ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας και της διάσπασης για τη ΔΗΜΑΡ

Πλησιάζει η ώρα της αλήθειας και της διάσπασης για τη ΔΗΜΑΡ

Ο Φώτης Κουβέλης φαίνεται ότι έχει πάρει τις αποφάσεις του.

Στενοί συνεργάτες και φίλοι του, με τους οποίους έχει συζητήσει τις τελευταίες ημέρες, κατατείνουν στα ακόλουθα συμπεράσματα, σχετικά με τις προθέσεις του Προέδρου της ΔΗΜΑΡ:

  • Ο κ. Κουβέλης θεωρεί «τελειωμένη» την κυβέρνηση και δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να επιστρέψει.
  • Είναι επίσης δεδομένο ότι έχει αποφασίσει να προσεγγίσει το ΣΥΡΙΖΑ, να επιδιώξει να αποτελέσει αντίβαρο στο λαϊκισμό και στις αντιευρωπαϊκές θέσεις του, σε ένα ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με τον κ.Τσίπρα.

Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, πραγματοποίησε το πρώτο ουσιαστικό άνοιγμα, νομιμοποιώντας το κάλεσμα του κ. Τσίπρα προς τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για να ρίξουν την κυβέρνηση. Εξέφρασε την άποψη ότι αποτελούσε πολιτική παρέμβαση και όχι πρόσκληση για αποστασία, όπως θέλησαν να την εμφανίσουν ο κ.Βενιζέλος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οι κινήσεις και οι προθέσεις αυτές του κ. Κουβέλη έχουν γίνει αντιληπτές, εδώ και πολύ καιρό από την Κουμουνδούρου, και ήδη λειτουργεί ένας δίαυλος επικοινωνίας και ανταλλαγής μηνυμάτων ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Ο κ. Τσίπρας χρειάζεται τον κ. Κουβέλη προκειμένου να προσεγγίσει μετριοπαθείς ψηφοφόρους της ανανεωτικής αριστεράς αλλά και κεντρώους ψηφοφόρους, στους οποίους υπάρχει μία καλή εικόνα για τον Πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ.

Ο ίδιος ο κ. Κουβέλης εκτιμά ότι νομοτελειακά ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας θα κληθούν να κυβερνήσουν εντός του 2014 και η παρουσία της ΔΗΜΑΡ και του ίδιου θα αποτελέσουν αντίβαρο και εγγύηση για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Ο Φώτης Κουβέλης εκφράζεται με ιδιαίτερα αρνητικό τρόπο για τους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο.

samvenkoyv

Τον Πρωθυπουργό τον θεωρεί αφερέγγυο, εκτιμά ότι διάγει τις τελευταίες ημέρες του στο Μαξίμου ενώ μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών (εάν δεν έχουν προηγηθεί εκλογές) πιστεύει ότι θα αναγκαστεί να προσφύγει στις κάλπες έχοντας απωλέσει κάθε δημοκρατική νομιμοποίηση να κυβερνά.

Ιδιαίτερα επικριτικός είναι με ορισμένους στενούς συνεργάτες και συμβούλους του κ. Σαμαρά, για τους οποίους διατυπώνει την άποψη ότι κινούνται στο χώρο της ακροδεξιάς και ορισμένοι από αυτούς, μη έχοντας θέση σε μία Ν.Δ του Κώστα Καραμανλή, θα μπορούσαν να είναι και στη Χρυσή Αυγή.

Πλήρως αναξιόπιστο θεωρεί και τον κ.Βενιζέλο, αφού δεν ξεχνά τον τρόπο με τον οποίο τον «άδειασε» στο θέμα της ΕΡΤ και τελικά παρέμεινε στην κυβέρνηση για να γίνει Αντιπρόεδρος και Υπουργός Εξωτερικών.

Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έχει τολμήσει να διατυπώσει και την άποψη ότι αργά ή γρήγορα ο κ.Βενιζέλος θα βρει καταφύγιο στη Ν.Δ του Α.Σαμαρά προκειμένου να συνεχίσει να βρίσκεται στο Κοινοβούλιο.

dimar

Οι επιλογές του κ. Κουβέλη και η πρόθεση σύγκλισης και κυβερνητικής συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργούν προβλήματα στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ, με το τελικό ξεκαθάρισμα να επέρχεται στο συνέδριο του κόμματος το Δεκέμβριο.

Είναι κοινό μυστικό ότι οι σχέσεις του κ.Κουβέλη με τον εκπρόσωπο τύπου κ.Ανδρέα Παπαδόπουλο έχουν διαρραγεί οριστικά και δεν υπάρχει μεταξύ τους η επικοινωνία αλλά και η «χημεία» που υπήρχε παλιά. Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ χρεώνει στον κ.Παπαδόπουλο την πατρότητα της πρότασης, που κατέθεσε δημόσια η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, για επιστροφή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση.

Γνωρίζει επίσης ότι οι κ.κ Λυκούδης, Ψαριανός και Οικονόμου διαφωνούν με την προσέγγιση με το ΣΥΡΙΖΑ, όπως διαφωνούσαν και με την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση.

Ο ίδιος δεν προτίθεται να κάνει καμία κίνηση έχοντας και τη βεβαιότητα ότι ελέγχει την πλειοψηφία των συνέδρων αλλά και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος του. Θα περιμένει από τους διαφωνούντες να αποχωρήσουν ή να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις της πλειοψηφίας. Το βέβαιο είναι ότι ο κ. Κουβέλης έχει ήδη διαβεί το Ρουβίκωνα.

Διαβάστε επίσης:

Κουβέλης: Πολιτική παρέμβαση από τον Τσίπρα, όχι «αποστασία» (vid)

Η Ντόρα, ο Τριαντάφυλλος και η επιστροφή στο μαντρί

Η Ντόρα πέταξε σωσίβιο στη ΔΗΜΑΡ

Βουλή: Διαμάχη Βενιζέλου-Κουβέλη για την...Κεντροαριστερά! (βίντεο)

Φ. Κουβέλης: Η ΔΗΜΑΡ δεν «λοξοκοιτάζει»