ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαμαράς: Συντρίβουμε τον εξτρεμισμό!

Σαμαράς: Συντρίβουμε τον εξτρεμισμό!

«Συντρίβουμε τον εξτρεμισμό, έχουμε σαν κυβέρνηση την πολιτική βούληση, πάντα με σεβασμό στο Σύνταγμα και τους νόμους. Η ηγεσία της Χρυσής Αυγής έχει οδηγηθεί στην φυλακή», δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην Ουάσινγκτον σε εκδήλωση στο Peterson Institute for International Economics σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Απευθυνόμενος σε οικονομικούς, επιχειρηματικούς και πολιτικούς παράγοντες μερικούς από τους σημαντικότερους policy makers της Ουάσινγκτον ο κ. Σαμαράς περιέγραψε την πορεία για την έξοδο από την κρίση και τις προοπτικές της χώρας. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην συνάντησή του με την κα Λαγκάρντ:

«Συζητήσαμε την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, πώς πηγαίνει το πρόγραμμα, το ραντεβού ήταν πολύ καλό. Βγήκε ανακοίνωση από την πλευρά της κας Λαγκάρντ. Σε σχέση με την βιωσιμότητα του χρέους το σημαντικό είναι ότι το Νοέμβριο του 2012 το Eurogroup αποφάσισε ότι αν η Ελλάδα πετύχει τους στόχους της τότε η ΕΕ θα βοηθήσει την Ελλάδα στο πρόβλημα με το χρέος της. Τίποτε ακόμη βέβαιο να μην βιαστούμε για την λύση είναι πρόβλημα μεταξύ δύο διαφορετικών σχολών σκέψης».

Ο κ. Σαμαράς περιέγραψε με αληθινά χρώματα τον εφιάλτη που περνά η χώρα ωστόσο έστειλε και αισιόδοξο μήνυμα λέγοντας, ότι «η Ελλάδα κάνει τα πρώτα βήματα για την έξοδο από την οικονομική κρίση». Ο πρωθυπουργός είπε ότι «πριν από έναν χρόνο κανείς δεν έδινε ελπίδες στην Ελλάδα, θεωρείτο ότι το grexit ήταν η πιο πιθανή εξέλιξη, σήμερα δεν μιλάει κανείς για grexit αλλά για grecovery, η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάκαμψη του χρόνου μετά από έξι χρόνια ύφεσης. Από πρόβλημα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου έχει μετατραπεί σε σημείο σταθερότητας σε μία περιοχή που αποσταθεροποιείται. Τα πράγματα πήγαν αντίθετα με τις τότε απαισιόδοξες προβλέψεις».

Αναφερόμενος στην κρίση είπε: «Τα τελευταία έξι χρόνια χάσαμε 25% του ΑΕΠ, 40% του βιοτικού επιπέδου μας, έχουμε 27% ανεργία και πάνω από 60% στους νέους. Δεν νομίζω ότι άλλη χώρα έχει περάσει παρόμοια κρίση, συγκρίνεται μόνο με την κρίση του 1930 στην Αμερική. Οι Έλληνες έζησαν έναν εφιάλτη. Έλεγαν ότι μία Δημοκρατία δεν μπορεί να επιβιώσει σε τέτοιες συνθήκες. Τους διαψεύσαμε. Το ποσοστό ανεργίας για πρώτη φορά εμφανίζει σημάδια μείωσης, οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιούνται, το έλλειμμα έχει μηδενιστεί από το 15% που ήταν το 2009. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι κοντά στην έξοδο από τη κρίση. Όλα αυτά μπορούν να δημιουργήσουν ευκαιρίες για νέες θέσεις εργασίας. Ως εκ τούτου, όσο η ανεργία θα υποχωρεί, θα υποχωρεί και η πολιτική πόλωση, γιατί από τη μία πλευρά η περίπτωση της Χρυσής Αυγής και από την άλλη πλευρά, μία ακραία αντιπολίτευση που ζητάει έξοδο από το ευρώ και έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι κάτι που θα μπορούσε να καταστεί επιζήμιο για την ελληνική περίπτωση».

Δεν έχουμε βγει από την κρίση ωστόσο «το πλοίο γυρίζει» ανέφερε ο κ. Σαμαράς. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι όταν η κρίση αγγίζει τόσους πολλούς ανθρώπους το τελευταίο που χρειάζεται είναι στερεότυπα ωστόσο είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί ελπίδα στους ανθρώπους. «Πρέπει να κάνουμε focus στο τέλος της κρίσης, να πετύχουμε μικρές νίκες, αν ένα μικρό σχέδιο πετύχει τότε οι άνθρωποι θα πιστέψουν ότι θα πετύχει και το μεγάλο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «αν θέλουμε να νικήσουμε τον λαϊκισμό και τον εξτρεμισμό δεν μπορούμε να είμαστε εμείς λαϊκιστές και εξτρεμιστές».

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στην γεωστρατηγική θέση της χώρας και στις δυνατότητες ανάπτυξης συνεργασίας για την αξιοποίηση των ενεργειακών πηγών στην Ανατολική Μεσόγειο. «Η Ελλάδα κάνει τα πρώτα βήματα έξω από την κρίση. Δεν είμαστε μόνοι μας. Η Κύπρος περνάει κρίση, το Ισραήλ πέρασε κρίση. Οι τρεις χώρες μπορούν να αξιοποιήσουν τις ενεργειακές πηγές στην περιοχή τους. Όταν θα εξελιχθεί η παραγωγή του αερίου οι τρεις χώρες μπορούν να καλύψουν το 50% των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης τα επόμενα 30 χρόνια.

Η Ελλάδα θα έχει την προεδρία της ΕΕ το επόμενο εξάμηνο. Η Ευρώπη, η Αμερική, η Κύπρος και το Ισραήλ επιθυμούν να υπάρξει σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο και η Ελλάδα μπορεί να παίξει σε αυτό σημαντικό ρόλο και παράλληλα να δώσει ελπίδα στους πολίτες των χωρών της περιοχής». Ο πρωθυπουργός μίλησε και για τις ενέργειες που έχει κάνει η κυβέρνηση για την προσέλκυση επενδύσεων, με το νέο επενδυτικό νόμο και την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας. Σημείωσε ότι το γραφείο του είναι ανοικτό για τους επιχειρηματίες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην χώρα μας και ότι η προσέλκυση των επενδύσεων είναι ο λόγος του δεύτερου ταξιδιού του στην Αμερική. Επισήμανε την πορεία του τουρισμού εφέτος που ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις.

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για το πρόβλημα με την Σκόπια για την ονομασία λέγοντας ότι η κυβέρνηση είχε πολλές και καλές συζητήσεις με τον κ. Μάθιου Νίμιτς και απέδωσε τα εμπόδια στις ακραίες θέσει του ομολόγου του στα Σκόπια. «Ζητάμε μία λύση με ένα όνομα erga omnes ένα όνομα για κάθε χρήση», εξήγησε ο κ. Σαμαράς στο κοινό της εκδήλωσης.