ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι κρύβεται πίσω από την παρέμβαση Λαφαζάνη

Τι κρύβεται πίσω από την παρέμβαση Λαφαζάνη

-Για υπονόμευση της πολιτικής Τσίπρα κάνουν λόγο οι «προεδρικοί»

-Αποφασισμένος να συνεχίζει τη στρατηγική του Αλ. Τσίπρας

Ο ιός της εσωστρέφειας φαίνεται πως έχει ριζώσει για τα καλά στην Κουμουνδούρου, με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζονται διχασμένα ανάμεσα στις θέσεις του Αλ. Τσίπρα και του Παν. Λαφαζάνη.

Το κείμενο της Αριστερής Πλατφόρμας που κατέθεσε στην Κεντρική Επιτροπή ο κ. Λαφαζάνης και αφορά την έξοδο από την Ευρωζώνη άναψε φωτιές στην Κουμουνδούρου.

Η Αριστερή Πλατφόρμα, μάλιστα, με το κείμενο που κατέθεσε ζητά ευρύτερο κομματικό σώμα εντός του πρώτου τριμήνου του 2014 να συζητήσει εκ νέου τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για την Ευρώπη, ενώ αμφισβητεί τόσο τη στρατηγική της ηγεσίας, όσο και την πολιτική συμμαχιών.

Η Αριστερή Πλατφόρμα επιμένει και στην ανάγκη για κοινή συμπαράταξη των δυνάμεων της αριστεράς, δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΚΕ, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όλων των δυνάμεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς ως τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής οικολογίας.

lafazanis

Το συγκεκριμένο κείμενο έρχεται την ώρα που ο κ. Τσίπρας με την ομιλία του στη Βουλή επιβεβαίωσε τη «στροφή προς το ρεαλισμό», ενώ ετοιμάζεται σε λίγες μέρες να πάρει το χρίσμα ως επικεφαλής της ευρωαριστεράς στις εκλογές.

Είναι η πρώτη φορά που ένα ισχυρό και οργανωμένο ρεύμα εντός του ΣΥΡΙΖΑ, η «ομάδα Λαφαζάνη», προτείνει ευθαρσώς και χωρίς διφορούμενα την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Για πρώτη φορά, η πρόταση παίρνει χαρακτηριστικά στρατηγικής επιλογής. Δεν διατυπώνεται δηλαδή ως μια τακτική κίνηση («διαπραγματευτικό χαρτί» προς τους δανειστές μας), αλλά ως θετική επιλογή «που ανοίγει ελπιδοφόρους ορίζοντες εθνικής ανεξαρτησίας και νέου τύπου οικονομικής ανάπτυξης» για τη χώρα, όπως περιγράφεται αναλυτικά στην πλατφόρμα της «ομάδας Λαφαζάνη».

Για πρώτη φορά επίσης ανακηρύσσεται ως στόχος η συνολική διάλυση του ευρώ και της ΕΕ.

Στελέχη της πλειοψηφίας, μάλιστα, αναρωτιούνται για τη σκοπιμότητα της κίνησης της Αριστερής Πλατφόρμας, λίγες ημέρες πριν ο Αλέξης Τσίπρας λάβει από το Συνέδριο του ΚΕΑ το χρίσμα του υποψηφίου της ευρωπαϊκής αριστεράς για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι λειτουργούν υπονομευτικά σε αυτήν την κατεύθυνση.

Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται πάντως αποφασισμένος να προχωρήσει στις κινήσεις που έχει επιλέξει, γεγονός που φαίνεται και από την συμμετοχή του σε σύσκεψη στελεχών της τάσης ΑΡΕΝ για τη συγκρότηση ενιαίας «προεδρικής» τάσης στον ΣΥΡΙΖΑ, που θα διευκολύνει τη στροφή που επιδιώκει.

Διαβάστε επίσης:

Λαφαζάνης: Δεν είναι καταστροφή η έξοδος από το ευρώ (vid)

Μηλιός: Μειοψηφία οι θέσεις Λαφαζάνη (vid)

Πυρά Τατσόπουλου κατά Κουτσούμπα - Λαφαζάνη

Λαφαζάνης:Αριστερή κυβέρνηση για να σταματήσει η καταστροφή