ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιδράσεις για τις δηλώσεις του Πάγκαλου γύρω από τις παρακολουθήσεις

Αντιδράσεις για τις δηλώσεις του Πάγκαλου γύρω από τις παρακολουθήσεις

Στον ισχυρισμό ότι οι ελληνικές αρχές παρακολουθούσαν τόσο τον αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα όσο και αυτόν στην Αγκυρα προέβη ο Θόδωρος Πάγκαλος, «αντιδρώντας» στην δημοσιοποίηση από το Spiegel της πληροφορίας ότι το αμερικανικό δικτυο παρακολούθησης της NSA είχε απλώσει τα πλοκάμια του και στην Αθήνα μέσω της αμερικανικής πρεσβείας.

Εκτός από τις άμεσες αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου, οι «αποκαλύψεις» του πρώην υπουργού προκάλεσαν την αγανάκτηση ακόμα και απλών πολιτών, μεταξύ των οποίων ο δικηγόρος Άγις Τάτσης ο οποίος αργά το βράδυ της Τρίτης, κατέθεσε στο Αστυνομικό Τμήμα Παπάγου μήνυση σε βάρος του πρώην υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου. Το newsbomb.gr εξασφάλισε αποκλειστικά το κείμενο της μήνυσης.

μηνυση

Ο κ. Τάτσης ζητά την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας σε βάρος του κ. Πάγκαλου, καθώς επίσης και την άσκηση ποινικής δίωξης εναντίον του για σειρά κακουργηματικών πράξεων.

Ο μηνυτής ζητά επίσης τη σύλληψη του πρώην υπουργού, καθώς πλέον δεν καλύπτεται από βουλευτική ασυλία.

Επιπλέον, υποστηρίζει ότι εφόσον αποτελούν αληθή γεγονότα οι δηλώσεις του πρώην υπουργού, συνιστούν «αποκάλυψη μυστικών πολιτείας» και όπως τονίζει εκθέτουν σε κίνδυνο τη χώρα και τους υπαλλήλους της.

Ο δικηγόρος επισημαίνει επίσης ότι ακόμη και αν δεν αποδειχθούν βάσιμα τα όσα είπε ο μηνυόμενος και πάλι συνιστούν «έκθεση της πολιτείας σε κίνδυνο αντιποίνων» και «διατάραξη των ειρηνικών σχέσεων με άλλα κράτη».

Mιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό ο Θόδωρος Πάγκαλος ανέφερε συγκεκριμένα:

«Εγώ θα σας πω και θα σας φανεί παράξενο ότι κάποτε η ΕΥΠ είχε καταφέρει να παρακολουθεί όχι μόνο τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, αλλά και τον Αμερικανό πρέσβη στην Άγκυρα. Και κάθε φορά που πήγαινα μαζί με τον καφέ μου και το κουλούρι μου, είχα στο γραφείο μου μια στοίβα με χαρτιά που μου έστελναν όχι όλα, αλλά αυτά που με ενδιέφεραν. Τον καιρό που ήμουν υπουργός (Εξωτερικών)... (...) Η ΕΥΠ ήταν, προς τιμήν της. Έγραψε μια ένδοξη σελίδα. Παρακολουθούσε με μηχανήματα και αντέγραφε σε μαγνητοταινίες τις δύο πρεσβείες, της Άγκυρας και της Αθήνας. Πλάκα μου κάνετε; (σ.σ. ερωτηθείς εάν αυτό γινόταν νομίμως).
Μα, τι με ρωτάτε τώρα; Προφανώς κατασκόπευαν και με τεράστια επιτυχία! Κι αν το έστελναν μόνον στον υπουργό Εξωτερικών; Προφανώς και υπάρχουν τέσσερα πρόσωπα σε κάθε κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Εξωτερικών, ο υπουργός Άμυνας και ο υπεύθυνος για την ΕΥΠ – που μπορεί να είναι ο υπουργός Εσωτερικών ή Προεδρίας, διότι κάποτε ήταν ο Αλέκος Παπαδόπουλος.

Βεβαίως και παρακολουθούσαμε και όλοι μπορούν να παρακολουθούν όποιον θέλουν. Αυτό έχει γίνει προ 20ετίας και υπάρχει πλήρης παραγραφή, για όλους.

Όταν εμείς γυρίσαμε και κάναμε τις εκθέσεις μας στο ΥΠΕΞ, ως βουλευτές, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ήταν 18-20 βουλευτές που έδωσαν τις εκθέσεις αυτές και οι υπουργοί τις έβαλαν στα αρχεία τους. Δεν ήταν συνηθισμένο να τα βάζεις με τους Αμερικανούς. Οι Αμερικανοί έκαναν ό,τι μπορούσαν, για το καλό όλων μας.

Και γι' αυτό μας είπαν «κοιτάξτε να δείτε, όπως είναι ο πόλεμος, δεν στον κηρύσσει με διπλωματική διακοίνωση όπως έκανε ο Μεταξάς με τον Μουσολίνι κτλ. Ο εχθρός είναι μέσα στο World Trade Center και ξαφνικά ειδοποιεί με το κινητό τους άλλους που είναι μέσα σε ένα αεροπλάνο να κάνουν αεροπειρατεία και να το ρίξουν εκεί πάνω.... Αυτά, δεν πρέπει να τα ξέρεις από πριν και να τα έχεις παρακολουθήσει και να μπορέσεις να επέμβεις εγκαίρως; Αν λοιπόν τα κάνουμε μαζί με τους Ευρωπαίους, είναι χαμένη υπόθεση. Διότι κατ' αρχήν εσείς δεν προσφέρετε τίποτα και εμείς είμαστε πιο προχωρημένοι από εσάς και αν η τεχνική επεκταθεί σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων, χάνεται η αξία της».

Να είστε εθνικά υπερήφανοι, διότι για βρωμοδουλειές είμαστε πρώτοι. Πότε ήμουν υπουργός Εξωτερικών; Κράτησε πολύ λίγο. Και δεν μάθαινα και κάτι σοβαρό, διότι όλα αυτά που έλεγαν τα ήξερα. Απλώς μερικές φορές ήταν πολύ διασκεδαστικό να ακούω τον Αμερικανό πρέσβη να λέει στο συνάδελφό του στην Άγκυρα ή σε κάποιον από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ "what is this motherfucker Pangalos doing?". Και ο άλλος να απαντά "this motherfucker called me today" κοκ. Φιλικά οι άνθρωποι... Και εγώ αντιστοίχως μιλούσα με συναδέλφους μου για κάποιους Αμερικάνους, όταν ήξερα και νόμιζα ότι κανείς δεν με ακούει. Τα άλλα τα ξέραμε, το γενικό πνεύμα της συζήτησης. Είχαμε κάνει τις αναλύσεις μας, τα ξέραμε.
Κεδίκογλου: Υπονομευτικά για την ΕΥΠ τα περί παρακολουθήσεων

Υπονομευτικά για την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, τα περί παρακολούθησης του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, με αφορμή τα όσα ισχυρίστηκε σήμερα σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο Θόδωρος Πάγκαλος.

Στην ανακοίνωσή της ο κ. Κεδίκογλου αναφέρει: «Η ΕΥΠ επιτελεί την αποστολή της μέσα στο πλαίσιο που ορίζουν το Σύνταγμα και ο νόμος, σεβόμενη ταυτόχρονα φίλους και συμμάχους. Άλλωστε είναι γνωστό πως η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών συνεργάζεται εδώ και χρόνια, με τις αντίστοιχες Υπηρεσίες των ΗΠΑ και άλλων χωρών για την πάταξη του φαινομένου της τρομοκρατίας. Κάθε περαιτέρω ανάλυση και συζήτηση σχετικά με την αποστολή της ΕΥΠ μόνο ως υπονόμευση του έργου της μπορεί να εκληφθεί και ως εκ τούτου περιττεύει.

Τοποθετούμενος στους ισχυρισμούς Πάγκαλου, ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι οι δηλώσεις του «επιβεβαιώνουν την εκφρασμένη ήδη ανησυχία του ΣΥΡΙΖΑ για την ανύπαρκτη προστασία του τηλεπικοινωνιακού απορρήτου, αλλά και για τη λειτουργία μηχανισμών που χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση και δημοκρατικό έλεγχο κινούνται ανεξέλεγκτα».

«Μήπως ο... 'έμπειρος' κ. Πάγκαλος δια της καλλιέργειας κλίματος φαιδρότητας σπεύδει να προλάβει, να υποβαθμίσει, να διασκεδάσει και τελικά να καλύψει την σημασία των αποκαλύψεων του γερμανικού περιοδικού Spiegel, σχετικά με την ύπαρξη εγγράφου της NSA, στο οποίο η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα κατονομάζεται ως κέντρο υποκλοπών και παρακολούθησης επικοινωνιών;» προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά τους , οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θέτουν το ερώτημα εάν «η ενέργεια του κ. Πάγκαλου να αποκαλύψει απόρρητες δραστηριότητες της ελληνικής κυβέρνησης είναι εγκληματική πράξη ή όχι εις βάρος της χώρας μας;" και προσθέτουν: «Θα πρέπει να αναζητηθούν ποιοι είναι αυτοί που επιθυμούν να βλάψουν την πατρίδα, χρησιμοποιώντας ως 'μεγάφωνο' τον τέως υπουργό».

Διαβάστε επίσης:

Πάγκαλος: Κι εμείς παρακολουθούσαμε τον πρεσβευτή των ΗΠΑ

«Θύελλα» αντιδράσεων προκάλεσε ο Πάγκαλος για την ΕΥΠ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ:Αυτή είναι η μήνυση κατά Πάγκαλου για τις παρακολουθήσεις