ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοινοβουλευτικό crash test για το φόρο ακινήτων

Κοινοβουλευτικό crash test για το φόρο ακινήτων

Κρίσιμη ημέρα για την τύχη του φόρου ακινήτων είναι η σημερινή καθώς συνεδριάζουν, ταυτόχρονα, ο ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ αλλά και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που συμμετέχουν στην επιτροπή οικονομικών της Βουλής.

Κοινό αντικείμενο και στις δύο συνεδριάσεις θα είναι το νέο σχέδιο για τη φορολόγηση των ακινήτων στο οποίο κατέληξαν οι αντιπροσωπείες των δύο κομμάτων, δηλαδή οι Χρύσανθος Λαζαρίδης, Φεβρωνία Πατριανάκου και Αντώνης Παναγόπουλος από τη Νέα Δημοκρατία και οι Ανδρέας Μακρυπίδης και Γιάννης Κουτσούκος από το ΠΑΣΟΚ.

Στόχος είναι να εξασφαλιστεί το «ναι» των βουλευτών ώστε το σχέδιο να λάβει, στη συνέχεια, μορφή νόμου και να κατατεθεί στη Βουλή προκειμένου να ψηφιστεί στις αρχές Δεκεμβρίου.

13330754

Το νέο σχέδιο αποτελεί συνδυασμό του ενιαίου φόρου και του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας και, ουσιαστικά, συνδυάζει τις δύο μεθόδους φορολόγησης. Συγκεκριμένα, θα προβλέπεται ένας συντελεστής φορολόγησης για κάθε ακίνητο (σ.σ. ενδεχομένως να εξαιρεθούν οι αγροτικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις) ο οποίος θα είναι μικρότερος του χαρατσιού αλλά και της επιβάρυνσης που προέκυπτε βάσει του αρχικού σχεδίου που παρουσίασε το Υπουργείο Οικονομικών.

Ωστόσο, σε περιπτώσεις που το σύνολο της ακίνητης περιουσίας (πρώτη κατοικία, εξοχική κατοικία, οικόπεδα, αγροτεμάχια) υπερβαίνει σε αντικειμενική αξία ένα συγκεκριμένο όριο, αρχικώς έχει οριστεί στις 300.000 ευρώ, τότε ο υπόχρεος θα καλείται να πληρώνει και ένα επιπλέον ποσό, αντίστοιχο του σημερινού ΦΑΠ. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο βασικό αυτό σενάριο έχουν υπάρξει και κάποια εναλλακτικά με την τελική επιλογή να εξαρτάται από τη στάση των βουλευτών και την τελική απόφαση των Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ο φόρος ακινήτων αλλά και το ζήτημα των πλειστηριασμών απειλούν ευθέως την κυβερνητική συνοχή καθώς μόλις χθες σειρά βουλευτών (Πολύδωρας, Βλαχογιάννης, Βλάχος από τη Ν.Δ., Κασσής, Κουτσούκος από το ΠΑΣΟΚ) διατύπωσαν έντονες ενστάσεις και απείλησαν να μην στηρίξουν το κυβερνητικό σχέδιο.

Οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και ελπίζουν ότι το νέο σενάριο σχετικά με το φόρο ακινήτων θα τύχει της έγκρισης των βουλευτών ενώ για τους πλειστηριασμούς, δεδομένης και της κόντρας με την τρόικα, στελέχη του Μαξίμου έστελναν χθες το μήνυμα ότι ακόμη κι αν υπάρξουν αλλαγές αυτές θα αφορούν περιπτώσεις όπου γίνεται σαφής κατάχρηση της προστασίας που προβλέπει ο νόμος.

Ο Πρωθυπουργός και ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν αποκλείεται, μάλιστα, να συναντηθούν τις επόμενες ώρες προκειμένου να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματά τους όχι μόνον στο μέτωπο των ακινήτων αλλά και σε αυτός της τρόικας, καθώς σήμερα συνεδριάζει το Eurogroup και αναμένεται με αγωνία η στάση που θα τηρήσουν έναντι της Ελλάδας οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης.

Εφόσον, τα νέα από το μέτωπο των ακινήτων είναι θετικά, δηλαδή οι βουλευτές αποδεχθούν το νέο σχέδιο, Σαμαράς και Βενιζέλος θα έχουν αντιμετωπίσει ένα ακόμη πρόβλημα. Σε διαφορετική περίπτωση, αν η αναταραχή συνεχισθεί, οι δύο άνδρες θα βρεθούν εγκλωβισμένοι μεταξύ των πιέσεων αφενός της τρόικας, αφετέρου της Βουλής.

Πέραν του ενδεχόμενου αδιεξόδου, το πλήγμα θα είναι σοβαρό και για το Μέγαρο Μαξίμου καθώς την προσπάθεια λύσης έχει αναλάβει το alter ego του Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης.

Διαβάστε επίσης:

Διπλό χαράτσι θα πληρώσουν το 2014 οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Οι τοκογλύφοι ξεσαλώνουν: Θέλουν εμφύλιο στη χώρα!

«Αν χάσουμε και τα σπίτια μας θα πάρουμε ένα σχοινί να κρεμαστούμε»

Βλαχογιάννης: Δεν θα περάσει η άρση πλειστηριασμών ακινήτων

Εκ του μηδενός ο φόρος ακινήτων