ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα εμπλοκή με την τρόικα – Ανοιχτά όλα τα θέματα

Νέα εμπλοκή με την τρόικα – Ανοιχτά όλα τα θέματα

Συνεχίζονται και σήμερα οι επαφές αλλά εκφράζονται αμφιβολίες για το αν τελικά θα επιτευχθεί συμφωνία

Σε «ναυάγιο» οδηγήθηκαν και οι χθεσινές διαβουλεύσεις κυβέρνησης και δανειστών, μετά από πολύωρες συνομιλίες, διάρκειας 12 ωρών, στο υπουργείο Οικονομικών.

Οι συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα και σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει κατ΄αρχήν συμφωνία με τα «αγκάθια» όμως να παραμένουν.

Οι επαφές θα συνεχιστούν χωρίς την παρουσία του εκπροσώπου του ΔΝΤ Π. Τόμσεν που επιστρέφει στις ΗΠΑ.

«Πάει καλά, έχουμε φθάσει πολύ κοντά, αλλά υπάρχουν ακόμη ανοικτά θέματα», δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων στο ΥΠΟΙΚ.

«Ελπίζουμε ότι σήμερα το απόγευμα θα έχουμε συμφωνία. Συνεχίζουμε το πρωί με το κείμενο της συμφωνίας» τόνιζε ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών αμέσως μετά την ολοκλήρωση ενός ακόμη κύκλου συζητήσεων.

070214211725 5495

Τα «αγκάθια»

Μέχρι στιγμής δεν έχει επέλθει συμφωνία για κανένα από μεγάλα ζητήματα της διαπραγμάτευσης. Αυτά είναι:

  • Διανομή κοινωνικού μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 (μάλιστα, η τρόικα δεν έχει ακόμη προσδιορίσει καν συγκεκριμένο ποσό για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος)
  • Νομοθετική ρύθμιση για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα
  • Απολύσεις στο δημόσιο το 2015
  • Εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ
  • Κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων

Στόχος το “DEAL”

Πλέον στο νέο ραντεβού εντός της ημέρας θα επιδιωχθεί να γεφυρωθεί η απόσταση και να οδηγηθούν οι δύο πλευρές σε συμφωνία.

Στην περίπτωση που αυτό δεν καταστεί εφικτό ξεκαθάρισε πως οι διαπραγματεύσεις θα συνεχισθούν τις επόμενες ημέρες εξ αποστάσεως.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαιώνονται τόσο από το υπουργείο Οικονομικών όσο και από το υπουργείο Ανάπτυξης, τρόικα και κυβέρνηση έχουν έλθει πιο κοντά στο ζήτημα των μεταρρυθμίσεων του ΟΟΣΑ, αλλά και στο θέμα των μη ανταποδοτικών χρεώσεων και των φόρων υπέρ τρίτων.

Οι «κόκκινες» γραμμές για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και την επέκταση των απολύσεων στο Δημόσιο το 2015, με 2.000 πρόσθετες αποχωρήσεις παραμένουν.

Απόσταση χωρίζει τις δύο πλευρές και για το ύψος του κοινωνικού μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, θέμα που προκαλεί τριβές.

Από το εάν θα υπάρξει συμφωνία σήμερα ή έως το τέλος της εβδομάδας με την τρόικα θα εξαρτηθεί και το εάν το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, επί του οποίου έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση-τρόικα, θα κατατεθεί «αυτοτελές» στη Βουλή ή θα προσαρτηθεί στο νομοσχέδιο «σκούπα» με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης (όλα συνηγορούν στο πρώτο ενδεχόμενο).

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, αναχωρεί σήμερα το απόγευμα για τις Βρυξέλλες, όπου θα υπάρξουν συζητήσεις για την ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση.

Διαβάστε επίσης:

Παραμένει το χάσμα με την τρόικα - Το πρωί οι νέες διαπραγματεύσεις

Δίνουν γάλα, φάρμακα, τριετίες για να «ηρεμήσουν» την τρόικα

Δίωρη διακοπή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα - Νέες επαφές σήμερα

Θανάσης Γιαννόπουλος: Υπουργοί στην υπηρεσία της τρόικας

Η ΕΛΣΤΑΤ, η τρόικα και το κοινωνικό μέρισμα!