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων γι' αυτή την πρωτοβουλία που εγκαινίασε ένα καινούριο κεφάλαιο στον τομέα της εκπαίδευσης των Ελλήνων πολιτών που καλούνται να υπηρετήσουν την Πατρίδα».