ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στις Βρυξέλλες ο Σαμαράς με «οδηγό» την προγραμματική συμφωνία

Στις Βρυξέλλες ο Σαμαράς με «οδηγό» την προγραμματική συμφωνία

-Ξεκάθαρο μήνυμα στους δανειστές ότι η Ελλάδα δεν αντέχει νέα μέτρα

-«Οι υποχρεώσεις της Ελλάδας είναι διαρκείς» απαντούν οι εταίροι

Έχοντας στις βαλίτσες του την προγραμματική συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων ο Α. Σαμαράς μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Μαζί με τον πρωθυπουργό μεταβαίνει στη βελγική πρωτεύουσα και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μιας και στην ατζέντα της Συνόδου βρίσκεται η κοινωνική διάσταση της κρίσης και το πρόβλημα της ανεργίας.

Η Σύνοδος Κορυφής που ξεκινά στις 18:00 ώρας Ελλάδος δεν θα αναλωθεί επ’ ουδενί σε συζήτηση επί του ελληνικού προγράμματος. Συγκεκριμένη συζήτηση για την ελληνική οικονομία δεν θα γίνει ούτε κατά τη διάρκεια του δείπνου, λίγο μετά τις 20:00 οπότε οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα ανταλλάξουν απόψεις με τον Μάριο Ντράγκι για την τραπεζική ένωση και τον δημοσιονομικό συντονισμό.

Αν και τουλάχιστον επισήμως το ελληνικό ζήτημα δεν θα συζητηθεί η αναζήτηση τρόπων για την ενίσχυση του συντονισμού της οικονομικής πολιτικής των κρατών - μελών η οποία θα απασχολήσει τους συμμετέχοντες αναμένεται να βάλει μοιραία στο κάδρο και το ελληνικό πρόβλημα.

Παρ’ όλα αυτά ο κ. Σαμαράς θα διαπιστώσει ιδίοις όμμασι τις προθέσεις των δανειστών μας για το ελληνικό ζήτημα.

Επιδίωξη του κ. Σαμαρά, είναι στο περιθώριο της Συνόδου να καταστήσει σαφές στους συνομιλητές του ότι η χώρα δεν θα αντέξει νέα οριζόντια μέτρα χωρίς ένα φως στο τούνελ της εξαετούς σκληρής λιτότητας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει το τετ α τετ με την Γερμανίδα Καγκελάριο και η στάση που θα κρατήσει απέναντι στον Έλληνα πρωθυπουργό η Άνγκελα Μέρκελ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, το Βερολίνο δεν κρύβει τη δυσφορία του για το «αντάρτικο» της Αθήνας.

Στην ρητορική της κυβέρνησης περιλαμβάνεται εσχάτως η φράση «η Ελλάδα τήρησε τις υποχρεώσεις της και τώρα είναι σειρά των εταίρων να τηρήσουν τις δικές τους». Κύκλοι του Συμβουλίου απαντάνε ότι «οι υποχρεώσεις της Ελλάδας είναι διαρκείς και μέχρι στιγμής η Ελλάδα φαίνεται πως είναι πίσω». «Η χώρα δεν έχει εκπληρώσει κανένα από τα τέσσερα προαπαιτούμενα για την παλιά δόση και παρουσιάζει έναν προϋπολογισμό με κενό 2 δισ.», έλεγε κοινοτικός αξιωματούχος. Δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για συνέχιση της βοήθειας.

Ενδεικτική ήταν η δήλωση του αρμόδιου Επιτρόπου Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν, σε σχετική ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Νάντιας Βαλαβάνη, ότι η συζήτηση για το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους μετατίθεται για το ερχόμενο καλοκαίρι και ότι για τις χώρες που δεν πληρούν το όριο του 75% η επιτήρηση θα συνεχίζεται.

Βαρύνουσας σημασίας για τη χώρα μας είναι και το ζήτημα των ολοένα αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών στην Ευρώπη, μετά τα τραγικά γεγονότα στη Λαμπεντούζα της Ιταλίας, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί αύριο Παρασκευή μεταξύ των ευρωπαίων ηγετών.

Διαβάστε επίσης:

Συμφωνία Σαμαρά-Βενιζέλου: Τα 43 σημεία του προγραμματικού πλαισίου

«Κοινή γλώσσα» Σαμαρά - Βενιζέλου απέναντι στην τρόικα

Η κυβέρνηση πετάει στην τρόικα το «χαρτί» των εκλογών

Στα άκρα η σύγκρουση με την τρόικα - Ορατό το ενδεχόμενο εκλογών

Τελειώνουν την κυβέρνηση οι Γερμανοί