ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου υπό το «φόβο» τρόικας και… βουλευτών!

Νέα συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου υπό το «φόβο» τρόικας και… βουλευτών!

-Τι θα συζητήσουν στη σημερινή σύσκεψη οι δύο πολιτικοί αρχηγοί.

-Ανησυχία για τις αντιδράσεις των κοινοβουλευτικών ομάδων.

Κρατώντας κοινή στάση και κοινή γραμμή στα μείζονα θέματα, Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος συναντώνται εκ νέου σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, λίγα μόλις 24ωρα πριν την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.

Στόχος της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά είναι να «περάσει» στους δανειστές, την κοινωνία και τις κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο κομμάτων το μήνυμα ότι «είμαστε σε διαπραγμάτευση, όχι σε πόλεμο». Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ακολουθήσει σειρά συσκέψεων μέχρις ότου να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες μέχρι την έλευση της τρόικας.

Βλέποντας το άσχημο κλίμα που έχει δημιουργηθεί στις δύο κοινοβουλευτικές τους ομάδες και μπροστά στον κίνδυνο να μην ψηφιστεί ο ενιαίος φόρος ακινήτων, Σαμαράς και Βενιζέλος αποφάσισαν να συναντηθούν ξανά.

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί θέλουν να δείξουν ότι συμμερίζονται τις αγωνίες των βουλευτών τους αλλά και της κοινωνίας. Δεν ήταν άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός βγαίνοντας από το μέγαρο Μαξίμου συνομίλησε για λίγη ώρα με τους δημοσιογράφους. «Λογικές βελτιώσεις όπου μπορούν να γίνουν θα υπάρξουν αλλά παράλληλα πρέπει να διευρυνθεί η φορολογική βάση» τόνισε ο Α. Σαμαράς και πρόσθεσε «Πόσες φορές στο παρελθόν είχαμε προβλήματα και τελικά λύθηκαν...».

Στο ίδιο κλίμα ήταν και τα όσα είπε ο Ευ. Βενιζέλος. «Οι βουλευτές εκφράζουν μια αγωνία και εκφράζουν και την κοινωνία. Πρέπει να ξέρουμε τι γίνεται κι έχουμε συνείδηση του τι γίνεται. Οι βουλευτές κουβαλάνε τεράστιο βάρος που παλιότερα το κουβαλούσε μόνο το ΠΑΣΟΚ και τώρα το κουβαλάει και η ΝΔ. Οι άλλοι είναι «άνετοι και ωραίοι» και κάνουνε εκ του ασφαλούς και τζάμπα κριτική».

Τι θα συζητηθεί στη σημερινή συνάντηση

Στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης αναμένεται να βρεθεί το θέμα των Ναυπηγείων και το ζήτημα του ΕΣΠΑ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο κυβερνητικοί εταίροι αναζητούν λύση και για το θέμα της αμυντικής βιομηχανίας.

Στο μέτρο που οι χθεσινές δηλώσεις της κ. Φώφης Γεννηματά, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, εκφράζουν την κυβέρνηση και τουλάχιστον ο κ. Βενιζέλος αυτό ισχυρίστηκε, προκύπτει διάσταση απόψεων με την τρόικα.

Αν σε αυτό προστεθούν οι όποιες διαφορές υπάρχουν στη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις τότε η έλευση της τρόικας στην Ελλάδα μπορεί να πάρει νέα παράταση.

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο, τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και ο κ. Βενιζέλος εμφανίστηκαν θετικοί στο ενδεχόμενο βελτιώσεων αρκεί, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, να διευρύνεται η φορολογική βάση.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται να υπάρξουν βελτιώσεις προς την κατεύθυνση άμβλυνσης των αδικιών όπως για παράδειγμα οικόπεδα εντός πόλεων και μάλιστα σε ακριβές περιοχές να πληρώνουν μικρότερο φόρο από οικόπεδα σε αγροτικές περιοχές.

Διαβάστε επίσης:

Βελτιώσεις στο φόρο ακινήτων προανήγγειλε ο Σαμαράς

Σαμαράς: Βελτιώσεις στον φόρο ακινήτων μπορούν να γίνουν!

Ποιοι δικαιούνται έκπτωση για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων

Ψάχνουν τρόπο να μεταθέσουν τα μέτρα μετά τις ευρωεκλογές

Έρχονται νέες 1.270 απολύσεις στο Δημόσιο μέσα στους επόμενους 2 μήνες