ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η εβδομάδα που θα κρίνει την εκταμίευση της δόσης

Η εβδομάδα που θα κρίνει την εκταμίευση της δόσης

-Κρίσιμο Eurogroup στις Βρυξέλλες - Δήλωση προόδου αναμένει η κυβέρνηση

-Ανοιχτά τα περισσότερα ζητήματα – Ξανά στην Αθήνα η τρόικα την Τετάρτη

Κρίσιμη και καθοριστική θα είναι η εβδομάδα που ξεκινά από σήμερα για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Ο κ. Στουρνάρας θα έρθει αντιμέτωπος στις Βρυξέλλες με τους Ευρωπαίους ομολόγους του οι οποίοι αναμένεται να στρέψουν τα βέλη τους κατά του «τσάρου» για τις καθυστερήσεις και την μη επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα.

Στο σημερινό Eurogroup δεν αναμένεται κάποια εξέλιξη, πλην μιας θετικής δήλωσης για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση, όπου θα αποτυπώνεται, με σαφήνεια η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις.

Οι τροϊκανοί βρίσκονται ήδη στη βελγική πρωτεύουσα και στο σημερινό Eurogroup θα ενημερώσουν τους Ευρωπαίους για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Οι επικεφαλής των δανειστών αναμένεται την Τετάρτη να επιστρέψουν και πάλι στην Αθήνα για να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση.

«Πάμε στο Eurogroup με λυμένο το θέμα των τραπεζών» επισήμανε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι έως την άλλη Κυριακή, 16 Μαρτίου, θα έχουν ολοκληρωθεί και οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα στο σύνολό τους.

070214211725 5495

Κύκλοι της οδού Νίκης επισημαίνουν ότι κυβέρνηση και εκπρόσωποι της τριμερούς βρίσκονται κοντά σε συμφωνία σε μία σειρά από θέματα, ενώ σε κάποια άλλα, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει μονομερώς, όπως έπραξε και στο παρελθόν.

Όσον αφορά στο μείζον θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η πλευρά του ΔΝΤ μάλλον είναι απομονωμένη μετά τις δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων και τις ανακοινώσεις των ελληνικών τραπεζών για αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου.

Στη διάρκεια της συνάντησης, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ υποχρεώθηκε να υποχωρήσει από τις αρχικές ακραίες θέσεις του και να δεχθεί την ίση μεταχείριση των ελληνικών τραπεζών με τις άλλες ευρωπαϊκές.

Ανοικτά θέματα γάλα, φάρμακα

Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης επισήμανε ότι υπάρχει σύγκλιση με την τρόικα όσον αφορά στην τιμή των βιβλίων, αλλά τα άλλα βασικά θέματα (π.χ. γάλα, φάρμακα) είναι ανοικτά.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ υπουργού Ανάπτυξης και επικεφαλής της τρόικας θα συνεχιστούν από την προσεχή Τετάρτη, με την επάνοδο στην Ελλάδα των εκπροσώπων των δανειστών.

Τεχνικά κλιμάκια της τρόικας είχαν το απόγευμα του Σαββάτου συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών με τον υπουργό Ναυτιλίας, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Ναυτιλίας ανέφερε ότι η τρόικα πιέζει τόσο στο σκέλος των επιχειρησιακών συμβάσεων, που αποτελεί προαπαιτούμενο (με στόχο την πλήρη εξομοίωση των εργασιακών σχέσεων μεταξύ των εργαζομένων στην ξηρά και των ναυτικών, που θα φέρει τη μείωση των μισθών των ναυτικών), όσο και για αλλαγές στη σύνθεση των πληρωμάτων των πλοίων.

Διαβάστε επίσης:

Με άδεια χέρια στο Eurogroup

Ξεπεράστηκε το «αγκάθι» των τραπεζών, ανοίγουν νέα μέτωπα

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την Tρόικα

Προς συμβιβαστική λύση με την Τρόικα για τις τράπεζες

Δεν διαφώνησαν, αλλά ούτε και συμφώνησαν Βρούτσης-Τρόικα

Κομισιόν:Και την ερχόμενη εβδομάδα θα παραμείνει η Τρόικα στην Αθήνα